Raiffeisen půjčí na družstevní byt až dva miliony bez zajištění

pk | rubrika: Aktuality | 2. 12. 2019

Raiffeisen stavební spořitelna zvýšila maximální výši úvěru, kterou nabízí na financování družstevního bydlení bez zajištění nemovitostí. Až polovinu této částky půjde využít na rekonstrukci kupovaného družstevního bytu nebo vybavení domácnosti.

„Pro malé družstevní byty nebo ty v menších městech je tato částka dostačující,“ říká Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. Nabídka reaguje na růst obliby družstevního bydlení, což je důsledkem jak drahých nájmů, tak vysokých cen bytů určených do osobního vlastnictví.

„Družstevní bydlení je dostupnou formou bydlení pro všechny věkové kategorie. Zájemce o družstevní byt složí 25 až 30 procent z ceny a zbytek splácí postupně jako součást měsíčního nájmu. Při podání žádosti o úvěr na financování družstevního bytu však lidé mohou narazit na podstatný problém. Družstevním bytem se bance nedá ručit a je proto třeba dát do zástavy jinou nemovitost. Ale ne každý takovou možnost má,“ vysvětluje mluvčí.

„Při pořízení staršího družstevního bytu je možnost použít až polovinu z přiděleného úvěru na jeho zrekonstruování ideálním řešením. Výhodou našeho úvěru je také to, že u něj není podmínka budoucího převodu bytu do osobního vlastnictví,“ doplňuje Molnárová.

Další novinkou je financování modulových domů. Tyto cenově dostupné domy si lze „poskládat“ z několika modulů a časem přidávat další podle toho, jak se rozrůstá rodina. „Pokud je takové bydlení zapsané v katastru nemovitostí a má přidělené číslo popisné, jeho financování u RSTS není problém a to včetně možnosti použít tento objekt jako zajištění úvěru,“ říká mluvčí.

Raiffeisen stavební spořitelna má i novinku pro podnikatele žádající o úvěr. Nově uznává jako příjem až 65 % z jejich ročního obratu při doložení posledních tří daňových přiznání. „Osoby samostatně výdělečně činné se mohou při vyřizování žádosti o úvěr setkat se spoustou papírování a neochotou ze strany banky. My však k živnostníkům přistupujeme individuálně a vyhodnocujeme i jiné faktory, než jen to, co je v daňovém přiznání,“ říká Pavel Chmelík, místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

15. 1. 2024 | Olga Skalková

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

Banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok nové hypoteční úvěry za 150 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

19. 12. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.

Partners Financial Services