Povinná revize kotle. Vyhněte se pokutě

Kdo vytápí dům kotlem na tuhá paliva, musí ho nechat pravidelně kontrolovat. Jak vám pomůže nový cenový limit a kde najít technika?
Povinná revize kotle. Vyhněte se pokutě

Zdroj: Shutterstock

Provozovatelé kotle na tuhá paliva – tedy hlavně uhlí, dřevo nebo pelety – mají podle zákona o ochraně ovzduší povinnost zajistit jeho revizi proškoleným technikem.

Konkrétně musí v zákonem stanovených intervalech zajistit kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje ze strany odborně způsobilé osoby.

Povinnost se týká zdrojů s celkovým jmenovitým tepelným příkonem od 10 kW do 300 kW včetně, který spaluje pevná paliva a je zároveň připojen na teplovodní soustavu ústředního vytápění.

Provozovatel kotle pak musí předložit doklad o provedení kontroly, pokud si ho vyžádá obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Pomůže cenový limit

Ještě před několika lety byla taková revize pro řadu lidí poměrně komplikovaná a drahá. Zajistit ji totiž museli každé dva roky, přičemž techniků byl nedostatek – často museli za zákazníky dojíždět desítky až stovky kilometrů, což ceny vyhnalo neúměrně vysoko.

Ministerstvo životního prostředí proto rozhodlo, že od roku 2018 stačí revizi provést jenom jednou za tři roky místo dvou. O rok později pak zavedlo „referenční cenový limit“, zjednodušeně nazývaný strop.

Vyhláška o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování stanoví jako limitní cenu:

  • 1585 Kč bez DPH pro spalovací stacionární zdroje bez řídicí jednotky (starší typ kotlů),
  • 1848 Kč bez DPH pro spalovací stacionární zdroje s řídicí jednotkou (novější typy kotlů, například moderní zplyňovací a automatické kotle).

Uvedené částky představují podle ministerstva reálné náklady na revizi, a to včetně dojezdu technika do vzdálenosti 50 kilometrů. Když to k vám má blíž, měla by být cena správně ještě nižší.

Nejde ale o nepřekročitelný strop. „Částky referenčního finančního limitu nepředstavují regulaci ceny, tedy nepřekročitelnost dle zákona o cenách. Technik proto může žádat i vyšší částku,” říká Dominika Pospíšilová, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Jaký smysl tedy tahle částka má? Zjednodušeně řečeno: Pokud bude technik žádat vyšší cenu, smíte si najít jiného podle zákonem popsaných mírnějších pravidel. Vysvětlíme si to za chvíli.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Propojí vás?

Technika byste si samozřejmě měli sehnat sami. Hledejte „odborně způsobilou osobu, která byla proškolena výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě“.

Nejlíp na tom jste, když máte fungující kontakt na technika, s nímž jste byli spokojeni minule. Nebo si na internetu najdete někoho ve vašem okolí. Můžete také využít databázi, kterou provozuje ministerstvo. Ve filtru vyplníte typ kotle, výrobce, značku a model, vaši adresu a okruh, v němž technika hledáte. Systém vám pak najde ty, kteří jsou proškoleni na váš typ kotle přímo výrobcem. Záleží pak jen na vás, koho si vyberete – hlavně vzhledem k časovým možnostem a ceně.

Co když si technik za revizi předem řekne víc, než je zmíněný referenční finanční limit? „Pak máte možnost oslovit výrobce kotle a ověřit u něj, že žádná jeho odborně způsobilá osoba není schopna provést kontrolu za cenu nižší než tento limit,” říká Pospíšilová. Výrobce můžete oslovit přímo přes web ministerstva. Nejdřív po vás bude chtít čestné prohlášení, že jste oslovili alespoň tři nejbližší „odborně způsobilé osoby“, a že ani jedna nenabídla cenu odpovídající limitu podle vyhlášky.

Výrobce by pak vám měl zajistit jím proškoleného technika, který revizi provede maximálně za vyhláškovou cenu. „Pokud vám ani výrobce nebude schopen technika najít, máte svobodnou možnost vybrat si jiného technika, vyškoleného na daný typ vašeho kotle, ale jiným výrobcem, který bude třeba z vedlejší obce,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

To jste dřív nemohli. „Do konce roku 2019 bylo možné využít odborně způsobilé osoby jiného výrobce pouze v případě, že výrobce zdroje nebyl znám, zanikl, nebo neurčil oprávněnou osobu,” dodává Pospíšilová. Právě to často vedlo k situacím, kdy kontrolu mohl provést pouze technik s velkou dojezdovou vzdáleností a ve výsledné ceně se tak projevily dopravní náklady, které mohly významně převýšit cenu samotné kontroly.

V současnosti můžete stejně postupovat i v případě, když výrobce už neexistuje, není v databázi uveden, nejste ho schopni zjistit, případně se do 30 dnů od doručení vaší zprávy nevyjádří.

Na způsobu komunikace přitom v takové situaci záleží. Pokud budete s výrobcem či s technikem komunikovat skrze výše uvedenou databázi, může si příslušný obecní úřad v systému sám ověřit, zda a jak komunikace proběhla a s jakým výsledkem.

Jestliže s výrobcem či technikem komunikujete jinou formou, je potřeba vyjádření a další doklady o komunikaci předložit, když vás k tomu úřad vyzve.

Chybějící kontrola může přijít draho

Co hrozí, když pravidelnou revizi kotle neprovedete – ať už omylem, protože jste zapomněli, nebo záměrně? Dopouštíte se tím přestupku, za který vám může být uložena pokuta až do 50 tisíc korun. Její konkrétní výše bude záviset na závažnosti porušení.

To ale není všechno. Když tuhle zákonnou povinnost zanedbáte a v důsledku toho dojde ke škodě na majetku, nebudete to mít jednoduché u pojišťovny.

„Pokud dojde k porušení povinností, které ukládá závazný předpis, respektive pojistné podmínky, pak každou takovou událost řešíme zásadně individuálně,“ říká například Jan Marek, tiskový mluvčí Generali České pojišťovny.

Co si pod tím představit? „Zjišťujeme detailně, jak ke škodě došlo. A pokud porušení povinností mělo podstatný vliv na vznik pojistné události, její průběh nebo zvětšení jejích následků, může pojišťovna snížit pojistné plnění. Rozsah takové úpravy se pohybuje podle závažnosti. V praxi se však setkáváme s porušováním povinností spíše výjimečně – v jednotkách případů,” dodává Marek.

Pro úplnost dodáváme, že do 31. srpna 2022 musí všechny provozované kotle na pevná paliva v Česku splňovat parametry emisí odpovídající alespoň třetí třídě (podle ČSN EN 303-5). Tento údaj by měl být uveden na štítku kotle a v dokladu o kontrole jeho technického stavu a provozu. Provozování kotlů prvních a druhých tříd – nebo bez stanovené třídy – je po 31. srpnu 2022 zakázáno.


Může se hodit

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2020 8:24, Vlk

Kdo ty kotle bude kontrolovat ?
Masírka na nesmysl aby každý vyhodil ranec peněz za kotel a ve finále to nemá žádný smysl.
Vsadím se, že dvě třetiny lidí z vesnic mají staré kotle a nikdo z nich to ani řešit nebude !
Je plno lidí, kteří na to ani nemají !

+307
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2020 17:26, Pavel

Dotaz, mám na stole objednávky na kontroly 3 kotlů, 80 - 130 kW. Do 50 km. Opravdu platí pro mne strop 1800 Kč ? To tu kontrolu odmítnu. Školení stálo 15 000,- Kč jen cestovní výdaje 100 km x 12 Kč = 1 200,- Kč . Ať si to jde za 600 Kč udělat pan ministr sám.

-90
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bydlení, energie, kotel, vytápění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kdy vyměnit měřáky? Dálkové odečty mají zpoždění

31. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 13 komentářů

Kdy vyměnit měřáky? Dálkové odečty mají zpoždění

Vlastníky bytů čeká nová povinnost. Všechny měřiče tepla a chladu, vodoměry na teplou vodu a indikátory na radiátorech mají v blízké budoucnosti umožňovat dálkový odečet. Počítá s tím unijní... celý článek

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

28. 10. 2020 | Petr Kučera | 29 komentářů

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

Nejkvalitnější život v České republice mají lidé v Říčanech u Prahy. Ukazují to výsledky třetího ročníku Indexu kvality života. Ten sestavuje společnost Obce v datech, jejímž hlavním... celý článek

Škube vás dodavatel energií? Nebuďte za kavku

23. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Škube vás dodavatel energií? Nebuďte za kavku

Náklady na život rostou, inflace se pohybuje kolem tří procent. Výdaje se dají snížit třeba přechodem k levnějšímu dodavateli energií. Jak se pozná ten dobrý? Jednoduchý ceník, odchod... celý článek

Šmejdi přijdou o energii. Podvodníky zkrotí nová pravidla

29. 9. 2020 | Veronika Hejná | 10 komentářů

Šmejdi přijdou o energii. Podvodníky zkrotí nová pravidla

Poslanci mají v tomto týdnu začít projednávat novelu, která chce omezit nepoctivé zprostředkovatele při prodeji elektřiny a plynu.

Udržte teplo doma. Jak ušetřit pár stovek do rodinného rozpočtu

26. 11. 2019 | Jana Poncarová | 10 komentářů

Udržte teplo doma. Jak ušetřit pár stovek do rodinného rozpočtu

I když jste letos zase nestihli zateplit, můžete účet za topení snížit, aniž byste se připravili o pohodu. A kdo šetří, našetří třeba pár stovek na vánoční dárky.

Partners Financial Services