Získejte na koupi družstevního bytu až 2 000 000 Kč bez zajištění

PR článek | rubrika: FINEXPO | 5. 4. 2021
Ceny bydlení se drží vysoko i přes probíhající pandemii. Lidé, kteří si nemohou dovolit byt v osobním vlastnictví nebo se nechtějí spoléhat na nepředvídatelné ceny nájmů, hledají dostupnou cestu k bydlení. Řešením může být pořízení družstevního bytu, jejž lze pořídit levněji než byty do osobního vlastnictví.
Získejte na koupi družstevního bytu až 2 000 000 Kč bez zajištění

Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna

Komerční spolupráce

Developeři, stavební bytová družstva a města aktuálně přicházejí s projekty na výstavbu družstevních bytů, jejichž ceny jsou nižší, než je cena vlastnického bydlení. Cenu totiž obvykle snižuje odklad koupě pozemku a nižší náklady na výstavbu. Družstevní byt tak lze pořídit za méně peněz. Družstevník zaplatí jednorázový členský vklad ve výši 25–30 % ceny bytu a zbytek ceny splácí v rámci měsíčního nájmu.

Raiffeisen stavební spořitelna na pořízení tohoto typu bydlení lidem poskytne až 2 miliony korun bez nutnosti zástavy nemovitosti. To je velká výhoda, protože družstevním bytem nelze ručit. Tento úvěr má navíc prodlouženou dobu splatnosti až na 25 let. Čím delší splatnost, tím nižší měsíční splátka. Pro přidělení úvěru klient nemusí mít naspořeno ani mít předem uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. Úroková sazbaúvěru na družstevní bydlení od Raiffeisen stavební spořitelny začíná na 3,74 % ročně.

Tímto úvěrem je možné zaplatit celou cenu uvedenou ve smlouvě s bytovým družstvem nebo ve smlouvě se stávajícím družstevníkem. Navíc lze úvěrem financovat i rekonstrukci či vybavení daného družstevního bytu do výše až 50 % úvěru.

O družstevní bydlení je mezi lidmi zájem

Z loňského průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny a výzkumné agentury NMS Market Research vyplynulo, že 15 % Čechů bydlí v družstevním bytě a 64 % z těch, kteří žijí jinak, by tento způsob bydlení nevadil. Nejvíce jsou mu naklonění lidé v Praze, naopak nejméně populární je ve východních Čechách a na Vysočině.

Výrazně menší je ochota lidí zapojit se do správy domu. Jen čtvrtina Čechů je ochotná podílet se na správě domu s družstevními byty a rozhodovat tak o důležitých krocích jako je zateplení domu, jeho zabezpečení či modernizace. Podílet se na fungování družstva je ochotná třetina mužů a jen pětina žen.

Je škoda, že Češi nejsou v tomto směru více aktivní. Samozřejmě, že hlasovací právo má každý družstevník, ale právě vedení družstva je zpravidla tím, kdo přichází s nápady, oslovuje firmy a shání finance na takové zásahy, jako je výměna oken, zateplení fasády, nový výtah nebo třeba modernizace vstupní chodby,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává, že na tento typ úprav lze využít úvěr pro bytová družstva a SVJ od Raiffeisen stavební spořitelny.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services