IQpůjčka od BAWAG: nová, nebo jen jinak nazvaná?

IQpůjčka od BAWAG: nová, nebo jen jinak nazvaná?
Vzali jste si ve chvílích nouze nevýhodné půjčky? BAWAG Bank přišla na trh s půjčkou, která vám pomůže splatit dosavadní dluhy. V médiích se dočtete o její jedinečnosti a o skutečnosti, že ostatní banky budou následovat. Je tomu však skutečně tak? Čím je BAWAG výjimečná a čím naopak splývá s šedí ostatních se dočtete dále.

"Splácíte jeden nebo více úvěrů? Platíte zbytečně vysoké měsíční splátky? Přesně pro vás jsme vytvořili unikátní produkt IQpůjčka, díky kterému všechny vaše stávající úvěry rychle splatíte a ještě vám zbude hotovost, za kterou si můžete koupit cokoliv, například dovolenou," láká vás BAWAG Bank (profil, názory) na svůj nový produkt.
Na trhu je zhruba od poloviny dubna a zatím je všeobecně přijímán jako něco ojedinělého, co tu ještě nebylo. I samotná BAWAG Bank zdůvodňuje uvedení IQpůjčky skutečností, že tento typ produktu zde chyběl. Půjčit si na splácení svých současných závazků však můžete i u jiných bankovních domů, nejedná se však o samostatnou půjčku určenou jen k přefinancování, ale musíte šáhnout po běžné nabídce úvěrů.

Jsme jediní. Skutečně?

Podle tiskového mluvčí Poštovní spořitelny (profil, názory) Martina Orsága je IQpůjčka standardní neúčelový spotřebitelský úvěr. Jedná se prý spíše o marketingový tah v podobě nového názvu pro "normální" spotřebitelský úvěr nabízený i ostatními bankami. "Nový produkt BAWAG Bank není na tuzemském trhu novinkou, banka je pouze první, kdo produkt takto nazval. Česká spořitelna běžně poskytuje účelové i neúčelové půjčky na splacení úvěru jiných bankovních institucí, a proto o zavedení nového produktu neuvažuje," dodává k tomu Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny (profil, názory). Statistiky, kolik je takovýchto úvěrů vzhledem k celkovému objemu, si banka nevede.
Podobně reagovaly i další námi oslovené banky. Pokud projdete scoringem (zjednodušeně prokážete dostatečný příjem na úhradu svých závazků), můžete u dané banky úvěr získat bez ohledu na to, jestli už máte někde úvěr jiný (skutečnost, že již nějaký úvěr splácíte je jedním z parametrů scoringu).

IQpůjčka navíc není nová ani pro samotnou BAWAG Bank. Banka poskytovala a poskytuje Osobní půjčku, která se od IQpůjčky příliš neliší. "Co se týče základních parametrů, Osobní půjčka a IQpůjčka jsou si velmi podobné," vysvětluje Martin Kosek z marketingového oddělení BAWAG Bank. Hlavním rozdílem je, že IQpůjčkou můžete pouze financovat stávající dluhy (a případně získat další peníze hotově), kdežto Osobní půjčka je neúčelová, což znamená, že peníze můžete prakticky použít na cokoli, tedy i k úhradě svých dosavadních závazků, jen splácení nebude tak organizované.

Jste vzorný dlužník, půjčíme vám

IQpůjčku můžete získat za podmínek, které jsou uvedeny ve sloupku, avšak jen v případě, že starší úvěry splácíte řádně a včas alespoň po dobu 6 měsíců. (Co dělat, když už jste předluženi, se dozvíte v článku Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc.) Banka za vás stávající dluhy doplatí, aby měla jistotu, že nedlužíte více, než jste schopni splácet. Na vás je požádat své věřitele o předčasné vyrovnání dluhu. Namísto například několika splátek v měsíci různým společnostem, tak budete platit pouze jednu jediné bance. Skutečnost, že vytloukat jeden dluh dluhem druhým onšem může být nebezpečné, najdete v článku Půjčku půjčkou nesplácejte.

Podmínky
  • věk na 18 let,
  • čistý měsíční příjem nad 10 000 Kč,
  • pevná telefonní linka do zaměstnání,
  • pevná telefonní linka domů nebo mobilní telefon,
  • řádné splácení stávajících úvěrů.

Ukažme si průběh půjčky u BAWAG Bank na konkrétním příkladu, který uvedl Kosek: "Klient má tři úvěry – 10 000, 50 000 a 20 000 Kč, celkem tedy 80 000 Kč. Po prověření klienta ohodnotíme jeho bonitu například tak, že mu můžeme půjčit 150 000 Kč. Je na klientovi, zda chce půjčit přesně jen na splacení svých úvěrů, nebo si chce půjčit více a těch 70 000 Kč použít na cokoliv, tedy neúčelově." Když dlužíte více, než jste podle banky schopni splácet, pak IQpůjčku získat nemůžete.

