Zálohy u nouzových dodavatelů klesnou. ČEZ má smlouvy bez fixace

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 2. 11. 2021 | 10 komentářů
Vicepremiér Karel Havlíček doufá, že se dohodne s dodavateli, aby se vše včas stihlo. Mezitím z trhu přicházejí pozitivní zprávy: energie by měly zlevňovat a ČEZ nabízí i smlouvy na dobu neurčitou.
Zálohy u nouzových dodavatelů klesnou. ČEZ má smlouvy bez fixace

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří teď odebírají elektřinu nebo plyn od dodavatelů poslední instance, budou v listopadu a prosinci platit až o polovinu nižší zálohové platby. Slibuje jim to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dohodl se na tom se zástupci Energetického regulačního úřadu.

„Navrhneme snížení zálohových plateb za měsíc listopad o 50 % z vyměřené zálohy a za prosinec o 40 %,“ uvedl Havlíček na společné tiskové konferenci s předsedou rady ERÚ Stanislavem Trávníčkem. Další měsíce už by zálohy měly být zpět na 100 %. „Tím se snažíme lidi motivovat, aby se přesunuli od dodavatelů poslední instance do standardního režimu,“ říká Havlíček.

Plán na dočasné zastropování záloh u dodavatelů poslední instance Havlíček představil už včera a na dnešek sliboval představit detaily. Ani dnešní upřesnění není ale oznámením už jisté akce.

Havlíček s Trávníčkem to mají ideálně vymyšlené tak, že se s dodavateli poslední instance, což jsou u elektřiny ČEZ, E.On a Pražská energetika a u plynu Innogy, E.On a Pražská plynárenská, na zastropování záloh dohodnou a podepíší společné memorandum.

To by podle Havlíčka byla ideální a rychlejší varianta. Jasno o ní podle ministra má být zítra, kdy budou pokračovat jednání s dodavateli. Pokud by dohoda nevyšla, nastoupí komplikovanější legislativní cesta formou vyhlášky ERÚ. U ní je ale třeba například projít připomínkovým řízením a termín do půlky listopadu, kdy budou dodavatelé poslední instance rozesílat nové zálohy na listopad, by se nemusel stihnout. „Je to šibeniční termín,“ říká Havlíček.

„Řešením přes zálohy získáváme určitý čas, aby stát mohl připravit záchrannou síť pro lidi, kteří budou platit za energie výrazně více,“ říká Trávníček a znovu vyzval lidi, kteří odebírají energie od dodavatelů poslední instance, aby co nejrychleji změnili dodavatele. Příběhy o tom, jak lidem stoupají náklady několikanásobně jsou dnes obecně známé.

V poslední době bylo ale těžké dodavatele změnit, protože s koncem skupiny Bohemia Energy se do pohybu dalo zhruba 900 tisíc domácností, které ze dne na den přišly o svého dodavatele energií. Na to nemohli být konkurenční dodavatelé připraveni a rychle jim došla zásoba předkoupených kontraktů za předchozí, výrazně nižší ceny, než jaké jsou dostupné teď.

Dobrou zprávou je, že ceny energií začaly v poslední době spíše klesat, i když jsou stále vysoké v porovnání s tím, kde byly třeba na začátku tohoto roku. A další výhled je spíše pozitivní.

„Pokud nepřijde nějaká nečekaná a špatná zpráva (třeba omezení ruských dodávek do zemí EU), tak to vypadá, že ceny elektřiny a plynu na burzách dosáhly v říjnu extrému a teď budou postupně klesat směrem k přijatelnějším - i když stále vysokým – hodnotám,“ říká David Tramba, redaktor Ekonomického deníku a expert na energetiku.

„Návrat na příznivé (z pohledu spotřebitele energie) hodnoty ze začátku roku v dohledné době neočekávám. Jistý návod nám dávají kotace na energetických burzách. Například elektřina v baseloadu na roky 2024 a 2025 se na německém trhu obchoduje za zhruba 70 eur/MWh. Je to úleva oproti současným cenám přes 100 eur/MWh, ale zároveň nepříjemnost oproti loňským cca 50 eurům za MWh,“ pokračuje Tramba.

