Penzijní fondy v roce nula

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 17. 12. 2013 | 24 komentářů
Druhý penzijní pilíř mohl být slušný nástroj k zajišťování na penzi. Místo toho se stal referendem o oblíbenosti Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Jeho případné zrušení ale nebude tragédie, píše ekonom Pavel Kohout.
Penzijní fondy v roce nula

Vládní program předpokládá sloučení druhého penzijního pilíře se třetím. Tedy jeho faktické zrušení. Není to stále úplná tragédie: nedošlo k nejhoršímu, lidem se nebudou konfiskovat peníze jako v Maďarsku nebo v Polsku. Jen se z dobrovolně povinné části penzijního systému stane část čistě dobrovolná. Mohlo to dopadnout hůř.

Co Čech, to stoprocentně závislý důchodce

Český penzijní systém má jednu světovou zvláštnost. Míra závislosti důchodců na státu je téměř stoprocentní. Objem soukromých penzijních úspor v přepočtu k velikosti ekonomiky činí podle údajů OECD pouhých 7,1 procenta. Dánové mají penzijní úspory v hodnotě 50 procent hrubého domácího produktu, Američané 75 procent, Finové 79 procent, a Nizozemci dokonce 160 procent domácího produktu.

Lze argumentovat, že Němci nebo Francouzi mají menší relativní objem majetku v penzijních fondech než Češi, ale v těchto zemích lidé mají daleko větší majetek v cenných papírech a v životních pojistkách.

Ve finančních úsporách na osobu jsou příslušníci zmíněných národů o desítkový řád bohatší než Češi. Je smutný fakt, že Češi nemají dostatečné finanční rezervy na stáří.

Příčinou patrně není tradiční česká rozhazovačnost a lehkomyslnost – tyto charakteristiky spíše nacházíme u jiných národů. Hlavní příčinou je fakt, že zatím žádná z českých vlád dostatečně nechápala podstatu investování a fondů.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Garance nevýnosu

Pomiňme kuponovou privatizaci, která byla zpackána naprosto zbytečně, a to jen proto, že nikoho z tehdejší vlády nenapadlo otevřít některou z mnoha učebnic o investicích a portfolio managementu. Nepodařený však byl i zákon o penzijním připojištění z roku 1994. Zákonodárci trochu znali životní pojištění, takže zákon o „připojištění“ střihli podle tohoto vzoru. Nebrali ovšem v úvahu, že investiční a pojistné služby zaměřené na penzijní zabezpečení mají naprosto odlišný charakter, strukturu a způsob správy.

Konkrétně: u investic na dlouhou dobu (desítky let) je logické preferovat výnosnější nástroje i za cenu vyššího rizika. Kdo posílá každý měsíc část mzdy do akciového fondu, nemusí se vůbec starat o dramatické epizody jako například pád Lehman Brothers nebo řeckou finanční krizi. Akciové indexy spadly o polovinu? Nevadí, do důchodu daleko a za pár let akcie znovu vzrostou. Tak se i stalo: krize je v mnoha zemích minulostí, akcie mnohde vydělaly od jara roku 2009 víc než sto procent.

Fondy českého penzijního připojištění jsou však konstruovány tak, že z podstaty věci smějí investovat jen konzervativně. Portfolia těchto fondů jsou z neuvěřitelných 94 procent investována do málo výnosných dluhopisů a do ještě méně výnosných nástrojů peněžního trhu. Tyto penzijní fondy jsou krajně nevhodné k plnění svého hlavního účelu.

Anketa

V nových fondech třetího pilíře zatím není zrovna hlava na hlavě. Změní se to?

Záslužná přestavba třetího pilíře

Ani penzijní reforma schválená Nečasovou vládou nebyla provedena skvěle. Její autoři (či spíše autor) sice nějakou tu učebnici financí přečetli, ale ani oni nemysleli na všechno. Zejména nemysleli na riziko, že vstup do důchodových fondů druhého pilíře se stane svého druhu všelidovým hlasováním o oblíbenosti Petra Nečase a Miroslava Kalouska.

Abychom však nekončili úplně negativně: jednou ze skutečných zásluh minulé vlády je zásadní novela zákona o fondech třetího pilíře. Nově koncipované fondy budou mnohem více připomínat dnes již tradiční a osvědčené podílové fondy. (Pro pamětníky kuponové privatizace: nenechte se mýlit slovem „fond“. Jde o jiný nástroj s nesrovnatelně vyšší bezpečností.)

Vůbec poprvé v historii tedy česká veřejnost bude mít k dispozici penzijní fondy, které si skutečně zaslouží toto označení. Tím se zajisté neřeší nepříznivý demografický vývoj ani téměř naprostá závislost nynějších důchodců na státu. Přesto jde alespoň o malou změnu k lepšímu.

Psáno pro Hospodářské noviny

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2013 18:34, Burda Miloslav

Vždy mne dokáží pobavit mudrlanti typu pana Kohouta, kteří přijdou s veřejnou kritikou dávno s křížkem po funuse. Budiž. V tomto případě je tu ale dost nechutná věc.

Na téma penzijního připojištění, které tak negativně analyzujete jen jedno - není vám to, pane Kohoute blbý, když vy jako jeden ze šéfů firmy Partners, které sekala lidem penzijko jak Baťa cvičky , jste je ještě před rokem houfně lákali m.j. právě na garanci černé nuly a další bla bla ?

Dneska veřejně hlásáte, jak je PP nevýhodné a jak jste to věděl od bůhví kdy...

Nedivil bych se, kdyby nějací vaši klienti podali na Partners na základě tohoto článku stížnost na ČNB za porušení zákonné povinnosti při prodeji tohoto finančního produktu, konkrétně § 12odst. (4) a odst.(5)b 42/1994Sb.

+131
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2013 9:32, j. fišer, třebíč

a něčemu takovému říkáte ekonom?
polepšete se, čtu vás docela rád díky rozumným názorům
ale takhle ne!!!!!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Michal Špaňár z Partners: Dávat si 600 korun na penzi? Malé roztomilé kničemu

16. 11. 2013 | Martin Vlnas | 43 komentářů

Michal Špaňár z Partners: Dávat si 600 korun na penzi? Malé roztomilé kničemu

„Ano, jsou tu lidé, kteří se opravdu na stáří sami zajistit nemůžou, ale je tu mnohem víc lidí, kteří na to mají, a neřeší to. Těm musíme otevřít oči,“ říká výkonný ředitel finančněporadenské... celý článek

Očima expertů: Wywłaszczenie! Polsko chce penzijním fondům zkonfiskovat dluhopisy

20. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Wywłaszczenie! Polsko chce penzijním fondům zkonfiskovat dluhopisy

Nebýt to tak vážná věc, byl by to dobrý důvod ke slovním hrátkám. Premiér Tusk přišel s nápadem zestátnit – státní dluhopisy. Přesněji bondy polské vlády, které tvoří víc než polovinu... celý článek

Bezprecedentní zhodnocení a minimální poplatky!

23. 4. 2013 | Martin Vlnas | 116 komentářů

Bezprecedentní zhodnocení a minimální poplatky!

„Před dvěma třemi lety socani taky řvali, že jakmile převezmou kormidlo, okamžitě sníží hranici pro odchod do důchodu na šedesát let. Kdo si to dneska pamatuje? Já a ještě asi čtyři... celý článek

Důchodové a doplňkové penzijní spoření: reformní novinky zatím netáhnou

28. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Důchodové a doplňkové penzijní spoření: reformní novinky zatím netáhnou

Ve druhém pilíři zatím investuje přes 21 tisíc klientů, v účastnických fondech ještě o pár tisíc méně. Přečtěte si, o jaké investiční strategie je největší zájem a koho důchodová reforma... celý článek

Partners Financial Services