Na důchod spoří stále víc dětí, ukazují nová čísla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2020 | 3 komentáře
Na důchod spoří stále víc dětí, ukazují nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Počet rodičů, kteří spoří svým dětem na důchod, dál rychle roste. V letošním prvním čtvrtletí stoupl počet smluv o takzvaném dětském penzijku oproti konci loňského roku o 4204, tedy o víc jak šest procent. Nová čísla zveřejnila Asociace penzijních společností ČR.

Za celý loňský rok vzrostl počet těchto smluv o 40 procent. Penzijní spoření lze lidem pod 18 let sjednat od začátku roku 2016. Stát na něj přispívá stejně jako u „dospělých“ smluv. Tedy minimálně 90 korun měsíčně, když budete spořit 300 korun měsíčně. A maximálně 230 korun, když budete měsíčně spořit alespoň 1000 korun.

V 18 letech lze u dětských smluv vybrat třetinu naspořených peněz, jinak pro ně platí stejné podmínky jako pro další smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Pro získání státního příspěvku je tak třeba spořit minimálně do 60 let.

Asociace zveřejnila i čísla za celé spoření na důchod v penzijních společnostech. Ty navázaly na loňský rok, kdy jim poprvé od roku 2012 rostl celkový počet smluv. Na konci prvního čtvrtletí roku 2020 si na penzi spořilo celkem 4 450 016 lidí, což oproti konci loňského roku bylo o 8587 více.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Počet klientů v samotném doplňkového penzijním spoření stoupl během prvního čtvrtletí o 48 841 lidí na celkových 1 188 275. V transformovaných fondech penzijního připojištění, do kterých už nelze vstupovat, si na konci března spořilo 3 267 795 lidí, což bylo o 34 200 smluv méně než na konci roku 2019.

V transformovaných fondech měli lidé na konci března celkem uloženo 430,42 miliardy korun, v účastnických penzijních fondech pak 60,32 miliardy.

„Nástup krize spojené s pandemií koronaviru důvěru v penzijní spoření nepodlomil, nových smluv přibývalo stejným tempem jako v loňském roce. Špatná situace na světových finančních trzích se ale bohužel, stejně jako u ostatních investičních produktů, promítla do zhodnocení účastnických fondů,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

„Dynamické fondy v prvním kvartále průměrně ztratily okolo 18 procent, vyvážené zhruba sedm procent. Dobrou zprávou je, že do konce května se již podařilo dynamickým fondům v průměru polovinu ztráty odmazat. U vyvážených fondů jsou to dokonce tři čtvrtiny,“ dodává Poklop.

Penzijní společnosti zatím neregistrují zvýšený zájem o předčasné ukončování smluv (takzvané odbytné), ani výpadky v posílání měsíčních úložek.

„V souvislosti s tím chci účastníky ubezpečit, že za přerušení plateb jim nevzniká žádné penále, smlouva je dál aktivní, účastník pouze nemá nárok na státní příspěvek a může později kdykoli platby obnovit a opět nárok na státní příspěvek získat,“ říká Poklop.

Upozorňuje, že penzijní spoření je dlouhodobý investiční produkt, kde krátkodobé výkyvy nemají být důvodem k panice či naopak k přehnanému optimismu. „Portfolia jednotlivých fondů jsou vybírána tak, aby předpokládaného zhodnocení dosahovala právě v delším investičním horizontu. Určitě proto nedoporučuje lidem vybírat penzijní spoření předčasně, zbytečně tak přijdou o státní příspěvky,“ vysvětluje Poklop.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services