Garance a výnos nad inflací. Piráti chtějí státní penzijní fond

jih | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2019 | 2 komentáře

Piráti chtějí, aby stát zřídil vlastní penzijní fond jako alternativu ke spoření v penzijních společnostech. Vklady ve státním fondu by měly být stoprocentně garantovány a výnos by měl pokrývat inflaci.

„Myslím si, že by občané měli mít na výběr, zda chtějí své prostředky ukládat v soukromých fondech nebo ve státem garantovaném fondu. Většina soukromých penzijních fondů vykázala v posledních dvou letech, bez započtení státního příspěvku, záporný reálný výnos, přitom si akcionáři ztrátových fondů vypláceli i zisky kolem 15 procent,“ uvedl Tomáš Martínek, pirátský poslanec a člen komise MPSV pro spravedlivé důchody.

„Zavedení státního fondu, garantujícího výnosy minimálně na úrovni inflace, by tak bylo pro střadatele vhodnou alternativou a zároveň by to mělo být výhodné i pro stát, který bude levně podporovat spoření občanů na stáří a zároveň získá nový zdroj financování,“ dodal Martínek.

Státní fond by požadované zhodnocení podle Pirátů zajišťoval třeba nákupem státních dluhopisů s úrokem nad inflací. Ty by měly být určeny přednostně pro nákup fondem a mohly by podle Pirátů být podobné jako protiinflační dluhopisy, které ministerstvo financí nyní veřejnosti nabízí.

„Další možností by bylo poskytování půjček státu s úrokem nad inflací na základě rámcových smluv nebo přímé smluvní financování investičních akcí státu - výstavby infrastruktury, sociálního bydlení, těžba přírodního bohatství. např. Lithia,“ říká Martínek.

Lidé by do státního fondu, jak ho navrhují Piráti, mohly vložit maximálně čtvrtinu mediánové mzdy ročně. V cenách roku 2018 by tak maximální částka činila 88 tisíc korun.

Lidé by mohly peníze ze státního fondu vybrat i před důchodovým věkem. Ovšem bez zhodnocení. Výjimkou by byla situace, kdy by chtěli peníze použít na zajištění vlastního bydlení. Pak by peníze ze státního fondu podle pirátského návrhu mohli vybrat kdykoli včetně již připsaného zhodnocení. „Piráti podporují vlastní bydlení jakožto pomyslný IV. pilíř důchodového systému,“ říká k tomu Martínek.

V důchodovém věku by pak Piráti ze státního fondu umožnili výplatu peněz jen průběžně v měsíčních platbách. Jednorázově, jak se to děje při výběru z penzijních fondů nejčastěji dnes, by to možné nebylo.

O zřízení státního penzijního fodnu se diskutuje v Komisi pro spravedlivé důchody. „Je to jedna z diskutovaných možností. Víc bych to teď nerozváděla,“ řekla v rozhovoru s webem Peníze.cz šéfka komise Danuše Nerudová.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services