Za plevel na pozemku hrozí pokuta. Stát nabízí i pomoc

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 15. 8. 2019 | 33 komentářů
Stát se chystá pokutovat zaplevelené zahrady. Úřadům vadí hlavně bolševník a další invazivní rostliny. Místo pokuty ale můžete dostat naopak příspěvek.
Za plevel na pozemku hrozí pokuta. Stát nabízí i pomoc

Letos na jaře dokončilo ministerstvo životního prostředí návrh, kterým chce v Česku omezit takzvané invazivní rostliny. Novela zákona vychází z nařízení Evropské unie a měla by brzo zamířit na vládu ke schválení.

Stačí dojít do vedlejší vesnice. Opuštěné domy často obklopují zarostlé pozemky, na nichž můžou bujet nepůvodní invazivní rostliny – typicky jsou to některé druhy plevele. Neposekaná zahrada nebo louka by tak mohla majitele vyjít na desítky až stovky tisíc korun.

„Zákon umožní orgánům ochrany přírody a krajiny lépe zakročit proti škodlivým invazním druhům. Na jejich likvidaci se už dnes vynakládají miliony korun ročně. Úřady mohou také vyhlásit, jaká opatření mají být v konkrétní oblasti provedena proti takovým rostlinám, jako je například bolševník,“ vysvětluje podstatu novely Michal Kuk, právník poradny Frank Bold.

Zmíněný bolševník je na první pohled úplně neškodná rostlina. V Česku rostou hlavně dva druhy – bolševník obecný a velkolepý. Za invazivní je označován ten druhý. Svou výškou může přesáhnout lidskou postavu a velmi rychle se šíří. Tento plevel k nám doputoval z Kavkazu. Potíž je v tom, že omezuje růst jiných rostlin, a hlavně je škodlivý pro zvířata i lidi. Šťáva z bolševníku způsobuje poleptání pokožky.

Na černé listině, kterou připravila Evropská unie už před několika lety, je i řada dalších položek. Tento seznam si navíc můžou členské státy doplnit o další druhy invazivních rostlin nebo živočichů, pokud na jejich území způsobují potíže. České ministerstvo životního prostředí se nicméně rozhodlo rostlinný ani živočišný seznam nedoplňovat, protože tuzemským potřebám vyhovuje.

Invazivní rostliny podle EU

Mezi rostliny, které by vám neměly růst na pozemku, patří:

  • netýkavka žláznatá
  • pomíšenka nepitolistá
  • kabomba karolinská
  • tokozelka vodní hyacint
  • bolševník velkolepý
  • bolševník perský
  • bolševník Sosnowského
  • pupečník pryskyřníkovitý
  • spirálovka větší
  • zakucelka velkokvětá
  • kapsovec americký
  • stolístek vodník
  • stolístek různolistý
  • sambaba obecná
  • rdesno
  • puerarie laločnatá
  • klejicha hedvábná
  • plevuňka Alternanthera philoxeroides
  • vodní mor americký
  • barota chilská
  • dochan setý
  • lipnice Microstegium vimineum

Co se stane, když na vašem pozemku některý z invazivních druhů plevele poroste? Úřady vás nejdřív vyzvou, abyste zkázu napravili.

„Opatření se mají provádět v rozsahu pravidelné péče o pozemek, jako je třeba sekání. Mají za ně odpovídat majitelé nebo také uživatelé pozemků – tedy například nájemci či pachtýři. Opatření budou moct provádět sami, nebo ve spolupráci s orgány ochrany přírody. A na jejich provedení budou moci získat finanční příspěvek,“ dodává Kuk.

To potvrzuje i ministerstvo životního prostředí. Pokud se majiteli nebo nájemci pozemku nepodaří zbavit plevele, úřady mu prý vyjdou vstříc a pomůžou s likvidací.

„Jestliže ale člověk nekoná a ani se na ničem nedohodne, bude moci orgán ochrany přírody provést opatření sám,“ upozorňuje Jan Šíma z ministerstva životního prostředí. Za likvidaci plevele v takovém případě sice nehrozí pokuta, ale majiteli může být předložen účet za jeho odstranění. A ten se může vyšplhat na desítky až stovky tisíc korun.

Pokuty za plevel hrozí v případě, kdy šíření invazivních rostlin bude majitel pozemku aktivně podporovat, například vysazovat na svém pozemku. Až 100 tisíc korun může dostat jednotlivec, až dva miliony firma. V praxi ale bude pokuta menší, naznačují experti.

Úřady vás můžou pokutovat i v případě, že byste invazivní rostlinu prodávali. Milovníci květin by si měli dát pozor pouze na jeden druh, a to na tokozelku vodní hyacint, která zdobí vodní jezírka. Tahle rostlina si z vody bere kyslík, který pak chybí rybám.

Způsob, jakým se ministerstvo vydalo při řešení problému, není podle právníka Kuka radikální. Výše pokut pro fyzické osoby není podle něj nijak likvidační, a to ani za úmyslné porušení zákona, natož za přestupek z nedbalosti.

Úřady nepočítají s tím, že se díky novele podaří nežádoucí rostliny úplně vyhubit; chtějí spíš zabránit jejich šíření na nová místa. Celkové ztráty a náklady související s nepůvodními druhy v Evropské unii se odhadují přinejmenším na 12 miliard eur (přes 320 miliard korun) ročně.

Za běžný plevel, který roste na vaší zahradě, vás nikdo pokutovat nebude. Pokud ale váš pozemek zarůstá nepůvodním invazivním plevelem, úřady vás vyzvou, abyste s tím něco udělali.

Chcete taky bojovat s plevelem, ale nemáte kde?

Žádný problém, najdeme vám nemovitost podle vašich představ. Hledáte dům nebo byt snů? Na koupi, na pronájem? Chcete investovat do realit a hledáte nemovitost? Podnikáte a hledáte komerční nemovitost? Vyzkoušejte náš realitní katalog. Desetitisíce nabídek realitních kanceláří a developerských projektů z celého Česka.

Reality Peníze.cz

Jana Poncarová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2019 7:12, Miroslav Landsman

Opět jenom obyčejní lidé! Pozemky měst a obcí je jeden velký bordel a to je v pořádku?

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2019 14:01

Estebaku

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dotace, plevel, pokuta, zahrada

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services