Těžaři ropy se hádají, spekulanti počítají tučné zisky

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 7. 7. 2008 | 12 komentářů
Těžaři ropy se hádají, spekulanti počítají tučné zisky
Producenti a spotřebitelé ropy se čím dál víc hádají, proč je ropa drahá. Obchodníci a spekulanti je poslouchají a horečně nakupují. Cena suroviny se tak šplhá výš a výš. Brzy by mohla prolomit hranici 150 dolarů za barel.

Drahá ropa cuchá nervy nejen motoristům, kteří platí za benzínčím dál víc, ale i těm, kteří jí těží. Ukázalo se to třeba minulý týden na madridské konferenci, na níž se sešli zástupci těžařských států, západních ropných koncernů a spotřebitelských zemí. Měli se dohodnout, jak trh uklidnit a zabránit dalšímu zdražovánísuroviny. Místo toho se začali navzájem osočovat, kdo za drahou ropu vlastně může. Mezitím se cena ropy vyšplhala na rekordních 146 dolarů za barel.

Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nenechali nit suchou na finančních investorech, všiml si list Wall Street Journal (WSJ). Právě oni a geopolitické napětí v těžebních regionech prý ženou cenu ropy vzhůru. Producenti pumpují na trh dost ropy, aby pokryli poptávku, takže svádět vysokou cenu suroviny na malou těžbu je nesmysl, soudí OPEC. „Saúdská Arábie nebude zatím zvyšovat těžbu. Všechny naše odběratele totiž uspokojíme,“ korunoval debatu Ali Naimi, saúdský ministr ropného průmyslu.

Vliv finančních investorů potvrdil WSJ nezávisle na jednání v Madridu nejmenovaný londýnský obchodník. Právě masivní přiliv spekulativního kapitálu žene ropu vzhůru s vidinou, že už brzy překročí 150 dolarů za barel. Největší oblibě se nyní mezi finančními investory těší kontraktyna severomořskou ropu Brent.

Cena ropy Brent od začátu roku

Západní těžařské koncerny přiznávají, že nyní akutní nedostatek ropy na trhu nehrozí. Nicméně dodávají, že za rostoucí cenou jsou obavy obchodníků, že v blízké budoucnosti těžba nebude stačit rostoucí poptávce. Někteří řečníci se proto pustili do zástupců OPEC, že jeho země nedělají dost, aby v budoucnu dokázaly těžbu zvýšit. Proti takovému nařčení se ovšem OPEC ohradil. Jeho prezident Chakib Khelil prohlásil, že do roku 2012 ropný kartel zvýší díky investicím ve výši 210 miliard dolarů těžební kapacitu o čtyři miliony barelů denně. Zástupce koncernu Exxon Mobil ovšem poznamenal, že jen jeho firma chce ve stejné době investovat do rozvoje těžby více než polovinu částky, se kterou se ohání OPEC.

Do hry na hledání viníka drahé ropy se zapojil v Londýně i americký ministr financí Henry Paulson. Ten pro změnu zamířil na analytiky, kteří svádějí rostoucí cenu ropy na slábnoucí dolar. Ten minulý týden dál oslabil, když Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu v eurozóně.

Anketa

Bude stát barel ropy na konci července 150 dolarů?

Všeobecně se tvrdí, že investoři používají ropu jako zajištění proti oslabující americké měně, čímž její cenu zvyšují. Paulson ovšem soudí, že kurz dolaru má na cenu ropy jen zanedbatelný vliv. „Dolar oslabil od února 2002 zhruba o čtvrtinu. Cena ropy se od té doby zvýšila pětkrát. Je tedy dražší ve všech měnách,“ vysvětlil americký ministr financí. Zároveň dodal, že když nabídka nestačí uspokojovat poptávku, nedá se očekávat, že by ropa výrazně zlevnila.

Západní ropné koncerny nabízejí recept, jak se budoucí slabé nabídce suroviny vyhnout. Stačilo by prý, aby ropné státy pustily do svého ropného průmyslu zahraniční investice. Země středního Východu jsou nyní pro západní firmy uzavřeny. Totéž více méně platí i pro Kazachstán a Venezuelu. „Ropy v Zemi je dost. Hlavní překážky pro zvyšování těžby vytvářejí politici v ropných státech,“ prohlásil šéf BP Tony Hayward.

Hledání viníka bude pokračovat. Vydělají na tom nejspíš investoři. Protože každá negativní informace, která se z podobných hádek vynoří, dál požene cenu ropy vzhůru.

Co si myslíte o ropném kartelu OPEC? Deformuje ceny ropy, nebo na ně už nemá vliv? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2008 9:42, Mayha

To praskne. Jde o to vyvolat bublinu, rozjet vlak, nechat hejly aby nakoupili (bez)cenné papíry pod vidinou astronomických zisků a pak včas vycouvat. Nakonec to VŽDYCKY praskne - jde jen o to, v tu chíli už nemít v ruce černýho Petra. Před sedmi lety se tvrdilo, že jsme v tzv. New Economy a akcie už nikdy nebudou klesat. Před dvěma lety se to tvrdilo o nemovitostech. Nevím proč se totéž teď tvrdí o surovinách. Ne, že by ropa stála zase 20$ za plechovku, ale na 75$ spadnout klidně může. A kdo nakupoval na margin, bude v loji. Včetně fondů, bank apod. Budou národní banky ZASE pumovat peníze? A budou se pak ZASE divit, že roste inflace?

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2008 8:50

Ale i to ETF a certifikát má nějaké podkladové aktivum. Nakonec skončíte vždy u futures.

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

27. 5. 2008 | Jan Pekař | 11 komentářů

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

Ropy je málo, těžaři nestačí uspokojit prudce rostoucí poptávku z Asie. Ropy je dost, dokonce přebytek, takže ji producenti nechávají v tankerech na moři. To jsou zprávy o stavu trhu... celý článek

Ropy bude ještě dlouho dost

4. 3. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropy bude ještě dlouho dost

Řada vědců se snaží už několik let dopátrat, kdy začne světová těžba ropy klesat. Dat už padlo několik, přesto světová nabídka stále roste. Čeští přírodovědci Václav Cílek a Martin... celý článek

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

28. 2. 2008 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

Díky drahé ropě zbohatly ropné státy od roku 2001 o tři biliony dolarů. I proto dnes stojí v Dubaji a jeho okolí čtvrtina všech stavebních jeřábů ve světě. Kromě stavby mrakodrapů ovšem... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Partners Financial Services