ČNB nepřekvapila, úrokové sazby zůstávají beze změn

pk | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2019 13:08 aktualizováno 25. 9. 2019 15:40 | 1 komentář
ČNB nepřekvapila, úrokové sazby zůstávají beze změn

Bankovní rada České národní banky. (Foto: ČNB)

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 2 %, diskontní sazba na 1 % a lombardní sazba na 3 %, potvrdila mluvčí Markéta Fišerová. 

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny hlasovalo pět členů rady. Dva byli pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. „Nebyla to jednoduchá debata, ten poměr hlasování to částečně vyjadřuje. Rozhodně to ale nebyla debata o tom, jestli budeme snižovat sazby,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

Analytiky rozhodnutí nepřekvapilo. „ČNB volí stabilitu sazeb v nejisté době,“ reaguje Michal Brožka z Komerční banky. „Nic jiného se nečekalo, a to i z toho důvodu, že ČNB nemá v ruce novou prognózu. Výroky centrálních bankéřů v minulých týdnech připomněly, že ČNB zatím nevidí prostor pro vážnější diskuze o snižování úrokových sazeb. Inflace je rychlejší, koruna slabší a domácí poptávka silná. Naopak zhoršující se ekonomická situace v zahraničí současně brzdí jakoukoliv ochotu sazby zvýšit,“ upřesňuje. V příštím roce je podle něj pravděpodobné, že se sazby nezmění. 

Pohledem ekonoma

ČNB si na finančních trzích dlouhodobě a úspěšně buduje image slona v porcelánu. Setrvale dává přednost svým modelům reality před realitou samotnou, a tak se dostala do situace, že ji trhy prostě ignorují. Komentář Martin Mašáta.

Česká národní banka dotuje svět. Platíme to my

„Čistě z pohledu vývoje domácí ekonomiky dnes bankovní rada mohla úrokové sazby zvýšit, vývoj v zahraničí však v tuto chvíli představuje výrazné riziko, které přesvědčilo radní měnovou politiku raději nezpřísňovat,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom tuzemské ING Bank.

Jako nejpravděpodobnější varianta pro následující měsíce se podle něj jeví stabilita úrokových sazeb ČNB. „Tuzemská ekonomika sice bude dále zpomalovat z titulu slabšího vývoje v zahraničí, potřeba snižovat úrokové sazby ze strany ČNB i v případě pomalejšího růstu bude však dle našeho názoru limitována slabším kurzem koruny. Jedno „preventivní“ snížení sazeb si však v případě citelného zpomalování eurozóny odkážeme v druhé polovině příštího roku představit,“ dodává Seidler.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services