Kombinovaná hypotéka je příliš drahý špás!

Petra Dusová | rubrika: Co se děje | 7. 9. 2010 | 4 komentáře
Kombinovaná hypotéka je příliš drahý špás!
Nekombinujte! Kombinovaná hypotéka je neflexibilní a nevýhodná. Ať si kdo chce, říká, co chce!

Ještě nedávno byl produkt známý jako kombík (kombinovaná hypotéka) pro bonitnější klientelu poměrně zajímavým řešením bydlení. Sluší se však dodat, že ještě lákavějším zbožím byl kombík pro finanční poradce. S ohledem na chystané změny týkající se daňového zvýhodnění hypoték, ale přestává první tvrzení platit. Již brzy budou kombinované hypotéky výhodné jen a jen pro ziskuchtivé poradce.

V čem tkví kouzlo a zároveň zhouba kombíků? Kombinovaná hypotéka spočívá v tom, že klient splácí jen úroky z půjčené částky a na pozdější jednorázovou splátku jistiny má rozjeté kapitálové nebo investiční životní pojištění, popřípadě podílové fondy. Z peněz v nich naspořených se pak na konci spoření splatí celá jistina úvěru (tedy půjčená část) najednou. Jde tedy o provázání, kombinaci, hypotečního úvěru s nějakým spořícím produktem, kterým bude hypotéka splacena.

Na první pohled vše vypadá velice lákavě: Klient si po celou dobu hypotéky odečítá z daní nejen poměrně vysoké úroky, ale také zaplacené pojistné na životním pojištění. Kapitálovou hodnotou pojištění či podílových fondů pak splatí jistinu a za dobré konstelace hvězd mu ještě zbude na bublifuk. No nekupte to!

Kombinovaná hypotéka skutečně bývala výhodná pro vysokopříjmové klienty. Ovšem jen po dobu, kdy byla progresivní daň v nejvyšším pásmu zdanění 32 %. Po zavedení jednotné 15% sazby se odpočty dramaticky snížily. Řádově dvakrát.

Druhá strana mince

Nyní se situace pro majitele kombíků ještě zhorší: „Vláda rozpočtové odpovědnosti“ má v plánu zrušit mimo jiné také daňové zvýhodnění u hypotéčních úvěrů. Pokud se tak stane, ztratí kombíky smysl docela. Přijdou totiž o svou poslední legitimní přednost. I s daňovým odpočtem je ale výhodnost kombinovaných hypoték přinejmenším sporná. Rizik je totiž mnohem víc a hravě převáží všechny klady!

Prvním z nich je flexibilita, respektive její totální absence. Klient má po celou dobu stejnou, navíc oproti běžné hypotéce mnohem vyšší, splátku. Pokud k tomu hypotéku kombinuje s pojištěním, nemá možnost jakkoliv manipulovat ani s ním. Pojištění je totiž vázané na hypotéku, tudíž banku, a jeho kapitálová hodnota proto nefunguje jako rezerva. Klient k penězům nemá přístup. S pojištěním jsou navíc v prvních letech spojené velké vstupní poplatky, a kapitálová hodnota se tedy tvoří až po určité době. A ještě dosti pomalu. Nepříjemné je i to, že klient dluží až do posledního dne splácení celou půjčenou částku bance, protože má peníze uložené v produktu, který s hypotékou zkombinoval.

Problém je ostatně i s výběrem produktu, který se bude s hypotékou kombinovat. V bance si klient rozhodně nemůže vybrat jakékoliv pojištění či fond. Výběr jak v pojistkách, tak ve fondech je značně omezený. Banka většinou klientovi příliš možností nenabízí. A to je další zádrhel! O rozdílech v nákladovosti pojistek bychom totiž mohli diskutovat dlouhé hodiny.

Oproti anuitnímu splácení klient nese ještě jedno obrovské riziko. Situace na finančním trhu se nemusí vyvíjet tak, jak si klient vysnil a jak mu poradce nakreslil. Světem hýbou krize a ekonomické cykly se střídají s železnou pravidelností. Pojištění nebo fondy proto nemusejí vydělat tolik, kolik se předpokládá. Může se tak stát, že po letech spoření nebo investování (a zaplacení všech poplatků) zjistíte, že na splacení hypotéky zkrátka nemáte dost peněz. Banka vám samozřejmě vstříc nevyjde. Jistinu je třeba zaplatit celou. Vzniklou díru pak musí klient zalátat z vlastní kapsy.

Co s již uzavřeným kombíkem?

Pokud již máte uzavřený kombík, nemám pro vás právě dobré zprávy! Tyto produkty kalkulovaly s dlouhodobě neměnným daňovým systémem, a jak je vidět, nebylo to asi to pravé ořechové. Doporučuji proto důkladně zvážit výhody s riziky, zejména s ohledem na chystané rušení daňového odpočtu.

Pokud se chcete kombíku zbavit, máte v podstatě dvě možnosti. Můžete přejít na anuitní splácení nebo můžete refinancovat. Obě varianty jsou minimálně v prvních letech ztrátové, nicméně v dlouhodobém horizontu může být kombinovaná hypotéka ještě problematičtější, pomineme-li již zmíněnou omezenou flexibilitu.

Rozhodnete-li se pro změnu, je (v případě kombinace s pojištěním) na místě snížení pojištění na nějakou rozumnou sumu. „Ušetřené“ peníze pak můžete zhodnocovat na finančním trhu. Budou tak sloužit jako dlouhodobá rezerva, s jejíž pomocí bude možné úvěr předčasně splatit. Efektu tedy docílíte podobného, nicméně finance nebudou vázané v bance, ale budete s nimi disponovat vy jako klient.

Nekombinujte!

V případě nových klientů, kteří o financování bydlení teprve uvažují, bych byla ke kombinovaným hypotékám do budoucna skeptická. Doporučuji spíše variantu klasického anuitního splácení např. s prodlouženou délkou splatnosti. Investovat pak můžete podle vašich možností mimo úvěr. S investovanou sumou tak budete schopni hýbat směrem dolů a nahoru. Takto zhodnocené peníze pak můžete ve vhodný okamžik použít k předčasnému splacení (samozřejmě ideálně ve výročí fixace), tudíž dojde k zajímavé úspoře na úrocích a nepřeplatíte takovou pekelnou sumu. Brzy zjistíte, že jde o bezpečnější a zejména flexibilnější způsob, jak vyřešit bydlení, než se na vysokou splátku uvázat bance, potažmo pojišťovně.

Autorka je finanční poradkyní společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

13. 8. 2010 | Petr Kučera | 12 komentářů

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

Stokoruna měsíčně od každého, kdo vydělává, s níž přišla vláda jako s plánem na získání peněz na povodně, vlastně se záplavami původně neměla vůbec nic společného.

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

12. 7. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

Při jednání o dědictví domu s hypotékou, by dědicové neměli čekat až na výrok soudu, kdo a co zdědil. Dávno před tím, než se vše u notáře rozhodne, je třeba bance oznámit úmrtí a začít... celý článek

Co dělat, aby vás variabilní hypotéka nezruinovala

22. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Co dělat, aby vás variabilní hypotéka nezruinovala

Hypotéky s proměnlivou úrokovou sazbou lze dnes pořídit velmi levně. Jenže za pár let se z nich může stát noční můra, která zruinuje rodinný rozpočet. Bránit se lze jen dostatečnou... celý článek

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

2. 4. 2010 | Věra Tůmová | 34 komentářů

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

Desítky tisíc lidí letos čeká změna úrokové sazby u hypotéky. Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, jak se dá vyjednat výhodnější sazba. Byly to docela nervy.

Partners Financial Services