Pokuty při změně dodavatele energií: Pomůže nové vyúčtování

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 9. 6. 2021 | 6 komentářů
Pokuty při změně dodavatele energií: Pomůže nové vyúčtování

Zdroj: Shutterstock

Na vyúčtováních za energie uvidí lidé od příštího roku také to, kdy jim končí smlouva se současným dodavatelem. Tuto povinnost obsahuje nová vyhláška o vyúčtování, kterou vydal Energetický regulační úřad (ERÚ) a která nabyde účinnosti 1. ledna příštího roku.

Úřad si od novinky slibuje, že se díky ní řada spotřebitelů vyhne vysokým pokutám, které dodavatelé chtějí při předčasném ukončení smlouvy na dobu určitou.

Podle ERÚ dosud leckdy není jednoduché termín ukončení smlouvy zjistit. „Smluvní podmínky často místo jednoduchého data počítají nejrůznější lhůty, kdy je potřeba podniknout konkrétní kroky, má-li smlouva skutečně skončit. Nezřídka situaci komplikuje ještě fakt, že spotřebitel nemá samotnou smlouvu k dispozici, například proto, že kontrakt uzavřel po telefonu a papírový výtisk mu nikdy nebyl zaslán,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

ERÚ o uvedení data ukončení smlouvy ve vyúčtování usiloval několik let. „Nejdříve jsme apelovali na samoregulaci, ale vyslyšela nás naprostá menšina z dodavatelů. I největší z nich trvali na tom, že ač by šlo o správný krok, přistoupí k němu až ve chvíli, kdy bude povinný pro všechny,“ dodává Trávníček.

Nově vyhláška také zpřesňuje povinnost dodavatele, kdy vyúčtování zaslat.

„Řešíme například potíže spotřebitelů, kterým vyúčtování dodavatel nezaslal ani jednou za čtyři roky. Abychom zamezili tomuto nežádoucímu přístupu, nyní je jasně řečeno, že spotřebitel musí dostat vyúčtování každý rok," vysvětluje Trávníček.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2021 8:04

Zajímalo by mě, kolik lidí, co nadává do zlodějů, se před podpisem smlouvy zajímalo a hlavně si poctivě přečetlo celé znění smluvních podmínek a ceník poplatků. Je třeba si uvědomit, že nemusíte dělat něco, do čeho vás někdo "nutí". Vždy si můžete vzít čas na rozmyšlenou. Když se sami nevyznáte, můžete se o nabídce poradit s někým, kdo tomu víc rozumí. A úplně nejlépe je, když se zajímáte sami a přes srovnávač (ideální je ten na TZB) si vyberete jiného dodavatele sami. A porovnáte si nejen cenu ale i smluvní podmínky. A kdo chce mít jistotu, že bude mít co nejlevnější, může se dívat na novinky v nabídce na tzv. spotové ceny za plyn a elektřinu. Jsou to ceny, za které dodavatelé energii sami nakupují na trhu (než k ní dají přirážku). A k tomu jsou jen nějaké poplatky, které je potřeba si porovnat mezi různými dodavateli (viz zmíněný srovnávač). Jenže před pár dny se objevila informace, že obě energie hodně zdražují. A to se tedy nevyhne časem nikomu. Může se to na určitou dobu vyhnout těm, kteří se svému dodavateli upsali na delší období (např. 3 roky). Tím mají cenu energií garantovanou bez ohledu na zdražení (ale i bez ohledu na zlevnění - to už je riziko této volby, jako např. fixace u hypotéky). Nemyslím si, že by bylo nespravedlivé, když dodavatel má pak nějaké sankce za předčasné ukončení této doby určité. Samozřejmě je otázka jak jsou vysoké a znovu připomínám, je třeba si je zjistit již předem před podpisem smlouvy a pak s tím zkrátka počítat. Někdy, při změně dodavatele je úspora tak vysoká, že se vyplatí smlouvu vypovědět dříve i za cenu té sankce. Škoda, že se ve školách raději místo různých válek neučí více finanční gramotnost. Myslím, že schopnost vyznat se ve vyúčtování a fungování dodávek energií, schopnost spočítat si úrok na spořícím účtu či hypotéce, vědět co je pojištění občanské odpovědnosti a k čemu je dobré, umění vypsat složenku atd atd je pro život mnohem důležitější než se biflovat kdy byla bitva na Bílé hoře nebo kdo napsal Stařec a moře. Tohle už se můžou lidé učit v rámci specializací pro své povolání nebo si to zjišťovat jako koníčka.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services