Topíte se v penězích? Kupte si činžák!

Topíte se v penězích? Kupte si činžák!
Poláčkovi, manželé ve středních letech s dvěma syny, vlastní činžovní dům v Praze 6. Dům si pořídili v roce 1978 za 118 000 Kčs, což bylo zhruba 80 průměrných platů nebo tři nové trabanty.

Získat tolik peněz ovšem nebylo jediné úskalí. Úřad architekta hlavního města Prahy se v roce 1986 rozhodl dům zbourat a postavit v prudkém kopci domov důchodců. Naštěstí, vzhledem k rozvleklé byrokracii a pádu režimu, se dům podařilo uchránit. Tím ovšem všechny problémy neskončily.

Až do revoluce byl dům z nedostatku peněz ve špatném stavu, nájemníci platili maximálně 60 Kčs měsíčně, což stačilo zhruba na zaplacení daně z nemovitosti. Ve fondu oprav bývávalo zhruba tři tisíce korun ročně, za které se nedala pořídit ani jedna vodovodní stoupačka, natožpak rozsáhlé opravy. Střecha se dá stěží přestavovat postupně pět let a nevyužité peníze se do příštího roku nepřeváděly. Ještě že pan Poláček (VŠ ekonomická a tři roky japanologie na UK) umí být i zedníkem, pokrývačem, instalatérem, elektrikářem a truhlářem. Situace se od té doby přeci jenom zlepšila, některé byty jsou pronajaty za neregulované nájemné (přibližně 5000 Kč za 2+1), stav domu se díky více penězům a spoustě práce zlepšuje.

V současné době má rodiny čistý příjem lehce přes třicet tisíc, chod domácnosti stojí zhruba stejně. Paní Poláčková si platí důchodové připojištění 500 měsíčně, zdravotní a životní pojištění manžela a jejich dvou synů činí necelé 3000. Náklady na energie, komunikaci, jídlo, drogistické zboží, cigarety, kočičí smečku a neidentifikovatelná drobná vydání jsou 24 000 Kč. Odívání, automobil, různé průkazky a ostatní dlouhodobé výdaje na domácnost přijdou zhruba na 10 000 Kč měsíčně. Mezi další náklady patří splátky dluhů od příbuzných i spotřebitelských úvěrů z nedávné doby, kdy byli oba manželé nezaměstnaní.

Nájem z bytů je přibližně patnáct tisíc, daně, pravidelné náklady na údržbu a pojištění sníží tuto částku o sedm tisíc. Několik bytů je ve "zvláštním režimu" - jejich obyvatelé neplatí nájemné, musí ale investovat určitou částku ročně do bytu na jeho zvelebení. Takto je zajištěna snad nejefektivnější cesta rekonstrukce zanedbaných bytů. Podmínkou jsou samozřejmě přátelské vztahy mezi nájemcem a nájemníky. Velké opravy (střecha, omítka atp.) jsou vázány spíše na momentální příjmy rodiny než na úspory z nájmů.

+30 000 Čistý příjem -2250 Daň z nájmů  
+15 000 Hrubý nájem -4000 Náklady na dům  
  -750 Pojištění domu a daň z nemovitosti  
  -500 Důchodové připojištění pí Poláčkové  
  -3000 Životní a zdravotní pojištění ostatních  
  -2000 Kapesné mladšího syna 
  -7000 Inkaso  
  -4000 Auto  
  -3000 Oblečení  
  -2000 Drogistické zboží  
  -7000 Jídlo  
  -3000 Cigarety  
  -1000 Tramvajenky apod.  
  -2000 Dlouhodobé zboží  
  -2000 Kočky  
 

-1000 Ostatní  

+45 000 Kč Příjmy celkem -44 500 Kč Vydání celkem 

Dá se říct, že dům slouží Poláčkovým jako bezedná peněženka - mají-li nějaké peníze, investují je všechny do domu. Oproti klasické české rodině mají jiné smýšlení i návyky - pravidelné pracné zvelebování majetku a auto velikosti menší tramvaje považují za normální, chatu a pravidelnou zahraniční dovolenou za neuvěřitelný luxus a plýtvání časem, energií i penězi.

Myslíte, že Poláčkovi bude jejich nemovitost jednou dobře živit? nebo v tuzemsku bude nájemné stále regulované? Považujete koupi činžáku za dobrou investici?  Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Toto je reálný lidský příběh. Uveřejňováním článků tohoto typu chceme mapovat finanční gramotnost tuzemského obyvatelstva. První příběh o Filipovi cestovateli najdete zde. Druhý o čerstvém absolventu vysoké školy Michalovi je tady. Třetí příběh - teenagera Vojtu - najdete zde. Čtvrtý příběh o aktivní babičce, paní Kratochvílové najdete zde. Pátý příběh o mladé rodině Lídy a Petra najdete tady. Šestý příběh programátora Marka si můžete přečíst zde. Sedmý příběh o Báře, umělkyni na volné noze najdete tady. Osmý příběh popisuje finanční situaci světoběžníka Fabiana a devátý nájemce dvou vltavských parníků Marka, a konečně desátý o mladém právníkovi Michalovi.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-85
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2003 11:17

Mně se článek líbil, stejně jako většina materiálů na peníze.cz. Proč furt všichni za vším vidíte skrytou reklamu, podfuk, vyčůranost a podvod? (snad všechny příspěvky v této diskuzi) Přejte a bude vám přáno.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2003 13:06

Nevim co timhle člankem basnik chtěl říci? Dneska bych činžák nekoupil levnějc jak za 15 milionů (slušnej činžak na normalnim místě). A výnos kolem 30000 měsíčně mně v ohledu na vynaloženou částku přijde smějšnej! Mimochodem nema tahleta propagace investicdo nemovitosti ve většině članku na Penize.cz souvislost s reklamou na hypoteky od České spořitelny, která je umistěna taktež na Penize.cz?))))))

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Těžké začátky mladého právníka

20. 12. 2002 | Tereza Dostálová | 3 komentáře

Těžké začátky mladého právníka

Michal je osmadvacetiletý právník, který právě dokončuje praxi koncipienta a připravuje se na advokátní zkoušky. Pokud je úspěšně složí, čeká ho složité rozhodování co dál. Chce být... celý článek

Parníkem po finančních tocích

13. 12. 2002 | Simona Ely Plischke

Parníkem po finančních tocích

Marek Šťastný (24) si půl roku po maturitě uvázal na krk břímě, které by s obtížemi nesli i podnikatelé starší a zkušenější. Od svých devatenácti let má v nájmu dva pražské parníky... celý článek

Brazilec, který je doma v Česku

6. 12. 2002 | Petr Vykoukal

Brazilec, který je doma v Česku

V mozaice postav z našich příběhů osobních financí nám zatím chyběl cizinec. Dnes to napravíme, můžete si přečíst o Fabianovi, který vystudoval dvě vysoké školy a ta druhá - kulturní... celý článek

Nechci myslet na peníze

29. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Nechci myslet na peníze

Náš seriál o osobních financí se blíží do finále. Tentokrát je o grafičce Báře, která si vybrala těžký život umělce na volné noze. Určitě si ale na něj nestěžuje - má sice hodně práce,... celý článek

Celý život v jednom bloku

22. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Celý život v jednom bloku

Naše série příběhů osobních financí pokračuje další mladou rodinou. Hanka a Marek se seznámili před lety na gymnáziu v Kladně. Před pěti lety se vzali, mají čtyřletého syna a přestože... celý článek

Partners Financial Services