ČNB překvapivě zvyšuje úroky. Koruna prolomila 25 za euro

jih | rubrika: Aktuality | 6. 2. 2020 14:19 aktualizováno 6. 2. 2020 15:30 | 33 komentářů

Bankovní rada České národní banky dnes překvapivě rozhodla o zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

Základní dvoutýdenní repo sazbu tak zvedá na 2,25 procenta, lombardní sazbu na 3,25 a diskontní sazbu na 1,25 procenta. Nově stanovené úrokové sazby začnou platit zítra.

Pro zvýšení úroků hlasovali čtyři členové rady, tři byli proti. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka rozhodnutí vychází z nové makroekonomické prognózy centrální banky. „S ní je konzistentní nejprve nárůst domácích tržních sazeb následovaný jejich poklesem ve druhé polovině roku 2020,“ řekl Rusnok. ČNB ve své nové prognóze počítá pro březen s meziroční inflací 3,6 procenta, pro duben pak s 3,7 procenty. „Nepředpokládáme, že by inflační tlaky eskalovaly dále tak, že bychom museli reagovat dalším zvýšením sazeb,“ dodal guvernér.

„Obavy z vyšší inflace a ztráty kredibility ČNB tak zvítězily nad obavami ze zpomalující domácí ekonomiky a dalšími zahraničními riziky,“ komentuje rozhodnutí Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Srovnejte si to s námi

„Koruna v reakci na rozhodnutí bankovní rady prudce posiluje, poprvé od října 2012 je pod úrovní 25 korun za euro. ČNB vyhodnotila proinflační rizika přicházející z tuzemské ekonomiky jako závažnější než rizika protiinflační, přicházející ze zahraničí, včetně možného rozsáhlého šíření koronavirové nákazy,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

„Kurz koruny byl ještě pár minut před 14. hodinou, kdy ČNB rozhodnutí rady zveřejnila, nad 25,10, ale již o pár minut později byla koruna pod 24,90 CZK/EUR, což je posílení skoro o celé jedno procento,“ spočítal to koruně Martin Mašát, analytik společnosti Partners.

Inflace se dostala nad hranici tří procent a nic zatím nenasvědčuje, že by měla rychle klesat. ČNB na to reaguje.

„Ačkoli současná inflace je pro ČNB prohraná bitva a měnová politika se soustředí na inflaci v horizontu roku, roku a půl, inflační tlaky se mohly v nové prognóze ukázat jako trvalejší a silnější. ČNB je zároveň primárně „hlídač“ inflace, na rozdíl například od americké centrální banky, která bere v potaz i vývoj na trhu práce,“ říká Seidler.

„Bankovní rada evidentně reaguje na vyšší inflaci a rozšiřuje úrokový diferenciál. Zatímco Fed své sazby snižoval a ECB teprve nedávno restartovala svůj program kvantitativního uvolňování, ČNB jde proti proudu a měnové podmínky dál zpřísňuje,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytici upozorňují, že ČNB zvedá úroky navzdory globální nejistotě a silnějšímu kurzu české koruny, který zlevňuje dovozy.

„Bankovní radu neodradil ani nevalný výkon evropské a německé ekonomiky, který se již zřetelně přelévá do tuzemska. I poslední data naznačují, že výkonnost německého průmyslu zůstává bídná a ten český se právě dnes oficiálně ocitl v technické recesi. Bankéři ovšem evidentně nepovažují tato rizika za natolik závažná a převážil u nich do budoucna opatrný optimismus,“ říká analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Co to udělá s vaší peněženkou?

Některé dopady jsou zřejmé hned. Až čas ale ukáže, jestli je Česko připraveno mít nejvyšší sazby ze všech vyspělých zemí na světě, píše ve svém komentáři ekonom Martin Mašát.

ČNB zlevnila dovolené a zdražila úvěry

Český statistický úřad dnes zveřejnil výsledky průmyslu za loňský rok, produkce po pěti letech růstu mírně klesla. Konkrétně to bylo o 0,5 procenta. V samotném prosinci to byl pokles o 0,9 procenta, respektive o 3,4 procenta po kalendářním očištění.

Mašát upozorňuje, že zvýšení sazeb přinese tlak na banky, aby zdražily úvěry. „Proč by dál půjčovaly za nízké úroky, když si budou moci uložit peníze u ČNB – rychle, dobře a kolik chtějí. Nečekejme, že raketově vzroste úročení spořicích účtů. Na tomto poli je aktivita bank obecně velice laxní,“ říká analytik Partners.

Pozornost na sebe ČNB strhla už s předstihem, když dopoledne oznámila, že dnešní rozhodnutí zveřejní s hodinovým zpožděním. Už tehdy se dalo překvapení čekat. Na tiskové konferenci po jednání rda pak Rusnok označil dnešní diskuzi za složitou a potvrdil, že odsunutí vyhlášení výsledku bylo způsobeno obtížným hledáním konsenzu.

Klíčové sazby

  • Dvoutýdenní repo sazba a diskontní sazba určují, za jakých podmínek ČNB přijímá vklady od tuzemských bank. Čím vyšší úrok nabídne, tím víc peněz si u ní běžné banky uloží – tím ČNB takzvaně stahuje likviditu, tedy množství peněz na finančním trhu dostupných pro úvěry lidem a firmám.
  • „Když má obchodní banka přebytek peněz (třeba přijala více vkladů, než kolik upotřebí na úvěrech), může s nimi udělat dvě věci. Buď je poskytnout jiné bance (za úrokovou sazbu mezibankovního trhu PRIBOR), která třeba nepřijala tolik vkladů, aby pokryla úvěry. Nebo je právě uložit u ČNB – a to je sázka na jistotu,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
  • Jedna obchodní banka nepůjčí jiné obchodní bance, pokud za to nezíská určitý úrok navíc oproti uložení peněz u ČNB. Diskontní sazba tedy představuje spodní hranici pro tržní úrokovou sazbu PRIBOR.
  • Čím nižší PRIBOR je, tím nižší jsou zpravidla úvěry pro klienty jakékoli obchodní banky. Obchodní banky úročí své produkty (hypotéky, spotřebitelské úvěry a podobně) tak, že vyjdou z PRIBORu, přičtou přirážku za riziko a ziskovou marži.
  • PRIBOR přitom zároveň nebude vyšší, než je třetí z klíčových sazeb ČNB - sazba lombardní. „Ta určuje, za jaký úrok si obchodní banky mohou od ČNB naopak půjčit. ČNB má jistotu, že banky si nebudou na mezibankovním trhu půjčovat za sazbu vyšší, než je sazba lombardní. Proč by si půjčovaly dráž, když si mohou od ČNB půjčit levněji. Lombardní sazba tedy představuje horní hranici pro úrokovou sazbu PRIBOR,“ vysvětluje Kovanda.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2020 21:55, deprese

Už teď švédská firma koupila 42500 bytů v Ostravě, v těch bytech bydlí 90 tis lidí.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem.