Novinky v dotacích na bydlení. Takhle se mění Nová zelená úsporám

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 2. 6. 2023
Příjem žádostí o dotace v programu Nová zelená úsporám končí 30. června. Po prázdninách se rozběhne nanovo, ovšem s novými podmínkami.
Novinky v dotacích na bydlení. Takhle se mění Nová zelená úsporám

Zdroj: Shutterstock

Předstih, v jakém podmínky uveřejňují, odůvodňují úřady mimo jiné tím, jak se rozmohlo spamování potenciálních žadatelů o dotace na fotovoltaiku nabídkami naznačujícími, že dotace končí, budou menší, jsou nejisté a podobně.

„Neustále se setkáváme s nekalými praktikami některých realizačních firem, které tlačí zájemce o fotovoltaiku k urychlenému uzavření smlouvy pod pohrůžkou, že od září už nebudou tak výhodné dotační podmínky. Není to pravda. Zájemci o fotovoltaiku nemusí mít obavy, že by se pro ně něco změnilo, podpora pokračuje ve stejné výši a za stejných podmínek, naopak se pro žadatele zjednoduší administrace žádosti,“ komentuje to Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. 

Letní přestávku podle něj mají lidé využít k přípravě dobrého projektu, případně můžou klidně začít s prací, protože o dotaci se dá pořád žádat zpětně. Získat ji lze na úpravy provedené kdykoli po prvním lednu 2021.

Ode dneška tedy, s rozumným předstihem, najdete na webu Nové zelené úsporám podrobně rozepsané podmínky všech dotací od letošního září: Podmínky Nové zelené úsporám od září 2023.

Jednoduší žádání, bez dokumentace

Zásadní novinkou, která všechny žadatele o Novou zelenou úsporám po prázdninách čeká, je zjednodušení žádostí. Nebude už potřeba přikládat k nim projektovou dokumentaci. Dotace se budou vyplácet „na jednotku“. Jednoduše řečeno: když budete chtít dotaci na výměnu oken, nebudete muset nechat specializovanou firmu malovat a vypisovat, jak se to provede, ale řeknete: měním tolik a tolik oken. Až v závěrečné zprávě pro úřad vám stavební dozor potvrdí, že výměna splňuje podmínky dotace, že proběhla a proběhla dostatečně kvalitně. Dokumentaci si jen schováváte pro případnou další kontrolu. Nová zelená úsporám se poučila u menšího dotačního programu Nová zelená úsporám Light, ve kterém je podávání žádostí právě tak jednoduché.

„V rámci zveřejněných změn u fotovoltaiky vítáme, že od září nebude nutné dokládat projektovou dokumentaci. To bývá dnes problém v situacích, kdy dochází v průběhu instalace ke změnám, jako je například jiné uspořádání panelů. Často se kvůli tomu prodlouží čekání na vyplacení dotace o dva až tři týdny,“ říká Klára Zíková, expertka na dotace ze společnosti Woltair, která se zaměřuje na fotovoltaiku a tepelná čerpadla.

Dotace i pro obce, bytová družstva a SVJ

Druhou zásadní změnou je rozšíření potenciálních žadatelů o bytová družstva, společenství vlastníků jednotek a obce, které vlastní bytové domy.

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

„Vedle dotací pro rodinné domy, kde už dnes nízkopříjmovým domácnostem pomáháme, nově přidáme podporu i pro bytové domy, kde žijí senioři, rodiny pobírající příspěvek na bydlení nebo lidé se třetím stupněm invalidity. Podpoříme nízkopříjmové vlastníky bytových jednotek a družstevních podílů tak, aby kvůli obavám z navyšování pravidelných příspěvků do fondu oprav nebrzdili nákladné renovace domů,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Psali jsme podrobněji:

Čím víc úprav, tím víc peněz

Vedle rozšířené nabídky dotací pro bytové domy pokračuje dál Nová zelená úsporám pro domy rodinné. Podpora výměny zdrojů energie se rozšíří o možnost výměny starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo:

V nové etapě programu zůstane možnost kombinovat dotace na víc různých opatření v rámci jedné žádosti. A za každou kombinaci bude pořád bonus ve výši 10 tisíc korun za každou kombinaci.

