Špatně cílená pomoc. Nižší zálohy se nemusí vyplatit

Jana Divinová | rubrika: Analýza | 11. 11. 2021 | 12 komentářů
Jste u dodavatele poslední instance a chtěli byste využít možnosti snížit si do konce roku zálohy na energie? Pak počítejte s tím, že se částečně připravíte o slevu DPH. Tu naopak dostanou i ti, kdo žádné problémy nemají.
Špatně cílená pomoc. Nižší zálohy se nemusí vyplatit

Zdroj: Shutterstock

V posledních dvou měsících letošního roku platí dvě úlevy kvůli probíhající energetické krizi. Zatímco odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) se bude týkat všech odběratelů energií, snížení záloh v listopadu a prosinci je pomoc pouze pro lidi, kteří byli nuceni přejít k dodavatelům poslední instance (DPI). Jim se ale nemusí vyplatit, protože sleva na DPH bude jen na peníze uhrazené do konce roku 2021.

Prominutí daně se vztahuje nejen na elektřinu a plyn dodávaný pro výrobu tepla a provoz běžných spotřebičů, ale i k pohonu motorů. O 21 procent tak zlevní také tankování řidičům vozů na LPG, stlačený zemní plyn CNG a také elektřina při dobíjení elektromobilů. Výjimkou je kyslík dodávaný v kyslíkové bombě, podobně hélium pro balónky nebo technické plyny. Těchto komodit se prominutí daně týkat nebude.

O odpuštění DPH zákazníci nemusí žádat, projeví se automaticky. Ti, kteří nejsou v režimu DPI, slevu uvidí v ročním vyúčtování. Například domácnost, která za elektřinu zaplatí 1000 Kč měsíčně, ušetří za listopad a prosinec zhruba 350 Kč, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Lidé v režimu DPI se ke slevě dostanou dříve. „Bude ve vyúčtování, které dostanou v momentě, kdy odběry elektřiny v režimu DPI ukončí a přejdou na jiný standardní produkt či k jinému dodavateli,“ vysvětluje mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Špatně cílená pomoc

K odpuštění DPH jsou mnozí odborníci skeptičtí. Vadí jim, že se dotkne všech bez rozdílů, tedy například i těch, kteří mají zafixované ještě ceny z doby, než došlo k jejich rychlému růstu. „U nás máme zhruba 8,5 milionu odběrných míst elektřiny a plynu a do režimu DPI se dostalo zhruba 10 procent z nich, takže aktuální vláda možná trochu ukvapeně škrtla část příjmů státního rozpočtu, která mohla být naopak využita pro cílenou podporu, kde je třeba," upozorňuje Aleš Fojtík, ředitel divize energií a osobních financí Srovnejto.cz.

„Z hlediska politiky je to asi efektní, ale z hlediska zacílení na problém to příliš nákladově efektivní není. Je nutné si uvědomit, že všechna opatření (i to přechodné snížení DPH) jsou formou rozpočtového přerozdělování, které nakonec daňový poplatníci musí zaplatit." říká Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky. Z veřejných financí to ukrojí přes dvě miliardy korun měsíčně, z toho 1,3 miliardy má jít ze státního rozpočtu a zbytek z rozpočtu obcí a krajů.

Druhá vlna

Zdroj: Shutterstock

To máte: pečivo, mléčné výrobky, řezané květiny, zelenina, sklo, stavebniny, plasty, veřejná doprava, kadeřnictví... Kvůli dražším energiím zdraží skoro všechno.

Druhá vlna zdražení energií. Připlatíme si za jídlo i služby

Dočasné prominutí daně podle ministryně financí dovoluje ustanovení v daňovém řádu, které jí umožňuje hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Podle Martina Diviše, experta na nepřímé daně a partnera PwC Česká republika, je však otázka, zda zvýšení cen na trzích s elektřinou a plynem lze považovat za „živelnou událost“, kterou zákonodárce měl na mysli. „Pokud pomineme tento aspekt, lze ještě argumentovat, že takové prominutí odporuje DPH pravidlům EU,“ upozorňuje Diviš.

Od ledna 2022 má dojít opět k zvýšení DPH z 0 % na 21 %, protože delší odklad DPH musí schválit jak český parlament, tak hlavně Evropská komise, která s ním nesouhlasí. „Je to jen přechodná úleva a poskytnutí času na přechod od krachujícího dodavatele k standardnímu dodavateli elektřiny. Pokud chce stát řešit v sociální oblasti problém prudkého nárůstu cen energií, tak stejně musí najít jiné a zacílené nástroje v sociální politice, než přechodné odpuštění DPH,“ říká Sklenář.

S tím souhlasí i Diviš. „Šlo by například vyhledat přes dodavatele energií ty odběratele, kteří nemají fixované ceny a pomoci přímo těm například přímými dotacemi. Nebo si přímo fyzické osoby, kterých se to týká, zažádají o podporu. Obojí vyžaduje administrativu, ale je to určitě zvládnutelné a ve finále efektivnější než plošné prominutí DPH,“ říká. Dodává, že pokud stát chtěl využít plošné DPH opatření, které by nebylo v rozporu s pravidly EU, bylo možné požádat o dočasné použití snížené sazby na dodávky energií, jako to už dříve udělalo například Španělsko a sníženou sazbu už podle této výjimky uplatňují.

Vláda už dříve schválila i další pomoc: domácnosti (a další odběrná místa, jako jsou třeba chalupy) budou příští rok osvobozeny od platby za obnovitelné zdroje, maximálně však za první tři spotřebované megawatthodiny. Lidem tak z plateb za elektřinu v příštím roce odpustí až 1485 korun, státní rozpočet to má vyjít na osm miliard korun.

Snížené zálohy sníží i slevu na DPH

Lidé, kteří jsou stále ještě u dodavatelů poslední instance (DPI) si mohou snížit zálohy o polovinu v listopadu a o 40 % v prosinci. Snížení záloh není povinné a ze strany zákazníků by mělo být jen krajním řešením.

„Považuji to za dobrý krok, zákazníkům to pomůže v odložení částky, kterou mají uhradit. Ale i tak je to jen odsunutí problému v čase. Vyšší cena za energie se jim tak jako tak projeví v koncovém vyúčtování,“ vysvětluje Fojtík.

Na druhou stranu ale platí, že se tím lidé mohou připravit o část slevy z titulu už zmíněného odpuštění DPH v listopadu a prosinci. To se totiž bude vztahovat jen na peníze, které na zálohách pošlete právě v těchto měsících. Upozorňuje na to třeba Pražská plynárenská a stejný postup redakci s odvoláním na stanovisko Generálního finančního ředitelství potvrdil i Roman Gazdík, mluvčí ČEZ.

Kdo i tak bude mít o snížení záloh zájem, provede ho sám. Prostě v listopadu a prosinci pošle méně. „V našich systémech jsme už vše upravili a zákazníci v tomto režimu mohou samostatně zaplatit v listopadu jen polovinu nebo v prosinci 60 % vyměřených záloh,“ říká Martin Chalupská, mluvčí Innogy.

Pokud závěrečné vyúčtování v režimu DPI bude pro lidi příliš vysoké, mohou se s dodavateli zkusit domluvit na splátkových kalendářích – rozložit si tedy případný nedoplatek na více splátek. „Pokud by se někdo z odběratelů aktuálně setrvávající v režimu DPI dostal v rámci souvisejících plateb do neúnosných finančních problémů, je možné situaci řešit individuálně. Pro tento účel jsme zřídili zvláštní email - reklamaceweb@ppas.cz,“ říká například Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské. Lidé, kteří už teď nemají na zálohy, mohou zkusit požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

Odborníci i dodavatelé varují, že ačkoliv mohou lidé v tomto režimu setrvat až půl roku, nejlepší variantou je režim DPI co nejrychleji opustit a uzavřít smlouvu na standardní produkty.

Po špatné zkušenosti s původním dodavatelem mají lidé tendenci uzavírat smlouvy na delší časové období. Podle Fojtíka mohou být ale takové nabídky výhodné jen zdánlivě. „Zákazníci mají nyní často dojem, že nejbezpečnější je si cenu zafixovat na dlouhou dobu a vybírají tříleté smlouvy, kde je cena oproti jednoletým či dvouletým fixacím ceny momentálně výhodnější. Ale vše ukazuje na to, že ceny začnou klesat již během roku 2022 a dá se tedy očekávat, že se objeví výhodnější ceníky. Zákazníci s tříletou fixací tak sice teď budou na zálohách i ve vyúčtování platit méně, ale z dlouhodobého pohledu mohou výrazně přeplatit,“ upozorňuje.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2021 10:38, Tomáš Marný

No fajn, vládě nedouků žádný poradce neřekl, že se zálohy platí třeba taky kvartálně, takže zrovna v listopadu a prosinci někdo zálohy platit nemusí...

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek