Důchodová komise: Penzijní fondy nejsou efektivní, přijdou změny

jih | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2019 14:35 aktualizováno 24. 5. 2019 16:09

Systém spoření na důchod se státním příspěvkem nefunguje efektivně a lidé s náročnou prací by měli chodit dříve do důchodu. Na tom se na dnešním jednání shodla většina členů důchodové komise, informuje agentura ČTK. Naopak většinově odmítla návrh na sdílení výdělků manželů pro účely výpočtu důchodu.

Třetí penzijní pilíř, ve kterém nyní na důchod spoří asi 4,4 milionu lidí, by se tedy měl upravit. "Dnes jsme zmapovali základní představy. Shoda napříč členy komise panovala na tom, že třetí pilíř není efektivní," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle šéfky komise Danuše Nerudové panuje shoda na tom, že třetí pilíř představuje jen "doplňkové, okrajové pojištění". Ministryně pak považuje za problém, že si nespoří mladí a lidé si odkládají jen malé částky.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Maláčová dodala, že do příštího jednání, které bude na konci června, připraví její úřad „konkrétní scénář řešení“. Co by měl přesně obsahovat, neupřesnila. Jednou z variant by mohl být státní spořicí fond, podotkla Nerudová.

Jednu z jeho možných podob představili Piráti, podle kterých by takový fond měl garantovat vklady a vyrovnávat inflaci.

Zástupce penzijních společností se závěry komise nesouhlasí. „Bohužel jsme nebyli přizváni k jednání komise a nemáme možnost nahlédnout do konkrétních podkladů a úvah, ze kterých ministryně vyvozuje svá tvrzení o neefektivnosti. Její vyjádření vnímáme spíše jako politický výkop, který by měl rozproudit odbornou diskusi,“ reagoval prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Třetí pilíř je podle něj nastavený správně, je srozumitelný, věří mu 4,4 milionu občanů, kteří v něm mají naspořeno přes 457 miliard korun. „Systém zde funguje 25 let, přežil všechny ekonomické krize, je průběžně vylepšován a připravený pro další rozvoj,“ dodal.

Co je špatně na třetím pilíři podle MPSV

Třetí pilíř není dlouhodobě efektivní a neplní svůj účel, tedy zajistit střadatelům dodatečné příjmy ve stáří. I přes státní podporu spoření ve výši 19 mld. Kč ročně tvoří státní důchody 96 % příjmů důchodců. Lidé si na důchod odkládají v průměru jen 2,3 % hrubých mezd. Výše úložek tak v roce 2018 nepatrně převyšovala 700 Kč. Většina občanů také nespoří ve třetím pilíři tak dlouho, jak by mohla. Nesporným faktem také je, že pracujících v mladším věku spoří ve třetím pilíři velmi málo. Většina občanů navíc spoří ve starých, transformovaných, fondech, jejichž výnosnost v řadě případů nepřekročí ani inflaci a kupní síla jejich úspor se tak snižuje. Podle členů komise by měl III. pilíř zůstat i nadále doplňkem ke státem vypláceným důchodům.

Zdroj: tisková zpráva ministerstva práce a sociálních věcí

Komise debatovala také o dřívějším důchodu pro náročné profese. Vláda Andreje Babiše (ANO) v programovém prohlášení slíbila, že návrh připraví. Do důchodu mohou nyní o sedm let dříve odcházet horníci. Prosadila to v minulém volebním období vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), hlavním důvodem bylo zavírání dolů, připomíná ČTK.

V Česku do roku 1993 existovaly takzvané důchodové kategorie. Ve třetí byla většina zaměstnanců, ve druhé lidé z náročnějších provozů a v první pracovníci z rizikových míst, tedy třeba právě horníci. Pro získání penze stačilo ve druhé a první kategorii odpracovat méně let.

„Existuje i shoda na tom, že by se odchod fyzicky náročných profesí do penze měl řešit pomocí kategorií. To je jasné stanovení dalšího směru,“ řekla po jednání komise Maláčová. Návrh s vymezením profesí bude komise probírat na přespříštím jednání.

Podle šéfky sněmovního sociálního výboru Radky Maxové (ANO) by dříve do penze mohlo podle vznikajících pravidel jít asi 400 tisíc lidí. Starobní důchod v Česku celkem pobírá asi 2,4 milionu lidí.

„Je jasné, že by měli přispívat zaměstnavatelé. Je otázka, do jaké míry a zda dobrovolně se mají podílet i zaměstnanci a popřípadě trochu i stát,“ řekl k tomu další člen důchodové komise, komunistický poslanec Jiří Dolejš. Už dříve se mluvilo o tom, že by dřívější důchod měly firmy lidem z těžkých profesí zaplatit přes povinné příspěvky do třetího pilíře.

Čtěte více: Změny ve spoření na penzi: Povinně pro všechny a s příspěvkem od firmy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services