Domácnosti dostanou příspěvek na ubytování uprchlíků

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 3. 2022 | 28 komentářů
Domácnosti dostanou příspěvek na ubytování uprchlíků

Zdroj: Shutterstock

Máme novější zprávu po definitivním schválení příspěvku vládou. Obsahuje vyšší strop na domácnost i konkrétní termín výplaty.

Jestli si přesto chcete přečíst archivní zprávu, tady je:

Vláda se dnes shodla na výši takzvaného solidárního příspěvku pro domácnosti, které ubytují Ukrajince utíkající před válkou. Příspěvek se má vyplácet i zpětně za březen.

Výše příspěvku má být 3000 korun měsíčně na každého ubytovaného uprchlíka, zároveň ale nesmí přesáhnout 9000 korun za měsíc na domácnost. 

S definitivním schválením návrhu počítá vláda na příští týden. „Návrh je totiž vázán na komplexní novelu o pomoci Ukrajině, kterou ještě tento týden projedná Senát,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Aby domácnosti na příspěvek dosáhly, musí lidi prchající před konfliktem na Ukrajině ubytovat nejméně na šestnáct po sobě jdoucích dní v měsíci. 

Příspěvek se nebude danit a ani se započítávat jako příjem pro takzvané nepojistné dávky. Podpořit Ukrajince v nouzi tak mohou i ti, kdo pobírají například příspěvek na bydlení.

Pokud někdo ubytuje například matku se dvěma dětmi, získá podle návrhu každý měsíc 9000 korun. Příspěvek může čerpat fyzická osoba, která však nemusí být vlastníkem nemovitosti – může být v nájmu, uvádí ministerstvo. 

„Zákonem je definován standard, kdy musí být ubytovaným osobám zajištěn dostatečný prostor pro odpočinek, přípravu jídla, prostor pro osobní hygienu a WC a samozřejmě přístup k pitné vodě,“ dodává Jurečka.

Vláda zároveň navýšila příspěvek na ubytování pro kraje a rozhodla, že ministerstva a jim podřízené organizace musí uvolnit všechny své hromadné ubytovací kapacity, například rekreační objekty, a dát je k dispozici krajům. Výjimku budou mít například objekty sloužící k ubytování zaměstnanců.

Dary a daně

Zdroj: Shutterstock

Daňové zvýhodnění darů se v souvislosti s válkou na Ukrajině rozšíří. Nezávisle na tom, kdy novelu schválí, mají změny platit i zpětně za dary poskytnuté v únoru a březnu.

Daňové odpočty darů se kvůli Ukrajině rozšíří

Proč pomáhat?

Zdroj: Shutterstock

Oksana Maslo se s malou dceru dala na útěk už v den, kdy začaly padat první bomby. Nyní je v bezpečí v Praze, ale její bývalý život je v troskách. Svou pětidenní cestu na útěku před válkou exkluzivně popisuje pro Heroine.cz.

Zápisky uprchlice: Stále nedokážu přijmout, že jsem bezdomovkyně

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2022 21:16, Helena

Aktualne to nezaplati ani energie!

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2022 11:56, Vladimír

Nevím v jaké době naši politici zamrzli, ale těch upocených 9tisíc nepokryje ani holý nájem. A kde jsou ostatní poplatky? Kdo má byt, který pronajímá, tak ho pronajme za takovou cenu, aby mu to buď pokrylo hypotéku nebo aby na tom vydělal. Nejprve by se měla vláda podívat na inzeráty realitních kanceláří za kolik se dnes pronajímá např. 1kk Jo a nezapomeňte na kauci. S tou je taky třeba počítat. Vybavení tam majitel nedostal zadarmo.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services