Českým podnikům se daří držet si dobrou pověst

Českým podnikům se daří držet si dobrou pověst
Česká republika získala od největší světové úvěrové pojišťovny Coface rating A2, tedy druhou nejvyšší možnou známku, která nás řadí mezi státy s vysokou platební schopností. Co tento rating znamená a jak dopadli naši sousedé? Coface dále hodnotí ČR jako zemi se slušným ekonomickým růstem, kritizuje samozřejmě vysoký deficit veřejných rozpočtů. Co české ekonomice předpovídá do letošního roku? A jak si povede ekonomika světová?

Česká republika se i v roce 2004 zařadila mezi státy, které se mohou pochlubit dobrou platební schopností firem. Vyplývá to z nové analýzy největší světové úvěrové pojišťovny Coface, která na základě rozboru makroekonomické a mikroekonomické situace pravidelně publikuje rating rizika neplacení krátkodobých pohledávek ve 151 státech světa, tak zvaný Country @rating. Tento rating je doplňkem k hodnocení platební morálky desítek miliónů firem po celém světě, kterou Coface soustavně monitoruje.

Co je Country @rating

Country @rating, který již devátým rokem sestavuje společnost Coface, je měřítkem průměrné hodnoty rizika, že podniky v dané zemi nebudou schopny plnit své krátkodobé závazky. Informuje o tom, do jaké míry ekonomický, finanční a politický výhled jednotlivých zemí ovlivňuje platební schopnost firem, které v nich působí. Zdravé společnosti ovšem dokážou operovat i v zemích s vysokým rizikem a v méně rizikovém prostředí mohou naopak snadněji působit i problémové společnosti. Celkové riziko tak nezávisí jen na kvalitách společnosti, ale také na situaci v zemi, kde působí. Proto Country @rating tvoří doplněk k ratingu kreditní pozice 44 milionů společností po celém světě, jejichž solventnost Coface soustavně sleduje.

Česká republika získala v nejnovějším hodnocení rating A2, což je druhá nejvyšší možná známka, kterou mají například také Německo, Itálie, Nizozemsko nebo Maďarsko. Platební schopnost firem v zemích s tímto ratingem je sice horší než ve státech s ratingem A1, mezi něž v Evropě patří například Velká Británie, Francie či Španělsko, celkové riziko, že krátkodobé pohledávky nebudou spláceny, je však nízké. Při svém hodnocení států bere Coface v úvahu sedm hlavních kritérií, jimiž jsou politická a institucionální stabilita, růstový potenciál země, měnová stabilita, vnější zadluženost, stabilita bankovního sektoru a platební morálka firem.

"Česká republika zaznamenala slušný ekonomický růst, který při klesajícím tempu růstu spotřeby domácností poháněly především investice a export. Lze přitom očekávat, že si česká ekonomika udrží svou dynamiku i letos, především díky přílivu zahraničních investic a rostoucí výrobní kapacitě automobilového průmyslu," vysvětluje některé faktory stojící za dobrým ratingem ČR ředitel Coface Intercredit Czechia Jiří Hylmar. "Na druhou stranu Česko se stále potýká s vysokým deficitem veřejných rozpočtů, a je proto nezbytné, aby snahy o stabilizaci rozpočtu pokračovaly," dodal Hylmar.

Jak dopadli naši sousedé-konkurenti?

Dobré vyhlídky mají i další státy střední a východní Evropy, jejichž rizikovost se po loňském rozšíření EU snížila. Vzestup ratingu zaznamenalo zejména Polsko, Litevsko a Lotyšsko (na A3) a Estonsko (na A2). Polepšilo si také Bulharsko, které má sice i nadále nižší rating B, ale nově s pozitivním výhledem. Míru rizika na Slovensku hodnotí Coface známkou A3, vyzdvihuje přitom reformy, k nimž Slovensko přistoupilo a které se odrazily ve zlepšení jeho ekonomických ukazatelů. Coface odhaduje, že by Slovensko mohlo splnit maastrichtská kritéria dříve než jeho sousedi a že by mohlo zavést euro již v roce 2009.

Pro rok 2005 Coface očekává mírný pokles tempa růstu světové ekonomiky, toto zpomalení by však nemělo mít podstatný vliv na celkovou míru úvěrového rizika. Podmínkou ovšem je, že nenastanou žádné šoky u dvou klíčových rizikových faktorů: ceny ropy a kurzu dolaru. Coface odhaduje, že ceny ropy se udrží na úrovni roku 2004 a že i nadále budou trvat tlaky na pokles kurzu americké měny. Nejpravděpodobnější variantou dalšího vývoje je, že úrokové sazby se budou v USA postupně zvyšovat, nelze však vyloučit ani náhlé zpřísnění monetární politiky, pokud by došlo k prudkému oslabení dolaru. To by mělo jednoznačně negativní dopad na hospodářství Spojených států i rodících se ekonomik a zhoršilo by to i solventnost firem, která se v posledních dvou letech pozoruhodně zlepšovala. Další zhodnocení eura vůči dolaru by mělo negativní efekt také na ekonomický růst a solventnost firem v eurozóně, kde se již nyní podniky potýkají se slabší vnější poptávkou a poklesem konkurenceschopnosti.

Zasloužíme si rating A2? Jakou zkušenost s platební morálkou českých podniků máte vy? Jakou máte zkušenost se zahraničními partnery?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trojjedinost evropských dotací

2. 2. 2005 | Jan Heřman

Trojjedinost evropských dotací

Ze strukturálního fondů nepřímo těží více subjektů. Zajímá vás, jak vidí prvních šest měsíců jejich existence podnikatel, tedy potenciální příjemce dotace, profesionální poradenská... celý článek

Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

24. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

Aby byl vyměřovací základ na sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance a OSVČ stejný, musel by být pro OSVČ počítán jako zhruba 74 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Letos je to ovšem... celý článek

Jak minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost

29. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Jak minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost

Ekonomická teorie a praxe sociální politiky přicházejí velmi často do vzájemného konfliktu a protichůdných doporučení. Růst minimální mzdy znamená zvýšení spokojenosti zaměstnaných,... celý článek

Nejvyšší výnosy nabízí stát

26. 10. 2004 | Kateřina Havlíčková

Nejvyšší výnosy nabízí stát

Neexistuje u nás výnosnější produkt než příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění zaměstnance. Onu výnosnost ovšem nezajišťuje samotný produkt, ale nepřímá... celý článek

Partners Financial Services