Ceny nemovitostí stoupají, i přesto je o hypotéky enormní zájem

PR článek | rubrika: PR Článek | 17. 7. 2017 | 1 komentář
Navzdory zvýšení úrokových sazeb kvůli novele spotřebitelského zákona, ceny nemovitostí rostou. Lidem to ale nevadí. Zájem o hypotéky je stále nadprůměrný. Jaké jsou predikce do budoucna? Změní se hospodářský vývoj na základě výbuchu tikající bomby, o které zatím nikdo nemá ani ponětí?
Ceny nemovitostí stoupají, i přesto je o hypotéky enormní zájem

Velké množství lidí, a to i odborníků na slovo vzatých, je přesvědčeno o tom, že ceny nemovitostí šplhají do nebeských výšin hlavně kvůli nízkým úrokům hypoték. Zčásti to pravda je. Úroky ovlivňují nemovitostní trh, zdaleka ale ne tolik jako celkový hospodářský vývoj. A jak to s ním do budoucna vypadá? Co máme očekávat?

Česká republika je z velké části závislá na sousedním Německu a celé západní Evropě. Funguje to v podstatě jako domino efekt. Německo a západní Evropa roste, Česko taky – a naopak. Nečekané a nepředvídatelné události však mohou kartami zamíchat. A nemusí jít jen o teroristický útok větších rozměrů, ačkoliv tomu události posledních měsíců hodně nasvědčují. Hospodářský vývoj může významně ovlivnit například krach velké banky, který strhne lavinu dalších.  

Jak to aktuálně vypadá s úroky hypoték?

Minulý rok úrokové sazby klesly na historické minimum. Velmi rychle se však ode dna odrazily a zase pomalu stoupají nahoru. Vzestupnou tendenci budou mít i v budoucnu. Velký podíl na tom má již zmíněná novela spotřebitelského zákona, která vešla v účinnost 1. prosince 2016.  

Spotřebitelé díky ní dostali více práv, výhod i možnost snadnějšího předčasného splácení úvěrů. Kromě toho se také vyhnou celé řadě sankčních poplatků, kterým doposud museli čelit. Jelikož tak pro banky vznikla hrozba, že o klienty přijdou dříve, než očekávaly, začaly se bránit. Zvýšení úroků by jim mělo případné ztráty vykompenzovat. 

Pokud chcete mít přehled o aktuální situaci na trhu, využijte kalkulačku hypoték. Přesně vám spočítá, jaký úrok můžete u jednotlivých společností očekávat.  

Je lepší vyčkávat, nebo konat?

Obecně lze říci, že lidé příliš obezřetní nejsou. Spíše než taktiku vyčkávání volí možnost rychle konat. Zadlužování jim příliš žíly netrhá a nebojí se ani ztráty práce. Jdou po nízkých úrokových sazbách, dokud jsou. Je to správně? To se nedá s určitostí říci. Pokud vezmeme v úvahu predikce odborníků, je to nejlepší možné řešení. Pořád je tu ale možnost, že ta pomyslná gilotina visící nad hospodářským vývojem zničehonic spadne a spolu s ní velmi rychle poletí dolů také ceny nemovitostí.

To se samozřejmě týká i amerických hypoték. Po nich však aktuálně velká poptávka není. Žadatel totiž musí být už vlastníkem nějaké nemovitosti, kterou je třeba ručit. Navíc ani výše úroků není tak příznivá jako u standardních hypotečních úvěrů. Výhodou je ovšem, že si můžete půjčit naprosto na cokoliv. Americkou hypotékou lze financovat i velmi nákladné a šílené sny.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services