Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod
Vdovský a vdovecký důchod jsou dávky důchodového pojištění určené k zabezpečení pozůstalých – vdov a vdovců. To ovšem neznamená, že na něj má automaticky nárok každá vdova či každý vdovec.

Vdovský či vdovecký důchod náleží pouze těm, jejichž zesnulý manžel či manželka pobíral(a) starobní důchod nebo invalidní důchod nebo na jeden z nich ke dni smrti měl(a) nárok. Dále se vdovský či vdovecký důchod přiznává těm, jejichž manžel(ka) zemřel(a) následkem pracovního úrazu.

Důchod se vyplácí jeden rok. Po uplynutí jednoho roku mají na vdovský či vdovecký důchod i nadále nárok osoby, které

  • pečují o nezaopatřené dítě,
  • pečují o dítě, které je závislé na péči jiné osoby v II., III. nebo IV. stupni,
  • pečují o své rodiče nebo rodiče manžela, kteří jsou závislí na péči jiné osoby v II., III. nebo IV. stupni,
  • jsou invalidní,
  • dosáhly věku alespoň o čtyři roky nižšího než důchodový věk mužů, kteří mají stejné datum narození, nebo důchodového věku, pokud je ten nižší.

Pokud pozůstalí žádnou z těchto podmínek nesplňují, důchod se jim tedy vyplácí jediný rok. Nárok na něj ovšem znovu vznikne, jestliže v průběhu dalších pěti let některou z podmínek začnou splňovat.

Nad některými kvítky ze zákonodárcovy zahrádky zůstává rozum stát. Viz výše: je váš věk alespoň o čtyři roky nižší, než je důchodový věk mužů, kteří mají stejné datum narození jako vy?
Těžko říct. Pomůže kalkulátor pro výpočet důchodového věku od Peníze.cz.

 

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Kolik?

Anketa

Má dnes cenu vdávat se či ženit?

Vdovský/vdovecký důchod se skládá ze dvou složek: základní výměry 2 230 Kč měsíčně a procentní výměry. Procentní výměra se vypočítává z důchodu, který pobíral zemřelý – činí 50 procent z něj. Pokud důchod nedostával, vypočítá se, na jak vysoký invalidní důchod III. stupně či starobní důchod by měl nárok, a vdovský/vdovecký důchod se stanoví z této částky. Pokud by však nárok na invalidní či starobní důchod zemřelý vůbec neměl, nevzniká ani nárok na vdovský důchod.

Pokud je vdovský/vdovecký důchod přiznán pracujícímu důchodci, může ho i při své práci pobírat.

Pokud však dojde k takzvanému souběhu důchodů, tedy vdovského/vdoveckého s důchodem starobním či invalidním, vyplácí se v plné výši ten vyšší z nich, z menšího se vyplácí jen polovička.

Kde o důchod žádat?

Výplatu důchodů zajišťuje Česká správa sociálního zabezpečení v Praze, důchody se však vyřizují na okresních správách sociálního zabezpečení, které lze nalézt v bývalých okresních městech. Žadatel nepotřebuje žádné zvláštní tiskopisy, žádosti o dávky důchodového pojištění se sepisují přímo na okresních správách sociálního zabezpečení

Bc. Ludmila Řezníčková

pracuje po dlouhá léta v sociální oblasti na odboru sociálních věcí Městského úřadu Příbor. Nyní může zúročit nabyté zkušenosti a v Sociální poradně serveru Peníze.cz odpovědět i vám na otázky týkající se nejen nároků na sociální dávky, ale i dalších problémů z dané oblasti.

Sociální poradna: z nejčastěji kladených dotazů

Maminka požádala o vdovský důchod, ovšem dostala rozhodnutí, že vdovský důchod vůbec nedostane. Je to v pořádku?

Bez znalosti přesnějších okolností se nedá jednoznačně odpovědět. Proto spíš jen připomenutí toho nejobecnějšího: pro nárok na vdovský důchod je potřeba, aby zemřelý pobíral starobní či invalidní důchod nebo na něj měl nárok. Nárok na důchod ovšem neznamená jen mít určitý stupeň postižení (u invalidního důchodu) či dostatečně vysoký počet roků (u důchodu starobního), neméně důležité pro něj je platit dostatečně dlouho sociální pojištění. O tom, jak dlouho je třeba platit, se víc dočtete v článcích Peníze, které vám dá stát: starobní důchod a Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod.

Mám nárok na vdovský důchod, pokud jsem se zemřelým žila ke dni smrti ve společné domácnosti a vychovávala jeho děti?

Pokud jste za něj nebyla provdaná, bohužel podmínky nároku na vdovský důchod nesplňujete. Pokud je však zemřelý uveden v rodném listě vašich dětí, mohou mít alespoň ony nárok na sirotčí důchod. O sirotčím důchodu podrobněji příště...

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2011 9:42, vekislavia

Dobrý den.Matka má starobní důchod cca 9000 kč,zemřelý otec měl cca 14000 kč.Na kolik má nárok vdovského důchodu matka?Je jí 61 let.Děkuji Honl

+184
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod

1. 6. 2011 | Ludmila Řezníčková | 62 komentářů

Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod

Invalidní důchod je dávka důchodového pojištění, která má sloužit k zabezpečení těch, kteří kvůli úrazu či nemoci nemohou plně pracovat a sami si vydělávat, případně nemohou pracovat... celý článek

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

12. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 12 komentářů

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

Starobní důchod je dávka důchodového pojištění určená k zabezpečení člověka ve stáří. K jeho výplatě je však třeba splnit několik zákonných podmínek.

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

6. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

Ještě neoschly slzy a dcery už se přetahují o starožitné talíře. Snacha v našem norkovém kožichu láduje do kapes rodinné šperky a synek shání klíčky od veterána v garáži… Dědictví.... celý článek

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

12. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 28 komentářů

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

Podpora v nezaměstnanosti je určena k finančnímu překlenutí doby od ztráty zaměstnání k nalezení nového. Podpora při rekvalifikaci pak nezaměstnanému pomáhá, když se rozhodne změnit... celý článek

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

5. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 43 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

Příspěvek na péči je určen osobám se zdravotním postižením, které potřebují péči jiné osoby či instituce. Není přitom rozhodující, zda jim potřebnou péči zprostředkují rodinní příslušníci... celý článek

Partners Financial Services