BAWAG úroky netají

Důvodem, proč jít zrovna do BAWAG Bank a ne do jiné banky, je takzvaná akční nabídka, tedy bankou daný splátkový kalendář (viz tabulka) s garantovanou výší splátky, úrokové sazby i RPSN. Pokud se tedy podřídíte uváděnému režimu, to znamená půjčíte si vybranou sumu na 72 měsíců, nebude výše úroků záviset na vaší bonitě, ale získáte úvěr s předem známou sazbu. Známé tahy bank uvádějící sazby takzvaně "od" se tedy u BAWAG Bank tolik nenosí.
Nemáte-li chuť splácet tak dlouho nebo potřebujete jinou částku než tu zajišťující garantovanou splátku a úrok, bude již přihlíženo k vaší bonitě. "Mohu jen prozradit, že průměrná poskytovaná úroková sazby je podobná a nižší – na krátké splatnosti, než u hodnot v akční nabídce," vysvětluje Kosek.

Akční nabídka BAWAG Bank u IQpůjčky
Objem půjčky v Kč Splátka v Kč RPSN % Splatnost v měsících Úroková míra (% p.a.)

20 000

399

13,54

72

7,36

50 000

999

13,60

72

10,36

75 000

1 499

13,62

72

11,01

100 000

1 979

13,20

72

10,95

125 000

2 449

12,77

72

10,77

150 000

2 949

12,92

72

11,02

250 000

4 799

12,34

72

10,78

500 000

9 599

12,13

72

10,78

Zdroj dat: BAWAG Bank

U BAWAG Bank si můžete půjčit nejméně 20 tisíc Kč, nejvýše 500 000 Kč, a to na 12 až 72 měsíců. Na půl miliónový úvěr dosáhne obecně každý, kdo je schopen splácet 9 584 Kč měsíčně.

Tři nejtypičtější klienti žádající o IQpůjčku však vypadají následovně:

Nejčastěji má klient 3 až 5 úvěrů u jedné až dvou bank v souhrnné výši například 150 000 Kč (částka, kterou je třeba uhradit k vyrovnání dluhu), všechny se sazbami vysoko nad úrovní toho, co dané banky inzerují jako sazby od.
Protože má žadatel představu, že by potřeboval dalších 170 000 Kč a podle banky si toto může dovolit (měsíčně se jeho zatížení zásadně nezmění, protože už nebude splácet ony drahé úvěry) a vybere si hodnotu mimo akční nabídku, v tomto případě tedy 320 000 Kč na 72 měsíců se splátkou něco přes 6 tisíc Kč, RPSN do 12,4 % a úrokovou sazbou kolem 11 % p.a. (přesná hodnota tím, že se nejedná o volbu z akční nabídky závisí přesně na posouzení daného případu).

Další dva typické příklady by se lišily v tom, že by se jednalo buď o mix bankovních a nebankovních produktů nebo i jen nebankovních produktů. Velmi často je zájem o refinancování úvěrových nebo kreditních karet, o něco méně o refinancování kontokorentních úvěrů.
Počet již uzavřených IQpůjček banka sdělit nechtěla.

Dostali jste se někdy do problémů se splácením svých dluhů? Vzali jste si nevýhodnou půjčku, kterou byste rádi doplatili novým výhodnějším úvěrem? Uvažujete o IQpůjčce? Podělte se s námi

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2006 14:27, zvědavý

Z toho, co jsem čet, se spíš bude BAWAG v Rakousku prodávat... Co by pak bylo s vlastněnou bankou? Když Spořitelnu koupila Erste, tak něco zesplatnili?

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2007 14:37

Musím si také přihodil polínko do ohýnku, protože i já jsem s manželem žádala o úvěr u Bawak Banky, žádali jsme sice 600 tisíc, příjmy jsme doložili, ručíme nemovitostí za 1,7 mil. Kč a přesto nám úvěr neschválili, protože bychom měli na živobytí cca 23 tis. Kč/měs. Jsou rodiny, které musí hospodařit ještě s menšími finančními prostředky, ale např. spotřebitelský úvěr jim dají :-( V tomto státě se nění čemu divit!

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem

19. 4. 2006 | Dana Chytilová

Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem

Koupili jste si něco třeba k Ježíšku na splátky? Počítejte s tím, že se vám již brzy ve schránce objeví takzvaná nákupní úvěrová karta. Ta bývá často zaměňována s kartou kreditní, na... celý článek

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

11. 4. 2006 | Martin Zika | 5 komentářů

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

Půjdete-li si do banky či jinam půjčit peníze, samozřejmě budete chtít ten nejvýhodnější úvěr. Můžete využít několika pomocníků pro porovnání výhodnosti jednotlivých půjček mezi sebou.... celý článek

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 53 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

10. 11. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

Nesplácíte dluhy? Pak si budete muset po dobu 5 let vystačit s životním minimem a zbytek vašich příjmů půjde na úhradu závazků. Nový zákon o úpadku řeší nejen osobní, ale i firemní... celý článek

Partners Financial Services