Nechá stát miliardy na vkladních knížkách bankéřům?

JeTe | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2010 | 14 komentářů
Nechá stát miliardy na vkladních knížkách bankéřům?
Na anonymních vkladních knížkách jsou miliardy korun, ke kterým se nikdo nehlásí. Jejich platnost končí v roce 2012. Pokud si lidé do té doby peníze nevyzvednou, stát je nechá propadnout ve prospěch bankéřů.

V dnešní době by se mohlo zdát, že jsou vkladní knížkyjen přežitkem dob dávno minulých. Přesto stále žijí i v současné době internetového bankovnictví.Vkladní knížky jsou především doménou starších lidí. Možná lze napsat přímo důchodců než starších lidí, protože počítačová gramotnost s postupující dobou se objevuje u stále starších lidí.

Vkladní knížky jsou tak skutečně jen přežitkem dob, kdy jsme nemohli využívat internetbankingua jiných vymožeností moderní doby. Jejich výhodou vždy bylo, že jsou vedeny zdarma a bezplatné jsou také vklady nebo výběry. Staří lidé zároveň jistě ocení, že mohou kdykoliv zjistit stav peněz na vkladní knížce a nemusejí k tomu využívat počítače nebo chodit do pobočky spořitelny, respektive banky. Stačí pouze otevřít vkladní knížku a hned znáte stav svých financí. (Vypočtěte si, jak dlouho vám vydrží úspory na stáří na   //www.penize.cz/kalkulacky/uspory-duchod-renta ).

S nástupem běžných účtůse předpokládalo, že vkladní knížky brzy vyklidí pole, ale někteří lidé na ně stále nedají dopustit. Problém vkladních knížek ovšem spočívá hlavně v jejich nízkém úročení. Na druhou stranu jsou tyto vklady pojištěny a riziko ztráty peněz je tak velmi malé.

V současné době ještě známe dva druhy vkladních knížek. Jsou to vkladní knížky na jméno a vkladní knížky na doručitele. Druhé jmenované s příchodem roku 2013 definitivně končí. Začátek konce vkladních knížek na doručitele můžeme datovat do roku 2003, kdy byly schváleny příslušné zákony, rušící anonymní vkladní knížky. Anonymní vkladní knížky nebo chcete-li vkladní knížky na doručitele, byly totiž zneužívány k praní špinavých peněz. Proto se v rámci Evropské uniepřistoupilo k jejich omezení.

K 1. lednu 2003 tak začala platit novela bankovního zákona, která anonymní vkladní knížky definitivně rušila. V té době bylo na vkladních knížkách, které obhospodařovala Česká spořitelna, kolem 120 miliard korun. Téměř 98 procent lidí si již ale od té doby tyto úspory vyzvedlo. (Zjistěte si, co udělá s vašimi úsporami daně a inflace na //www.penize.cz/kalkulacky/sporeni-dane-inflace  ).

Přesto leží v současné době ve spořitelnách na anonymních vkladních knížkách miliardy korun. Navzdory tomu, že od roku 2003 nejsou tyto vklady nijak úročeny. Jen v samotné České spořitelně mají Češi na těchto knížkách stále uloženo přibližně 2,5 miliardy korun. 

Ptáte se, co s nimi bude? Pokud si je lidé do té doby nevyzvednou, propadnou tyto vklady na konci roku 2012 bance, která tyto vkladní knížky vydala. Vzhledem k tomu, že tyto vklady nejsou úročeny, lidí již na ně zapomněli a nejspíše si tedy ani nevyzvednou. I když Česká spořitelna klienty uklidňuje, že peníze z těchto vkladních knížek bude vyplácet i po prvním lednu 2013, nepochybně již pomalu tyto peníze připisuje do svých výnosů.

Lidé by tak měli prohledat všechny možné skrýše, kde by mohli jejich babičky a dědečkové tyto knížky uschovat a to tak dobře, že se na ně časem zapomnělo. Hledat byste neměli jen ty anonymní, ale také vkladní knížky na jméno, protože i ty lze promlčet.

U vkladních knížek na jméno stačí, aby se na ně 20 let nesáhlo. Pak začne běžet tříletá lhůta, po jejímž ukončení peníze propadnou ve prospěch banky či  spořitelny. Česká spořitelna tak například v uplynulých letech vydělala stovky miliónů korun. Na druhou stranu, o většinu těchto peněz by se už stejně nikdy nikdo nepřihlásil, tak co s nimi. Někteří lidé si dokonce vkladní knížky nechávají na památku (například proto, aby mohli potomkům ukázat, jak začínali spořit). Protože se vkladní knížky při výběru odevzdávají, stačí nechat zanedbatelný vklad. Knížka se tím neruší a můžete si ji ponechat. Uložený obnos pak po stanovené době propadne ve prospěch banky.

Je přitom na nepováženou, že stát nechává v době doznívání finanční krizepropadnout tak obrovské finanční prostředky ve prospěch bank. V Rakousku je něco takového zcela nemyslitelné a tyto promlčené finanční prostředky propadají ve prospěch státu. Nechá tedy náš stát miliardy na vkladních knížkách bankéřům?

Snad ještě není tak pozdě – do zrušení anonymních vkladních knížek zbývají přibližně dva roky. Čas na změnu příslušné legislativy tedy je. Záleží na tom, zda bude mít stát vůli, něco s tím udělat.

Vždyť 2,5 miliardy korun jsou i pro náš děravý státní rozpočetvelmi zajímavé peníze. Je za ně možné například financovat semestr studiívysokoškoláků na veřejných vysokých školách, postavit desetinu pražského okruhu nebo tolik diskutovanou Kaplického Národní knihovnu.

Kdyby byly využity k tomuto účelu, jistě by to potěšilo mnoho lidí.

Má stát nechat peníze z nevybraných vkladních knížek bankám, nebo by měl i takto sanovat svůj deficit? Co si o tom myslíte? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2011 8:55, Jan

Proč mají tyto peníze propadnout státu či bankám. Jsou snad jejich. Stát i banky okrádají lidi až dost. Sice stále pláčou, ale soudný člověk jim nemůže věřit. Komu tam ty peníze vadí, kdo je chce ukrást. Ať se převedou tam či tam, zbohatné na tom pouze pár lidí. V tomto státě není boha, který by uhlídal jejich hospodárné využití.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 11. 2010 12:47, Jahoda František

Není to stejný případ jako židovské a nacistické zlato ve švýcarských bankách (anebo komunistické zlato v bankách rakouských)? Tam na to tuším stát také nesahal. Proč by to tedy měl zabavovat v ČR? Z jakého titulu?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: spořitelny se brání a nabízejí výhody. Pozor však na inflaci!

29. 10. 2010 | František Mašek | 10 komentářů

Stavební spoření: spořitelny se brání a nabízejí výhody. Pozor však na inflaci!

Podle studie firmy Next Finance stát na stavebním spoření vydělal. Omezení jeho podpory kvůli rozpočtovým škrtům tak prý ztrácí smysl. Řada stavebních spořitelen přitom nabízí novým... celý článek

Jak ubránit úspory před inflací

27. 10. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Jak ubránit úspory před inflací

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam... celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

15. 4. 2010 | Eva Sadílková | 16 komentářů

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

Do důchodového věku dospívají lidé, kteří si už měli možnost naspořit celkem dobrou finanční rezervu. Při odchodu do důchodu by s ní měli zacházet obezřetně. Nabízíme několik základních... celý článek

Partners Financial Services