ČNB zlevnila dovolené a zdražila úvěry. Pohledem ekonoma

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 7. 2. 2020 | 8 komentářů
Některé dopady jsou zřejmé hned. Až čas ale ukáže, jestli je Česko připraveno mít nejvyšší sazby ze všech vyspělých zemí na světě, píše ve svém komentáři Martin Mašát, ekonom finanční skupiny Partners.
ČNB zlevnila dovolené a zdražila úvěry. Pohledem ekonoma

Česká národní banka se po intenzivním jednání bankovní rady, kdy byla dokonce o hodinu posunuta doba pro vyhlášení základní sazby, rozhodla zvýšit základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta.

Hlavním důvodem pro zvýšení základní sazby se stala inflace, která centrální bance už druhý měsíc utekla nad cílové pásmo a drží se nad třemi procenty. Centrální bankéři se proto rozhodli zareagovat a opět zpřísnit měnovou politiku.

Výsledek se dostavil takřka okamžitě, protože kurz koruny byl ještě pár minut před 14. hodinou, kdy ČNB rozhodnutí rady oznámila, nad 25,10, ale již o pár minut později byla koruna pod 24,90 CZK/EUR, což je posílení skoro o jedno procento.

Srovnejte si to s námi

Toto posílení si můžeme představit jako zlevnění veškerých dovozů o jedno procento, a protože je Česká republika velmi otevřená ekonomika s dovozy kolem 80 procent českého HDP, bude dosah tohoto rozhodnutí v cenách viditelný velice rychle.

Nejdříve se projeví u elektronických zařízení, jako jsou počítače či mobilní telefony, dovolených a u pohonných hmot. Postupem času nižší ceny probublají i do inflace, což je právě cílem centrálních bankéřů.

Horší časy však nastávají exportním firmám, které si levnou korunu, a tedy levnou pracovní sílu užívaly doposud. Recipročně oproti dovozům totiž zdraží vývozy a proexportně orientované firmy přijdou o část zisků a zvýší se jim konkurence. Následovat může omezování výroby se všemi negativními následky.

Druhý důležitý efekt, který nám zvýšení sazby přinese, je tlak na banky, aby zdražily úvěry. Proč by dál půjčovaly za nízké úroky, když si budou moci uložit peníze u České národní banky – rychle, dobře a kolik chtějí. Nečekejme, že raketově vzroste úročení spořicích účtů. Na tomto poli je aktivita bank obecně velice laxní.

O autorovi

Martin Mašát

Martin Mašát vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Zdražení úvěrů povede k ochabnutí ekonomické aktivity a k následnému zpomalení ekonomiky. Je otázkou, jestli v současné době, kdy má eurozóna sazby -0,5 procenta a USA 1,75 procenta, nejsou české sazby příliš vysoko.

Před námi je stále plno nejistot, které ekonomiku mohou poškodit více než dočasné zvýšení inflace nad tři procenta. Jmenovat mohu například koronavir, který už nyní omezují cestovní ruch a snižuje ceny ropy a čekat lze i problémy v mezinárodním obchodu. Také evropské tažení za zelenou politikou má tendenci utlumit mnoho tradičních průmyslových sektorů, ke kterým navíc není alternativa.

Uvidíme. Až čas ukáže, jestli je Česká republika připravena mít nejvyšší sazby ze všech vyspělých zemí na světě.


Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2020 18:55, Jiri

ČNB se snaží hasit požár který sama založila když jí šéfoval p.Singr. Hlavní příčinou současné inflace je, že ČNB od roku 2013 "nakupovala" eura za ničím nekryté(na počítači "naklikané") koruny české,(a zároveň snížila úrokové sazby,které teď zvyšuje), a těchto asi dva a půl bilionu(dle oficiálních zpráv) ničím nekrytých korun puštěných do oběhu má hlavní podíl na současné inflaci i růstu cen všeho,hlavně nemovitostí.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2020 21:45, eďa

Fiat měny včetně koruny zachránit nejdou, leč jde urychlit jejich pád např. zvýšením úrokových sazeb - daní z dluhu.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

8. 2. 2024 | Petr Kučera

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

Česká národní banka dnes podruhé za sebou snížila základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i sazby jednotlivých bank na spořicích produktech. Na termínovaných vkladech si můžete... celý článek

Partners Financial Services