Překlenovací úvěry ze stavebního spoření mají novou jedničku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 12. 2020
Překlenovací úvěry ze stavebního spoření mají novou jedničku

Zdroj: Shutterstock

Nezajištěné překlenovací úvěry od stavebních spořitelen mají novou jedničku. Je jím půjčka ProBydlení od Moneta stavební spořitelny. Ta změnila od soboty 12. prosince některé podmínky u úvěrů.

„Díky těmto změnám se půjčka ProBydlení dostává na první místo nejlevnějších nezajištěných překlenovacích úvěrů,“ upozorňuje Petr Kielar z webu Stavebky.cz. Doteď byl tento úvěr od Monety naopak mezi nejdražšími.

„Nejde o těsné prvenství. Pro úvěr ve výši 300 000 Kč s měsíční splátkou 3000 Kč činí čistá úroková sazba 3,718 % p. a., zatímco druhý na pásce je Úvěr od Buřinky se sazbou 4,524 % p. a. A to už je znatelný rozdíl. Převedeno na peníze to činí šest měsíčních splátek,“ upřesňuje Kielar.

Vypočtená čistá úroková sazba je za celou dobu splácení úvěru, tedy v případě půjčky od Moneta stavební spořitelny na 10 let. Je v ní započteno kromě jiného i to, že Moneta nyní stavební spoření určené ke sjednání do konce roku nabízí bez poplatku za zřízení.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Na překlenovací úvěr bez zajištění u Monety si lze půjčit až jeden milion korun s maximální splatností na 22 let. Jde vlastně o konkurenci k nezajištěným spotřebitelským půjčkám. U překlenovacího úvěru se na začátku spoření, konkrétně první dva roky, platí pouze úroky a půjčené peníze klient splácí až po druhém roce, kdy se půjčka překlopí na řádný úvěr.

Je to teorie, na kterou nemusíte moc myslet, protože čistá úroková sazba podle webu Stavebky.cz započítává i první dva roky, kdy se splácí jen úroky. Sjednané splátky se po celou dobu splácení nemění, stejně jako sjednaná úroková sazba.

Změna podmínek Monety vylepšila i její zajištěné úvěry na bydlení. U nich ale Moneta přesto zůstává mezi dražšími na trhu stavebních spořitelen.

Kielar to ukazuje konkrétně na příkladu překlenovacího úvěru ve výši 1,5 milionu korun zajištěného zástavním právem k nemovitosti při měsíční splátce 9000 Kč. U toho se Moneta dostala s čistou úrokovou sazbou na 2,954 %. Nejlevnější Českomoravská stavební spořitelna má nabídku začínající ročním čistým úrokem ve výši 2,181 %. Moneta úrok fixuje na celou dobu splácení, ČMSS na šest let.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

14. 12. 2020 | Petr Kučera | 84 komentářů

Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

Jsou státní dluhopisy výhodnější než ostatní možnosti, pokud nechcete riskovat ani dočasnou ztrátu jediné koruny? Na co si dát pozor? Projděte si porovnání.

Úvěry od stavebních spořitelen jsou nejlevnější v historii

2. 12. 2020 | Jiří Hovorka

Úvěry od stavebních spořitelen jsou nejlevnější v historii

Průměrná úroková sazba nově poskytnutých zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen klesla v říjnu na 1,94 procenta. Poprvé v historii se tak dostala pod dvě procenta a překonala i... celý článek

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

18. 11. 2020 | Martin Kovalčík | 76 komentářů

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Analýza porovnává všech 38 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 15 parametrů.

Porovnání stavebního spoření. Kdo teď dá nejvíc

3. 11. 2020 | Petr Kielar | 33 komentářů

Porovnání stavebního spoření. Kdo teď dá nejvíc

Koncem roku tradičně roste zájem o stavební spoření – hlavně kvůli státní podpoře, která zvyšuje zhodnocení vkladů výrazně nad úroveň spořicích účtů. Spočítali jsme, která z nabídek... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek