Za větší úspory vás banka potrestá. Zavádí záporné úroky

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 21. 8. 2019 | 12 komentářů
Dánská Jyske Bank už nechce sama platit za záporné úrokové sazby. Platit budou i bohatí. Do minusu poslala úroky také u půjček.
Za větší úspory vás banka potrestá. Zavádí záporné úroky

Třetí největší dánská banka Jyske Bank zavádí negativní úroky na vysoké vklady. Místo aby se tedy lidem při spoření rozmnožovaly peníze, budou jim ubývat.

Tamní centrální banka má záporné úrokové sazby už od roku 2012. Dánsko má sice vlastní měnu, ale je těsně svázané s eurozónou a s kroky Evropská centrální banky. A jednotlivé komerční banky už za ně nechtějí dál platit samy.

Jyske Bank novinku oznámila ve zprávě o hospodaření za první polovinu roku 2019. Meziroční čistý zisk se jí propadl o víc jak pětinu – a proto se rozhodla zasáhnout.

„Máme významný a rostoucí přebytek vkladů od osobních klientů a v souvislosti s nimi vznikají velké náklady,“ uvedl ve zprávě šéf Jyske Bank Anders Dam.

Na vklady běžných klientů do výše 7,5 milionu dánských korun (zhruba 26,5 milionu českých korun) zavedla banka maximální úrokovou sazbu ve výši nula procent. 

„Úroky u vyšších vkladů budeme s klienty dohadovat individuálně. Když k dohodě nedojde, úrok bude minus 0,6 %,“ dodal šéf Jyske Bank.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Jyske Bank je první dánskou bankou, která zavedla záporný úrok u vkladů, zdůrazňují Financial Times. U hypoték přitom dánské banky záporné úroky nabízejí už od roku 2015. Jyske Bank šla letos v půlce srpna ještě dál a začala nabízet desetiletý úvěr na vybavení domácnosti s úrokem minus 0,5 procenta.

„To znamená, že každá měsíční splátka sníží dluh o víc, než kolik dlužník opravdu zaplatil. Bance se to i tak vyplatí, protože (kromě nezmiňovaných poplatků) vydělá na úrocích. Ano, i na záporných, protože když stejný milion, jaký mohla půjčit zájemci o hypotéku, uloží u centrální banky (a to při přebytku hotovosti musí), přijde za rok hned o 6500 korun. A brzy může být, z hlediska bank, i hůř,“ vysvětluje komentátor Hospodářských novin Luděk Vainert.

Základní úroková sazba stanovená dánskou centrální bankou teď dosahuje minus 0,4 procentech. V eurozóně to je nula, zatímco Česku plus dvě procenta – i díky tomu teď tuzemské banky rekordně vydělávají, protože vklady na zhodnocení do České národní banky nepřímo posílají i jejich mateřské společnosti.

„Dánsko není v eurozóně a nikdy se ani na rozdíl od Česka nezavázalo, že euro někdy v budoucnu přijme. Protože ale nechce nechat svou korunu příliš posílit, nemůže se od eurozóny příliš odchýlit a dělat výrazně jinou měnovou politiku. Rozhodně nemůže mít vyšší úroky, to by hned přilákalo cizí kapitál,“ vysvětluje Vainert.

V praxi se různě stanovené úrokové sazby centrálních bank projevují tak, že v Česku i nejhorší nabídky na spoření porážejí nulu. Dánové by tak možná brali i 0,3 procenta, což je maximální úrok, který dává zdejší velká bankovní trojka – Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka – na jednoduchých spořicích účtech. Na druhou stranu průměrný úrok u hypoték už by Dánům „nevoněl“, v Česku je kolem 2,7 procenta.

Záporné úroky vládnou Evropě

Jsou situace, kde selský rozum neobstojí. Polovina evropských států si dnes půjčuje peníze, a ještě na tom díky záporným úrokům vydělává. Také byste určitě chtěli Německu půjčit milion eur s tím, že za deset let dostanete zpět 960 tisíc eur. No, neberte to.

Půjčte mi, vrátím vám míň. Záporné úroky vládnou Evropě

Také inflace je v Dánsku výrazně nižší – kolem 0,5 procenta. V Česku jsme nad dvěma procenty. Reálně tak Čech, který má peníze uložené u některé z velkých bank, přichází o víc než Dán s nulovým úrokem.

Úrokové sazby centrálních bank by podle aktuálního vývoje neměly růst ani v blízké době, spíš se zvyšuje tlak na jejich další případný pokles. Jyske Bank očekává, že prostředí záporných úrokových sazeb může přetrvat dalších osm let.

„Dánská centrální banka přitom pod nulu snížila svoji základní úrokovou sazbu už v polovině roku 2012. Pokud se předpoklad Jyske Bank naplní, značí to, že negativní sazby budou skutečností minimálně patnáct let. To už je takřka jedna generace,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

„Celá situace nahrává dlužníkům, tedy také vládám, zatímco škodí střadatelům,“ dodává Kovanda.

Záporné úroky na vklady klientů nejsou v Evropě úplnou novinkou. Dánská Jyske Bank se mohla inspirovat od dvou menších německých bank, které své klienty za vyšší vklady penalizují už od roku 2014, respektive 2016.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 8. 2019 5:39, Honza

Člověk ani nemusí být ekonom, aby ho z toho trochu mrazilo v zádech při pomyšlení, jak tohle asi dopadne. Jestli je krátkodobé snížení úrokových sazeb pod nějakou přirozenou míru během krize něco jako tabulka čokolády a iontový nápoj při sportu, tak dlouhodobé záporné sazby bez ohledu na stav ekonomiky jsou něco jako drogová závislost na extázi.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2019 9:44, josef

vetsi ptakovinu o sporaku napsat nemuzete.
1) je rozdil mezi urokovou sazbou a zmenou hodnoty penez, ktera zavisi i na vasi osobni inflaci
2) sporak uz z principu nemuze dlouhodobe vydelavat nad inflaci.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

8. 2. 2024 | Petr Kučera

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

Česká národní banka dnes podruhé za sebou snížila základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i sazby jednotlivých bank na spořicích produktech. Na termínovaných vkladech si můžete... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Lepší drahý úvěr než chleba za tisícovku

20. 12. 2023 | David Bystrzycki

Lepší drahý úvěr než chleba za tisícovku

Nejsem analytik a už vůbec ne prognostik – a to mám nejspíš společné s většinou z vás. Nicméně mě hodně zajímá sazba PRIBOR. Proč? Protože ta ovlivňuje jak úspory v soukromé sféře,... celý článek

Partners Financial Services