Byty poprvé po deseti letech zlevnily, ukazují nová čísla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 13. 2. 2023
Byty poprvé po deseti letech zlevnily, ukazují nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Zdražování bytů se v posledním čtvrtletí roku 2023 zastavilo. Ukazuje to statistika HB Index, vycházející z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. V mezikvartálním srovnání ceny klesly poprvé od začátku roku 2013, a to v průměru o 0,7 %.

Za snižováním ceny bytů stojí především odliv poptávky. Za celý rok 2022 zájem poklesl o 30 % oproti předchozímu roku. „Nejvíce se snížila poptávka po bytech v kategorii 3+1 a 3+kk,“ uvádí Martin Vašek, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Vysoké úrokové sazby a snížení dostupnosti bytů vedly podle něj naopak ke zvýšení zájmu o nájemní bydlení. Důsledkem nižší poptávky je i nárůst počtu dostupných bytů na trhu o sto procent oproti roku 2021.

Pokles trhu byl zaznamenán napříč všemi regiony. Největší průměrné poklesy cen (o 2 %) zaznamenaly Karlovarský, Moravskoslezský a Středočeský kraj. Naopak v Praze ceny zůstávají zatím spíše stabilní a v průměru tu došlo pouze k nepatrné změně o -0,1 %. Odliv poptávky se dotkl i nových projektů, kde ceny spíš stagnují.

HB index, mezikvartální srovnání, pokles ceny bytůZdroj: HB index

Nejistoty budoucího vývoje cen jak nemovitostí, tak stavebních prací vedou developery k tomu, že ve vybraných případech pozastavují uvádění nových bytů na trh.

Zdroj: HB index

Tempo růstu cen zpomalilo i u rodinných domů. Ve srovnání mezi čtvrtletími se snížilo z 2,6 % na 1,8 %. Pouze segment pozemků si zachoval v podstatě stejnou dynamiku a ceny zde rostly o 4,5 %, což je mírný pokles o 0,3 % ve srovnání se třetím čtvrtletím.

Refinancování hypotéky

Parametry v prvním období fixace

%
let
let

Parametry v druhém období fixace

let
Stará
Nová
%
%

Další kalkulačky

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obce budou stavět byty. Peníze jim dá stát, plánuje Bartoš

9. 2. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Obce budou stavět byty. Peníze jim dá stát, plánuje Bartoš

Od dubna budou moct obce, spolky, charity i další právnické osoby žádat u Státního fondu podpory investic o dotace a výhodné úvěry na výstavbu bytů. V dotačním programu Nájemní bydlení... celý článek

Hypotéky už nezdražují. Na nižší úrok si ale počkáme, říká expert

8. 2. 2023 | Petr Kučera

Hypotéky už nezdražují. Na nižší úrok si ale počkáme, říká expert

Průměrná nabídková sazba hypoték je 6,37 % p. a., ukazuje statistika Fincentrum Hypoindex. Jde o data z většiny tuzemských bank k 6. únoru a týkají se úvěrů do 80 % odhadní ceny nemovitosti... celý článek