A dodává, že podobné je to u zemního plynu, kde se má cena v roce 2024 vrátit na zhruba 25 eur/MWh. „V minulých letech to ovšem bylo cca 15 eur/MWh, avšak na nejbližší měsíce se za plyn aktuálně na pražské burze PXE platí okolo 65 eur/MWh,“ ukazuje Tramba, co se s trhem děje.

Očima experta

Zdroj: Shutterstock

Elektřina a plyn by měly v příštích měsících zlevnit ze současných rekordních úrovní. Na burzách už je to vidět. Lidé, kteří jsou u dodavatelů poslední instance, by je měli změnit, ale s rozmyslem a až poté, co si zjistí nabídku u více dodavatelů. V rozhovoru to radí expert na energetiku Michal Šnobr.

Energie teď fixujte na rok. A nepřestupujte v panice, radí expert

Dobrou zprávou pro lidi, kteří teď hledají nového dodavatele je, že se do nabídky dodavatelů vracejí smlouvy na dobu neurčitou a to s pevně danou cenou (nikoli s cenou plovoucí neboli spotovou, která kopíruje vývoj na burze).

„Klienti mohou produkt na dobu neurčitou získat, jen musejí počítat s tím, že jej brzy zdražíme,“ říká Roman Gazdík, mluvčí ČEZ. I novým zákazníkům ČEZ teď prodává energie se smlouvou na dobu neurčitou za dosud nezměněné ceny, které mají i stávající klienti. ČEZ ale už dříve oznámil, že elektřinu u těchto smluv brzy zdraží zhruba o třetinu a plyn o polovinu až dvě třetiny. I to však bude podstatně méně, než kolik dnes lidé platí u dodavatelů poslední instance, kde ceny oproti tomu, co lidé platili třeba u Bohemia Energy, narostly několikanásobně.

„Zájem o smlouvy na dobu neurčitou je teď vyšší. Lidé doufají, že nyní podpisem takové smlouvy překlenou období vysokých cen a pak si vyberou výhodnější fixovanou nabídku,“ vysvětluje Jan Schindler, analytik kalkulátoru cen energií TZB-info.

Klienty už přijímají i dodavatelé, kteří po úprku Bohemia Energy z trhu dočasně nové klienty nepřijímaly. Konkrétně třeba Moravské naftové doly. „Plyn i elektřinu nabízíme aktuálně výhradně s fixací ceny do konce roku 2022. Cílem je nabídnout alternativu ceníkům v režimu dodavatelů poslední instance, snížit tak zákazníkům oproti dodavatelům poslední instance zálohy a získat jim čas pro uvážené rozhodnutí o následném odběru,“ říká Jan Sýkora, ředitel marketingu Moravských naftových dolů.

Dominantní dodavatel plynu Innogy naopak dál novým zákazníkům nabízí pouze smlouvy na tři roky, u nichž v druhém a třetím roce cena postupně klesá. 

Fixovat ceny je na trhu možné od jednoho do tří let. „Tříletý fix je nejvýhodnější, protože ceny na další roky už jsou nižší než na příští rok,“ říká za ČEZ Gazdík. Má pravdu v tom, že cena elektřinu i plynu je u ČEZu výrazně levnější (zhruba o pětinu až třetinu) než cena u jednoleté fixace. A podobně výhodnější je tříletá fixace i oproti nabídce v režimu dodavatele poslední instance. Na druhou stranu: kdo teď nefixuje, získá o desítky procent levnější cenu se smlouvou na dobu neurčitou. A jestli ceny energií na burzách budou v příštích letech skutečně klesat, pak se tříletá fixace určitě nevyplatí. Vývoj ale zůstává nejistý.

Havlíček také oznámil, že dnes podepsal podání trestního oznámení na společnosti skupiny Bohemia Energy a jejich majitele, a to z důvodného podezření nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelového převádění majetku mezi svými společnostmi a snahu o převedení soukromého majetku.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2021 0:07, youda

ČEZ cena silové elektriky 5000 KČ (cca 200 EUR), cena na vrcholu burzy 160 EUR, cena nyní cca 110 EUR a chtějí zdražovat??

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2021 20:14

souhlasim Miro, cesi jsou podradny narod. Proto vzdy volim komunisty. Dekuji...

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek