Peníze dál zdražují. Úroky jsou nejvyšší za víc jak 20 let

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 3. 2022 14:31 aktualizováno 31. 3. 2022 14:36 | 23 komentářů
Peníze dál zdražují. Úroky jsou nejvyšší za víc jak 20 let

Zdroj: Shutterstock

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o sedmém zvýšení úrokových sazeb v řadě. A znovu je růst výrazný: Základní dvoutýdenní repo sazbu zvedá na 5 %, lombardní sazbu na 6 % a diskontní sazbu na 4 %. Nové sazby začnou platit zítra.

Vzhledem k inflaci se výraznější zvýšení úroků očekávalo. Inflace v únoru vyskočila na 11,1 %, je nejvyšší od roku 1998 a dál roste.

Ještě loni v červnu byl základní úrok 0,25 %. Tentokrát radní základní úrok zvedli o 0,5 procentního bodu. Na začátku února to bylo o 0,75 procentního bodu, před Vánoci o jeden procentní bod, na začátku listopadu o 1,25 procentního bodu, na konci září o 0,75 procentního bodu, v červnu a srpnu to bylo pokaždé o 0,25 procentního bodu. Na pěti procentech byl základní úrok naposledy v roce 2001. 

Celková situace je momentálně nepředvídatelná. Nikdo neví, kdy se ruský prezident Vladimír Putin rozhodne skoncovat se zabíjením nevinných lidí a dobýváním Ukrajiny. Válečný stav výrazně zvýšil nejistotu na trzích, což dál tlačí na inflaci: drahá je ropa, plyn nebo třeba pšenice. Jistotou pro další měsíce je jenom další růst inflace, nejčastěji se teď mluví o posunutí zhruba ke 14 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Centrální banky zvyšují úroky v situaci, kdy chtějí ekonomiku přibrzdit. Vyšší úroky totiž znamenají dražší úvěry a výhodnější spoření. Tato kombinace má snížit ochotu lidí a firem utrácet. A když klesne poptávka, mají klesat i ceny.

Na druhou stranu s vysokými cenami komodit na světových trzích toho ČNB moc nenadělá. Mohla by intervenovat za silnější korunu, což by ale mělo omezený dopad. Posílení koruny o 10 procent by meziroční inflaci snížilo maximálně o dva procentní body, říká Jakub Seidler, ekonom České bankovní asociace.

„V tuto chvíli naše prognóza ukazuje dosažení vrcholu základní úrokové sazby na 5,5 % v květnu a start jejího poklesu od začátku příštího roku. Nejistota je ovšem vysoká. Na jednu stranu zde máme rizika oslabení ekonomiky a současně prozatím nepolevující inflační tlaky,“ říká Michal Brožka, ekonom Komerční banky.

Růst ceny peněz už je vidět nějakou dobu na hypotečním trhu. Zatímco na začátku roku 2021 se hypotéky běžně prodávaly s úrokem pod dvě procenta, teď je úrok u nových hypoték už kolem pěti procent a nejspíš dál poroste.

Úroky už banky zvedly i u spoření. Několik jich teď nabízí na spořicím účtu úrok začínající trojkou. Nejvíc na jednoduchém spořicím účtu bez složitých podmínek dává Trinity Bank (3,68 %). O moc víc nedostanete ani na nejlépe úročených termínovaných vkladech.

Vývoj základní úrokové sazby ČNB (dvoutýdenní repo sazba)

Zdroj: Peníze.cz, ČNB

Klíčové sazby

  • Dvoutýdenní repo sazba a diskontní sazba určují, za jakých podmínek ČNB přijímá vklady od tuzemských bank. Čím vyšší úrok nabídne, tím víc peněz si u ní běžné banky uloží – tím ČNB takzvaně stahuje likviditu, tedy množství peněz na finančním trhu dostupných pro úvěry lidem a firmám.
  • „Když má obchodní banka přebytek peněz (třeba přijala více vkladů, než kolik upotřebí na úvěrech), může s nimi udělat dvě věci. Buď je poskytnout jiné bance (za úrokovou sazbu mezibankovního trhu PRIBOR), která třeba nepřijala tolik vkladů, aby pokryla úvěry. Nebo je právě uložit u ČNB – a to je sázka na jistotu,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.
  • Jedna obchodní banka nepůjčí jiné obchodní bance, pokud za to nezíská určitý úrok navíc oproti uložení peněz u ČNB. Diskontní sazba tedy představuje spodní hranici pro tržní úrokovou sazbu PRIBOR.
  • Čím nižší PRIBOR je, tím nižší jsou zpravidla úvěry pro klienty jakékoli obchodní banky. Obchodní banky úročí své produkty (hypotéky, spotřebitelské úvěry a podobně) tak, že vyjdou z PRIBORu, přičtou přirážku za riziko a ziskovou marži.
  • PRIBOR přitom zároveň nebude vyšší, než je třetí z klíčových sazeb ČNB – sazba lombardní. „Ta určuje, za jaký úrok si obchodní banky mohou od ČNB naopak půjčit. ČNB má jistotu, že banky si nebudou na mezibankovním trhu půjčovat za sazbu vyšší, než je sazba lombardní. Proč by si půjčovaly dráž, když si mohou od ČNB půjčit levněji. Lombardní sazba tedy představuje horní hranici pro úrokovou sazbu PRIBOR,“ vysvětluje Kovanda.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2022 16:38, Pag

Citace - Tomáš / 31.03.2022 16:02

Jedinou záchranu co tady vidím je posílení kč k € a $. Ale to by muselo být pořádné posílení. Řekněme na 10kč/1€
Pamatuji si jak před časem Rusnok rdousil korunu, aby ani trochu neposílila a zároveň chtěl co nejvyšší inflaci. Stát to stálo obrovské množství našich peněz a Rusnok říkal, že to dělá pro naše dobro a že až se situace otočí, bude srážet inflaci a posilovat korunu. Nějak se mu to nedaří, neměl by tento odborník ( na zbídačování českých lidí) vrátit všechen svůj plat za mnoho let zpět?

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2022 16:03, Brrr

Jaký asi bude kurz CZK/EUR a CZK/USD když budeme mít úrok 40% a FED 2% a ECB 1%? Úrok také zvedá atraktivitu měny zahraničním investorům co ji budou chtít koupit a tím zvedat její hodnotu. Když padne kurz na 10kc za dolar tak bude dovezená inflace neutralizovaná.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services