Babiš chce oddálit konec druhého pilíře, jinak hrozí spory

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 8. 6. 2014 | 1 komentář
Vláda se dohodla na ukončení důchodového spoření od roku 2016. Ministerstvo financí varuje, že takový termín nedává dostatečný prostor na vyřešení všech otázek.
Babiš chce oddálit konec druhého pilíře, jinak hrozí spory

Ukončení druhého pilíře důchodového systému není tak jednoduchý proces, aby to bylo možné stihnout do roku 2016. Tedy do termínu, se kterým dosud počítá vláda Bohuslava Sobotky. Systém důchodového spoření zavedený vládou Petra Nečase, by tak mohl skončit až o rok později, tedy od roku 2017. V pracovním materiálu, který má on-line deník Aktuálně.cz k dispozici, to navrhuje Ministerstvo financí.

„S ohledem na náročnost zrušení důchodového spoření, a to jak z technického, ekonomického, tak zejména právního hlediska, kdy je nutné klást důraz na ochranu práv všech zúčastněných, tj. zejména účastníků, ale i penzijních společností, navrhujeme stanovit účinnost zákona od 1. ledna 2017,“ píše ministerstvo financí.

V tuto chvíli má ovšem komise politické zadání ukončit 2. pilíř ke konci roku 2015 a tímto zadáním se bude řídit.

Na doporučení, jak konkrétně zrušit druhý pilíř, nyní pracuje důchodová komise, kterou zřídilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Je trochu předčasné nyní odhadovat, co nakonec odborná komise doporučí vládě. V tuto chvíli má ovšem komise politické zadání ukončit 2. pilíř ke konci roku 2015 a tímto zadáním se bude řídit,“ reaguje na návrh ministerstva financí Martin Potůček, předseda důchodové komise. Reakci ministryně práce Michaely Marksové-Tominové či premiéra Bohuslava Sootky se on-line deníku Aktuálně.cz zatím nepodařilo sehnat.

My nic nerušíme, to vy sami

Pracovní dokument z dílny Ministerstva financí dále navrhuje několik konkrétních variant, jak druhý pilíř zrušit. Mezi ně patří ty doposud nejčastěji zmiňované, kdy by naspořené prostředky z druhého pilíře měly být lidem vráceny buď přímo, nebo do třetího pilíře, tedy do systému bývalého penzijního připojištění.

Dosud nezmíněnou variantou řešení, kterou ministerstvo navrhuje, pak je možnost pokračování druhého pilíře s tím, že by se ale zrušila možnost vyvést tři procentní body z povinného sociálního pojištění. Lidé, kteří by v systému chtěli zůstat, by do něj posílali na místo dnešních dvou procent z platu, celých pět procent ze svého.

Ministerstvo v návrhu k této variantě samo nepřímo přiznává, že by tím došlo k faktickému ukončení druhého pilíře, ale z praktického pohledu by to byla efektivnější cesta, jak se vyhnout případným právním sporům, které by zrušení druhého pilíře mohlo vyvolat.

Celý článek i přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní fondy překonaly inflaci. Co s nimi bude dál?

29. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Penzijní fondy překonaly inflaci. Co s nimi bude dál?

Jak se v loňském roce dařilo vašemu penzijnímu fondu? Kolik klientů mají jednotlivé penzijní společnosti? A jak by se mohlo zatraktivnit investování v účastnických fondech třetího pilíře?... celý článek

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

9. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

V Česku se hranice odchodu do důchodu neustále posouvá. Sousední Německo se naopak snaží umožnit lidem odcházet do důchodu dřív než dosud. Můžou mít pracující sedmdesátníci na trhu... celý článek

Zajištění na důchod 2014. Penzijní připojištění kraluje. A co dál?

11. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Zajištění na důchod 2014. Penzijní připojištění kraluje. A co dál?

Na konci roku jsme v Česku měli celkem tři státem podporované způsoby takzvaného spoření na penzi. Penzijní připojištění, které netřeba představovat, jeho nástupce doplňkové penzijní... celý článek

Ušetři.peníze.cz: Nechte si od nás poradit s hypotékou, pojistkou nebo zajištěním na stáří. Bezplatně a profesionálně!

7. 10. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ušetři.peníze.cz: Nechte si od nás poradit s hypotékou, pojistkou nebo zajištěním na stáří. Bezplatně a profesionálně!

Hledáte profesionální bezplatné finanční poradenství na internetu? Chcete si nezávazně ověřit, zda je hypotéka, kterou vám nabídl váš osobní bankéř, opravdu tím nejlepším, co je na... celý článek

Partners Financial Services