Sníží úroky? Zeman vybral novou trojici do ČNB k Michlovi

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 6. 2022 14:02 aktualizováno 8. 6. 2022 14:22 | 9 komentářů
Sníží úroky? Zeman vybral novou trojici do ČNB k Michlovi
Karina Kubelková, Eva Zamrazilová a Jan Frait
Zdroj: Hospodářská komora, Národní rozpočtová rada, ČNB

O dalším vývoji úrokových sazeb, případných intervencích na měnovém trhu a obecně o měnové politice bude od července rozhodovat bankovní rada České národní banky v novém složení. Prezident Miloš Zeman do ní dnes jmenoval tři nové členy: ekonomky Karinu Kubelkovou a Evu Zamrazilovou a ekonoma Jana Fraita. Zamrazilová bude viceguvernérkou.

Kubelková dosud působí jako analytička Hospodářské komory. Zamrazilová je předsedkyní Národní rozpočtové rady, v bankovní radě ČNB už působila v letech 2008 až 2014. Frait je nyní v centrální bance ředitelem sekce finanční stability, také on už byl členem bankovní rady (2000 až 2006).

„Bankovní rada v novém složení bude zárukou kontinuity a důvěryhodnosti ČNB. Děkuji současné bankovní radě, která včas rozpoznala povahu inflace a začala s ní bojovat. Kroky, které k tomu vedly, nejsou a nebudou populární, přesto očekávám, že byly nezbytné a myslím, že se už brzy začnou projevovat ve zpomalování inflace,“ uvedla při jmenování Zamrazilová.

„Současná situace vyžaduje hlubší analýzu a každý další krok musí být pečlivě zvažován. Uděláme maximum pro návrat cenové stability. Je třeba koordinovat měnovou a fiskální politiku, nelze do ekonomiky dál přilévat peníze v nadměrném množství,“ dodala nová viceguvernérka.

Z bankovní rady odchází současný guvernér Jiří Rusnok, kterému končí druhý mandát a nemohl už být znovu jmenován. Odchází také současný viceguvernér Tomáš Nidetzký, o němž se dříve mluvilo jako o možném nástupci Rusnoka. Po prvním funkčním období končí také Vojtěch Benda.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Zeman už 11. května jmenoval novým guvernérem stávajícího člena rady Aleše Michla. Ten je stejně jako Zeman odpůrcem současné politiky ČNB, která v poslední době rychle zvyšuje v boji s vysokou inflací úrokové sazby. Základní úrok ČNB, od něhož se odvíjí cena peněz v české ekonomice, je nyní na 5,75 % a na posledním zasedání bankovní rady v současném složení, které bude za dva týdny, zřejmě znovu poroste nad 6 %. Podle Zemana kromě jiného vysoké úroky zapřičiňují „hypoteční krizi“, když objem sjednaných úvěrů letos meziročně výrazně poklesl.

V dosavadní radě je proti růstu sazeb s Michlem pouze Oldřich Dědek. V sedmičlenné radě byl tak dosud poměr 5:2 pro růst sazeb. Zda se to s novými členy automaticky změní, není jisté. Například Hospodářské noviny uvádějí, že prezidentův nový výběr zatím úplnou otočku nepřinese. Frait se na současné měnové politice podílel a připravoval pro bankovní radu podklady. Bude se tedy podle HN nejspíš řídit makroekonomickými modely, jako většina radních dosud. Nejblíž k odmítání vysokých úroků může mít Kubelková, která dnes pracuje v organizaci zastupující zájmy firem. Těm vysoké úroky zdražují financování a tedy provoz.

Zeman má před koncem svého prezidentství šanci bankovní radu ČNB proměnit ještě více, když v únoru končí první funkční období i Dědkovi a dalšímu viceguvernérovi Marku Morovi.

Michl při svém jmenování do funkce guvernéra v květnu uvedl, že na prvním zasedání bankovní rady pod jeho vedením navrhne stabilitu úrokových sazeb po určitou dobu. „Následně vyhodnotíme dopady dosavadní měnové politiky, vyhodnotíme aktuální stav ekonomiky a potom rozhodneme, co dál,“ řekl.

„Hlavním cílem bude vrátit inflaci ke 2 %. Předpokládám, že to bude trvat dva roky. Jde z větší části o nákladovou inflaci, která je převážně dovezená přes drahé energie a vysoké úrokové sazby ji nesnižují,“ dodal nový guvernér.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země. Nejvíc je teď vidět rychlé zvyšování úrokových sazeb, rada rozhoduje také třeba o měnových intervencích nebo o omezování hypotečního trhu. Guvernér v ní má jeden hlas ze sedmi. Každý člen bankovní rady je volen na šest let. Jmenování radních je čistě v kompetenci prezidenta.

Vývoj základní úrokové sazby ČNB (dvoutýdenní repo sazba)

Zdroj: Peníze.cz, ČNB

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2022 18:55, Hypotékář

Když koukám na tu sestavu, tak mne až zamrazilo. A to dne máme teplotně krásný letní den.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2022 18:05

v cesku je drahota bida lide v tichosti opousteji tento drahy skorumplovany stat kde neni zadna budoucnost ostuda teto vlady

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services