Dobrá rada nad zlato

Martin Zika | 18. 12. 2002
Dobrá rada nad zlato
Stavební spořitelna Wüstenrot je jedním ze dvou ústavů, které nereagovaly na pokles úrokových sazeb, k němuž došlo v průběhu tohoto roku. Jak si tedy v současné době stojí v konkurenci? Přečtěte si další díl našeho seriálu profilů stavebních spořitelen.
Wüstenrot stavební spořitelna nabízí svým klientům tři základní tarify stavebního spoření. Nelze je jednoznačně rozdělit na úvěrové a spořící, všechny tři je totiž možné využít pro oba účely. Dále pak portfolio spořitelny obsahuje například překlenovací úvěry nebo produkty kombinující stavební spoření a pojištění.

Každý tarif umí všechno

Profily stavebních spořitelen
Konec roku se blíží a mnoho z vás se chystá uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Rozhodli jsme se pomoci vám s výběrem spořitelny, proto jsme připravili profily všech, které působí na českém trhu. V minulých dílech jsme představili ČMSS, SSČS, VSS KB a RSS, dnes vám předkládáme profil Wüstenrot stavební spořitelny.
Optimální speciální (OS) je tarif, který si klient může zvolit, jestliže hodlá čerpat úvěr ze stavebního spoření. Úročení si může ovšem nastavit sám. U každého tarifu je totiž možné zvolit variantu 3/6 (3 % z vkladů, 6 % z úvěru), nebo 2/5. Pro případ čerpání úvěru se tedy logicky nabízí varianta 2/5. U tarifu OS také nejrychleji roste hodnotící číslo, čili pomocí něj je možné získat běžný úvěr za nejkratší dobu.
Druhý tarif nese označení Optimální finanční (OF). Pro získání běžného úvěru v tomto tarifu stačí naspořit 40 % cílové částky, zatímco u ostatních dvou tarifů je nutné mít na účtu minimálně 50 %.
Pokud jde o porovnání úvěrových podmínek s ostatními spořitelnami, Wüstenrot (profil, názory, koupit) na tom určitě není nejhůře. Pro srovnání si znovu připomeňme, že asi nejlepší nabídku má v této chvíli Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory, koupit). Ta úročí vklady 2 % a úvěry poskytuje za 4,75 %.

Spoření a "překlenování"

Pokud klient preferuje zhodnocování vložených prostředků a neplánuje využití úvěru, může si zvolit opět tarif OS. Tentokrát by ovšem měl vybrat variantu 3% úročení vkladů. V případě čerpání úvěru by platil 6 %.
Nejlepší podmínky pro "spořivé" klienty momentálně nabízí Hypo stavební spořitelna (profil, názory, koupit). V tarifu Nadstandard spoření úročí vklady 2 %, ovšem pokud klient nečerpá úvěr, je mu při splnění všech podmínek přičteno 100 % úrokové sazby, což celkově znamená čtyřprocentní zúročení. Úrok z úvěru je v tomto tarifu 4,9 %.
Třetí, poslední tarif se jmenuje Optimální normální (ON). I u něj je možné zvolit variantu úročení, ovšem hodnotící číslo zde neroste tak rychle jako v případě tarifu OS a běžný úvěr je splácen nejdelší dobu.
Nejnižší možný úrok z překlenovacího úvěru pro nového klienta je 6,9 % v tarifu Konstanta, kde je minimální zůstatek 2/7 cílové částky (tj. zhruba 28,6 %). Jinou možností je úvěr s názvem Dominanta, který může klient získat při nulové akontaci. Je možné ho sjednat do výše 500 tisíc korun, na dobu 17 let s úrokem 7,9 %.
Klienti, kteří již nějakou dobu spoří, pak mohou získat překlenovací úvěr s úrokem 4,5 %. Žádost o úvěr je ovšem možné podat nejdříve 6 měsíců před předpokládaným termínem přidělení cílové částky a na účtu musí být 40 nebo 50 % cílové částky (podle zvoleného tarifu). Pro pořádek je třeba připomenout to, co už v našich profilech stavebních spořitelen také zaznělo. Že totiž nejvýhodnější překlenovací úvěry nabízí Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit), která za určitých podmínek poskytuje úrok už od 4,9 %.

POPLATKY
Uzavření smlouvy 1 % CČ 
Úhrada za vedení účtu

180,- Kč 

Roční výpis z účtu

zdarma

Změna varianty

první zdarma (2. a každá další 100 Kč)

Umí poradci poradit?

