Druhy podnikatelských úvěrů

Každé podnikání se při svém rozvoji dostane do stadia, kdy jsou potřeba další peníze. Pokud je sami nemáte a nemůžete si půjčit od příbuzných a známých, zkuste se obrátit na banky. Ty sice v minulých letech drobným podnikatelům půjčovaly nerady, poté co se ale zklamaly ve velkých průmyslových kolosech se k malým a středním podnikům rády vracejí. Získání úvěru sice není ani dnes jednoduché, proti minulosti je však přesto pravděpodobnější.

Podmínky poskytnutí úvěru

Požadavky kladené na dlužníky se sice liší banka od banky, obecně ale bude vaše firma či podnikání muset splňovat následující podmínky:

  • nejméně dvě ukončená daňová období podnikání
  • trvalé bydliště (sídlo firmy) a občanství v České republice
  • kladný výsledek hospodaření
  • musíte mít v pořádku platby Finančnímu úřadu, Správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám,
  • nesmíte být v konkurzu, likvidaci ani vyrovnání.

Typy nabízených úvěrů

Jako firma nebo podnikatel můžete od bank získat tyto úvěry:

Kontokorentní úvěr

Funguje podobným způsobem jako kontokorent na běžném účtu. Hlavním rozdílem je však jeho výše (povolené přečerpání může být až milion korun). Smysl má především v situaci, kdy vám často nastává nesoulad příjmů a výdajů. Například v situaci, kdy musíte nejdříve platit dodavatelům a teprve poté dostanete peníze za prodané výrobky či služby. Tento úvěr je většinou sjednán jako krátkodobý - doba po kterou je váš účet v mínusu by neměla překročit jeden rok.

Provozní úvěr

Slouží k financování provozních potřeb - na nákup investičního majetku (ale ne investičních celků), materiálu apod. Můžete jej získat jako krátkodobý, střednědobý či dlouhodobý. Délka úvěru závisí především na druhu pořizovaného majetku a délce vašeho podnikání. Jeho další podmínky bývají většinou individuální a mohou tak být přizpůsobeny specifikům vašeho podnikání.

Investiční úvěr

Je určen k pořizování investičních celků (souborů hmotného či nehmotného majetku). Jeho délka může být mezi jedním a deseti lety (někdy je možné i déle). Další podmínky budou záviset na konkrétním případě - jako investici s ním chcete financovat, typu vašeho podnikání, délce vašeho podnikání apod.

V bankách se můžete setkat s jiným členěním a jinými názvy, většinou ale vždy najdete alespoň nějakou možnost úvěru krátkodobého (se splatností do jednoho roku), střednědobého (jeden až čtyři roky) či dlouhodobého (více než čtyři roky). Informace o úvěrových produktech jednotlivých bank můžete najít v seznamu bank.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services