Výrazně se od září porostou dotace na zateplení – žadatelé, kteří zateplí svůj dům komplexně, budou moct získat až 950 tisíc korun (teď je maximum 650 tisíc korun).

„Vítáme, že nové podmínky programu zvýhodní stavebníky, kteří se odhodlají renovovat dům tak říkajíc z gruntu. Izolují jej silnější tepelnou izolací, vymění okna za nová s trojskly, instalují efektivní technologie, případně si zajistí příjemné vnitřní prostředí pomocí vzduchotechniky s rekuperací tepla," říká konzultant energetických úspor Michal Čejka z profesního sdružení Centrum pasivního domu.

Z novostaveb se budou podporovat jen projekty v nejvyšším energetickém standardu, výše dotace bude navýšena na 535 tisíc korun.

Chudé kraje a obce dostanou bonus

Program bude dál zvýhodňovat desetiprocentním bonusem projekty na území znevýhodněných krajů – Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Nově stejný bonus dostanou i projekty mimo tyto znevýhodněné kraje, které budou realizovány na území obce s rozšířenou působností z regionů podporovaných státem.

Hospodářsky a sociálně ohrožená území, kde dostanete 10 procent navíc

Správní obvody obcí s rozšířenou působností

Kraj

Výčet správních obvodů ORP

Středočeský

-

Plzeňský

Horažďovice, Nepomuk, Sušice

Jihočeský

Milevsko, Soběslav, Dačice, Blatná

Karlovarský

Kraslice, Sokolov, Ostrov

Ústecký

Litvínov,  Most,  Rumburk,  Děčín,  Varnsdorf,  Podbořany,  Chomutov,  Kadaň,  Ústí nad Labem, Lovosice, Teplice, Žatec, Louny, Litoměřice

Liberecký

Tanvald, Frýdlant, Semily, Nový Bor

Královéhradecký

Broumov, Dvůr Králové nad Labem

Pardubický

Moravská Třebová, Česká Třebová, Svitavy, Králíky

Kraj Vysočina

Moravské   Budějovice,   Pacov,   Bystřice   nad   Pernštejnem,   Telč,   Světlá   nad Sázavou, Náměšť nad Oslavou, Chotěboř, Třebíč

Jihomoravský

Veselí nad Moravou, Hodonín, Kyjov, Moravský Krumlov, Znojmo

Olomoucký

Přerov,   Jeseník,   Šumperk,   Konice,   Mohelnice,   Uničov,   Lipník   nad   Bečvou, Zábřeh, Hranice, Šternberk

Zlínský

Bystřice pod Hostýnem, Kroměříž, Otrokovice, Holešov, Vsetín, Uherský Brod

Moravskoslezský

Karviná, Havířov, Orlová, Vítkov, Rýmařov, Krnov, Bruntál, Bohumín, Odry, Český Těšín

Obce na území bývalých vojenských újezdů a obce ovlivněné územím bývalých vojenských újezdů

Vojenský újezd

Obce

Boletice

Polná na Šumavě

Brdy

Borovno,  Bratkovice,  Dobřív,  Drahlín,  Felbabka,  Hvozdec,  Chaloupky,  Jince, Křešín,  Láz,  Malá  Víska,  Mirošov,  Míšov,  Nepomuk,  Obecnice,  Ohrazenice, Podluhy, Sádek, Skořice, Spálené Poříčí, Strašice, Štítov, Těně, Trokavec, Věšín, Vranovice, Zaječov

Dobrá Voda

Čachrov, Hartmanice, Prášily, Srní

Hradiště

Bražec, Doupovské Hradiště

Libavá

Kozlov, Luboměř pod Strážnou, Město Libavá

Milovice-Mladá

Benátky  nad  Jizerou,  Brodce,  Čachovice,  Jiřice,  Lipník,   Luštěnice,  Milovice, Smilovice, Straky, Všejany

Ralsko

Bělá pod Bezdězem, Bezděz, Doksy, Hamr na Jezeře, Mimoň, Mukařov, Noviny pod Ralskem, Osečná, Provodín, Ralsko, Stráž pod Ralskem, Zákupy

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services