Poněkud zvláštním produktem je Gratis. Jedná se o kombinaci stavebního spoření a pojištění. Klient ovšem musí vložit na účet ve Wüstenrot životní pojišťovně jednorázovou platbu, kterou by normálně "stavebně" spořil 5, 6 nebo 7 let. To znamená například 5x 18 000 korun. Pojišťovna pak na účet stavební spořitelny pravidelně posílá úložky a klient je po celou dobu pojištěn. Je možné zvolit si buď životní, nebo úrazové pojištění, případně obě najednou.
Jako již tradičně i tentokrát jsme se podívali do rubriky Názory abychom zjistili, co si o Wüstenrot stavební spořitelně myslí naši čtenáři. Je třeba říct, že spokojené hlasy jsou zde v menšině. Návštěvníci našeho serveru si asi nejvíce stěžují na obchodní zástupce ústavu. Ti podle nich velmi často poskytují špatné informace, zajímá je především výše jejich provize nebo neinformují o poplatcích spojených s určitými úkony v rámci stavebního spoření.
Další oblastí, kterou naši čtenáři kritizují, je úroveň internetových stránek spořitelny. Jak ústav dopadl v hodnoceni naší soutěže Best web 2002? Spořitelna skončila na čtvrtém místě a v hodnocení poroty kromě jiného zaznělo také toto: "Informací pro zájemce o stavební spoření obsahují tyto půlstránky poměrně méně, než bych čekal. Základní popis nabízených služeb se vejde vždy na jednu stránku a konvenční údaje o firmě jsou ještě kratší." Nebo také "v oddílu Jak se stát poradcem (Aktuality) nenajdete nic jiného nežli sebezesměšňující fotku z 50. let a dobrou radu: Jděte někam (totiž třeba na nejbližší pobočku) a zjistěte si, co a jak." Faktem je, že pokud chce člověk například porozumět systému tarifních programů a jejich úročení, bude se na serveru orientovat jen těžko.
V názorech našich čtenářů je možné zaznamenat i stížnost na zelenou linku spořitelny. Problémy dovolat se tam měla několikrát i naše redakce. A když jsme například zjišťovali informace o produktu Gratis, byli jsme pracovníkem zelené linky odkázáni na stejnou linku Wüstenrot životní pojišťovny. Požadované informace nám ovšem nedokázali poskytnout ani zde...

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Informační a poradenská centra

13

Akcionáři Wüstenrot & Württembergische AG, Stuttgart (52,46 %), Wüstenrot Verwaltungs- und Dienstleistungen GmbH, Salzburg (40,80 %), Kooperativa, pojišťovna, a.s. (6 %) + 3 minoritní
Počet smluv k 31.12.2001 336 063
Počet smluv k 31.9.2002 369 290

 

Více si o Wüstenrot stavební spořitelně můžete přečíst v názorech našich čtenářů. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde!

Jak se vám líbí internetové stránky Wüstenrot stavební spořitelny? Jednali jste někdy s jejím obchodním zástupcem? Byli jste s ním spokojeni? Podělte se s námi o své zkušenosti a názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Specialista, nebo hokynář?

11. 12. 2002 | Martin Zika | 1 komentář

Specialista, nebo hokynář?

"Pokud se chystáte jen spořit, tak říkám ano. Pokud však jednou budete chtít úvěr, vyberte si raději jinou spořitelnu." Tento citát se v různých obměnách asi nejčastěji vyskytuje v... celý článek

Tajemství modré pyramidy

4. 12. 2002 | Martin Zika

Tajemství modré pyramidy

Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky je společně s Wüstenrot stavební spořitelnou jediným ústavem, který se nesvezl na "vlně" zlevňování úvěrů ze stavebního spoření v závěru... celý článek

Co se skrývá pod buřinkou

27. 11. 2002 | Martin Zika

Co se skrývá pod buřinkou

Další se seriálu profilů stavebních spořitelen je věnován druhému největšímu ústavu na českém trhu, Stavební spořitelně České spořitelny.

Liška na tapetě

25. 11. 2002 | Martin Zika | 3 komentáře

Liška na tapetě

"S liškou bych úvěr vyřizoval ještě teď, a to už mám postaveno", ale taky "Liška je spolehlivá a flexibilní, maximálně vychází klientům vstříc". To jsou jen dva výňatky z diskuze, kterou... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Partners Financial Services