ČNB opět výrazně snižuje úroky. Koruna zůstane slabá

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 5. 2020 15:19 aktualizováno 7. 5. 2020 16:35 | 10 komentářů
ČNB opět výrazně snižuje úroky. Koruna zůstane slabá

Zdroj: Shutterstock

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o dalším snížení úrokových sazeb. Ta základní – dvoutýdenný repo sazba – klesne od 11. května o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Současně rada rozhodla o snížení lombardní sazby na rovné jedno procento. Diskontní sazba zůstává na 0,05 procenta.

Pro pokles základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu dnes hlasovalo pět členů rady, dva hlasovali pro snížení o půl procentního bodu. Takový pokles čekala i většina analytiků. Rada ale sáhla k razantnějšímu snížení, protože její nová prognóza dalšího vývoje ekonomiky počítá s výrazným poklesem HDP – letos o osm procent.

„Ekonomika nedosáhne ani do konce příštího roku předpandemických hodnot,“ říká guvernér ČNB Jiří Rusnok. Pro příští rok odhaduje centrální banka růst ekonomiky o čtyři procenta. Nezaměstnanost letos poroste. nejhůř bude podle prognózy na začátku příštího roku. Naopak inflace se má rychle snižovat a ke konci roku klesne ke dvěma procentům. Potraviny ale podle prognózy dál budou zdražovat rychleji.

Rusnok také oznámil, že ČNB chystá nové nástroje, které by finančním institucím měly v případě potřeby dodat likviditu. Zatím to ale není nutné. Jde pouze o preventivní krok.

„Ačkoli ČNB původně oznámila posunutí času zveřejnění měnového rozhodnutí z 13:00 na 14:30, rozhodnutí bylo nakonec ještě posunuto na 15:15. To samo o sobě avizovalo možné překvapení dnešního zasedání ČNB, stejně tak jako posledně. Dnešní krok byl pro trh mírně překvapující a koruna tak bezprostředně zareagovala mírným oslabením k 27,2 Kč za euro,“ říká Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Bankovní rada ČNB už na výrazné zpomalení ekonomiky v důsledku koronavirové krize reagovala v březnu, kdy základní úrokovou sazbu na dvakrát snížila z původních 2,25 procenta na rovné procento.

Centrální banky snižují úroky v situaci, kdy chtějí ekonomiku rozhýbat. Nižší úroky totiž znamenají levnější úvěry a také menší chuť lidí držet peníze na spořicích účtech, tedy vyšší ochotu utrácet.

Kupujete? Poradíme!

Klíč. Zdroj: Shutterstock.com
Klíč. Zdroj: Shutterstock.com

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

U spořicích účtů v posledních týdnech úrokové sazby skutečně klesaly. S vyšším úrokem na se už museli rozloučit klienti Trinity Bank, Creditas, Sberbank (pro nové vklady), Air Bank, Hello bank nebo Equa bank (pro nové vklady), stejně jako některých dalších, které však v tomto směru nepatřily ke špičce na trhu. Pokles je vidět také u termínovaných vkladů.

Proti proudu se naopak vydala Moneta Money Bank. Pro vklady do milionu korun teď nabízí 1,5 % s garancí přinejmenším na půl roku. Od začátku května to je nejvyšší úrok mezi nově dostupnými spořicími účty.

Úroky mírně klesají i u hypoték. Nabídkové sazby podle dat makléřské společnosti Golem Finance v dubnu v průměru klesly zhruba o desetinu procentního bodu. Například u sedmdesátiprocentních hypoték (s LTV do 70 %) to konkrétně bylo právě o desetinu procentního bodu na 2,43 procenta.

Výraznější zlevňování hypoték se po aktuálním rozhodnutí ČNB čekat nedá. Cena peněz na mezibankovním trhu, tedy cena, za kterou si banky mohou opatřit peníze na další půjčování, byla i doteď blízko historických minim a pohybuje se hluboko pod jedním procentem.

„I když snížení úrokových sazeb v prostředí značné nejistoty a rizika těžko rozhýbe a zlevní úvěry, jedná se o důležitý signál, který uvolní na trh další významný objem likvidity na úkor úložek bankovních domů u ČNB, a později přispěje k rehabilitaci ekonomiky krutě zasažené koronavirovým šokem," říká Helena Horská, ekonomka Raiffeisenbank.

Banky si u hypoték drží vyšší rizikové marže, aby změkčily dopady koronavirové krize, která jistě dopadne i na ně. V praxi už je to vidět, například Komerční banka včera oznámila meziroční pokles čistého zisku v prvním čtvrtletí letošního roku o 16 procent.

„Bezprostřední dopad na cenu hypoték neočekáváme. Korelace mezi sazbami ČNB a cenou peněz potažmo hypoték se oproti minulosti v posledních dvou letech výrazně snížila. Pro vývoj cen hypoték je nyní důležitý spíše vývoj nezaměstnanosti a dalších výkonových ukazatelů české ekonomiky, od kterých se vyvíjejí rizikové marže poskytovatelů úvěrů,“ říká Libor Ostatek, šéf Golem Finance.


Čtěte více:

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2020 9:15, kalich

Snížením úroků až téměř na dno ještě více by mělo přesvědčit tak tzv.spořilky,kteří mají dlouhodobě větší obnos na mizerný úrok v bance. Uvedu příklad na tento týden do 14.5.. Kdo koupí neprodleně do 14.5. na BCPP akcie PH.MORR.,tak bude mít nárok na dividendu,která bude vyplacena 22.7. ve výši 1326,-Kč čistého za 1 ks,což je při současném kurzu akcií cca 8,85%. Prostě je dobré mít dlouhodobě vlastní akciové dividendové portfolio a uvedený příklad je dobrý typ pro začátek. Zásadně nespořím,ale investuji.V bance mám jen peníze pro potřebu domácnosti!

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2020 19:14, pag

Rusnok

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

8. 2. 2024 | Petr Kučera

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

Česká národní banka dnes podruhé za sebou snížila základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i sazby jednotlivých bank na spořicích produktech. Na termínovaných vkladech si můžete... celý článek