Je pro Evropany dovolená nad zlato?

Je pro Evropany dovolená nad zlato?
Stres v práci může způsobit mnoho zdravotních problémů, prázdniny jsou proto pro zotavení ze stresu v zaměstnání naprosto nezbytné. Do jaké míry Evropané skutečně relaxují? Vybírají si dovolenou, nebo si ji raději nechávají proplatit? V jakých zemích se odpočívá více a kde naopak vládne "workoholismus"?

Jednoznačně největší část respondentů, téměř 50 %, si vybírá dovolenou kompletně, druhou nejpopulárnější volbou je přenášení zbývající části dovolené do příštího roku. Jen velmi malá část lidí si naopak nechává dovolenou proplácet.

Výsledky vyplývají z aktuálního průzkumu světové jedničky na online trhu práce, společnosti Monster, a vycházejí z odpovědí návštěvníků jejích 17 evropských webů (včetně českého jobpilot.cz) během června 2005.
Jak 10 327 účastníků z Belgie, České republiky, Dánska, Francie, Irska, Itálie, Lucemburska, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Británie odpovídalo na otázku "Vybíráte si celou dovolenou?"

  • 44,95 % Ano, vždy, potřebuji celou dobu na odpočinek!
  • 36,88 % Ne, část dovolené si mohu převést na další rok.
  • 10,42 % Ano, můj zaměstnavatel na tom trvá.
  • 7,75 % Ne, raději si část dovolené nechávám proplatit.

Relaxaci zřejmě potřebují nejvíce v Dánsku, kde zhruba 70 procent respondentů zvolilo odpověď číslo 1. Stejně si vybralo 61 procent Belgičanů a zhruba 60 procent obyvatel Británie.
Pracovní podmínky budou asi uvolněnější v Rakousku, kde 65 procent respondentů přenášejí své dovolené do dalšího roku a pouze 24 procent respondentů si vybere dovolenou vcelku. Podobně si také jen 32 procent respondentů v Německu vybere celou dovolenou a 49 procent ji nechává přejít do dalšího roku.
Zaměstnavatelé jsou patrně nejstriktnější ve Španělsku, kde si 28 procent respondentů vybralo dovolenou v plné délce povinně, avšak jen 21 procent využilo celu délku dobrovolně.

A jak jsou na tom podle průzkumu pracovníci v České republice? 55,56 % využívá celou dobu na odpočinek, čtvrtina si část dovolené převádí na další rok, 16,17 % zaměstnanců donutí využít dovolenou jejich zaměstnavatel a jen 2,78 % respondentů se rozhodlo část dovolené nechat proplatit.

Odpočinek je nutný

Proplácení dovolené není v Evropě příliš populární. Můžeme tedy usuzovat, že respondenti si užívají své volno a znají význam dovolené. "Vybírání dovolené v letních měsících považuji za zdravý přístup. Parné dny strávené na pracovišti neprospívají lidskému zdraví a často ani nepřinesou kvalitní pracovní výsledek," říká Ladislav Hadáček, ředitel české pobočky společnosti jobpilot a Monster.

"Stres v zaměstnání je pravidelně identifikován jako jeden z hlavních problémů u rizik na pracovišti a nemocí z povolání," potvrzuje Eusebio Rial-Gonzalez, projektový manažer u Evropské agentury pro bezpečnost a zdraví při práci. Agentura byla založena Evropskou komisí a snaží se o zlepšování bezpečnosti práce a boj proti nemocem z povolání. Podle Rial-Gonzaleze může stres v práci způsobit mnoho zdravotních problémů, fyzických i psychických. Patří mezi ně bolest zad, potíže se srdcem, žaludeční vředy, vysoký tlak a oslabená imunita, ale také problémy se spánkem, úzkostné poruchy, deprese, neschopnost soustředění, podrážděnost, potíže v mezilidských či rodinných vztazích a celkové vyhoření.
"Stres v práci také ovlivňuje 'organizační zdraví' firem," dodává Rial-Gonzalez. Společnosti tak mohou trpět zvýšenou nemocností, fluktuací, nárůstem nehod a soudními spory, v neposlední řadě též sníženou výkonností a kvalitou.

Metody každodenní prevence stresu

Každý zaměstnanec může začít s praktickými způsoby snižování vlastní úrovně stresu, je na to několik jednoduchých návodů.

  • Pohybujte se. Věnujte několik minut několikrát denně jednoduchým cvikům nebo osvěžující procházce kolem bloku.
  • Myslete pozitivně. Zkuste se soustředit na pozitiva ve svém každodenním životě a připomeňte si: sklenice je napůl plná, nikoli napůl prázdná!
  • Zpomalte. Vstávejte o 15 minut dříve, připravte si chutnou snídani a vyhýbejte se spěchu.
  • Nastavte si své priority a delegujte. Sestavte si pracovní plán a držte se jej. Dokončete si své úlohy jednu po druhé, nepodnikejte vše naráz. Kdykoli můžete, delegujte úlohy.
  • Využijte svůj smysl pro humor. Vyprávějte vtip nebo si jej poslechněte, vždy věnujte pozornost humorným stránkám života.

Víte, jak se pojistit? Čím a jak platit v zahraničí? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu?


Odpovědi naleznete v tématickém seriálu Letní dovolená za hranicemi!

Najdete zde aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Jak nakládáte se svojí dovolenou vy? Vybíráte si ji celou, část, nebo snad žádnou? Jak relaxujete?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-118
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

kariéra, riziko, zahraničí

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak mít dovolenou v pohodě

4. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Jak mít dovolenou v pohodě

Protože je téma cest do zahraničí právě nyní vysoce aktuální, vracíme se k němu ještě jednou. Připravili jsme pro vás souhrnný článek, ve kterém poradíme, jak předejít zbytečným problémům... celý článek

Pro cestovní pojistku do pojišťovny či banky?

15. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Pro cestovní pojistku do pojišťovny či banky?

Vyjíždíte do zahraničí častěji než jednou či dvakrát ročně? Pak vám stojí za zvážení pojištění opakovaných výjezdů. Nabízejí je nejen pojišťovny jako standardní produkt, ale i banky... celý článek

Dovolená na lůžku či v uneseném letadle? Pojištěno!

10. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Dovolená na lůžku či v uneseném letadle? Pojištěno!

Cestovní pojistky často umí mnohem víc než jen proplatit lékařské účty. Potřebujete se z cest předčasně vrátit, protože vám onemocněl otec? Srazili jste na sjezdovce dítě nebo v obchodě... celý článek

Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?

8. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?

Proč se při zahraničních cestách nespoléhat jen na přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči, kterou nám garantují mezinárodní smlouvy? Kolik v jednotlivých evropských státech zaplatíte... celý článek

S cestovním pojištěním až na kraj světa? Rozhodně ne!

10. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

S cestovním pojištěním až na kraj světa? Rozhodně ne!

Víte, že cestovní pojištění pro "celý svět" se často nevztahuje na USA a pokud ano, pak tato jedna země zvýší cenu pojistky někdy i o více než 100 %? Myslíte si, že když jedete na rekreační... celý článek

Partners Financial Services