Mladým stačí méně úspor na bydlení, láká spořitelna

jih | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2019

Raiffeisen stavební spořitelna láká mladé lidi na úvěry na bydlení, u kterých nepotřebují mít naspořeno tolik peněz jako další zájemci.

„Téměř celé toleranční pásmo, které máme k dispozici pro individuální posouzení žadatelů, jsme vyhradili pro mladé. Ti tak mají vyšší šanci úvěr na bydlení získat, například nebudou muset mít naspořeno 20 procent z ceny nemovitosti, ale méně,“ říká Pavel Chmelík, místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Banky mohou podle pravidel, která určila Česká národní banka, poskytovat maximálně 15 procent hypoték s LTV nad 80 procent. Ukazatel LTV (loan to value) značí, jaký je poměr mezi výší úvěru a hodnotou financované nemovitosti.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Raiffeisen stavební spořitelna není první, kdo tuto výjimku marketingově využívá na lákání mladých lidí. Už dříve podobnou akci vyhlásila i Česká spořitelna.

Podle průzkumu, který pro spořitelnu provedla agentura NMS Market Research, si na budoucí vlastní bydlení šetří více než polovina lidí ve věku 18 až 36 let. Ve věkové skupině do 25 let dokonce dvě třetiny dotázaných. A začínají v průměru hned po maturitě – ve 20 letech.

Polovina dotázaných uvedla, že bydlení je pro ně hlavní finanční výdaj a čtvrtina mladých zvažuje, že se kvůli nedostupnému bydlení bude muset přestěhovat pryč ze svého aktuálního bydliště.

Průzkum také ukázal, že i mladá generace preferuje bydlení ve vlastním – 93 procent dotázaných. Nájemní bydlení preferuje jen zbylých sedm procent respondentů. Sedm z deseti by pak raději bydlelo v domě než v bytě.

„Oproti svým rodičům a prarodičům jsou dnešní dvacátníci a třicátníci trochu náročnější především ohledně stáří nemovitosti, šest z deseti by preferovalo novostavbu. Jinak ale nemají nijak přehnané požadavky,“ říká Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Souhlas? Drahé bydlení má řešit vláda, myslí si polovina lidí

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

15. 1. 2024 | Olga Skalková

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

Banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok nové hypoteční úvěry za 150 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

19. 12. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.

Partners Financial Services