Pokles sazeb: žně pro dluhopisové fondy

Tomáš Skřivánek | 29. 4. 2002
Pokles sazeb: žně pro dluhopisové fondy
Skoro miliardu korun po několikatýdenní prodlevě získaly znovu během jediného týdne tuzemské podílové fondy. ČNB navíc razantně snížila úrokové sazby. Poslední úplný dubnový týden byl na události více než bohatý.

Nejdůležitější událostí uplynulého týdne byl pokles úrokových sazeb ČNB (profil, názory) o půl procentního bodu. Protože razance snížení sazeb byla nečekaná, nestačila se změna ještě ani plně projevit v ocenění portfolií fondů. Ještě do konce dubna lze očekávat krátkodobý skokový nárůst výkonnosti fondů peněžního trhu a fondů dluhopisových, neboť rozhodnutí ČNB zvedlo ceny dluhopisů po celé výnosové křivce.

Kdo již má fondy peněžního trhu nakoupené, může se radovat, kdo ne, bude zřejmě investici déle a důkladněji zvažovat. Dlouhodobě totiž především fondy peněžního trhu snížením sazeb utrpí. Budou muset peníze investorů ukládat do málo výnosných nástrojů a jejich výkonnost klesne. Všechno špatné je ale k něčemu dobré: díky nízkým sazbám se plně projeví kvalita jednotlivých portfolio manažerů, neboť každá desetina procenta výkonnosti fondu navíc bude hrát při rozhodování investorů roli. Pomalu abychom si začali zvykat na představu, že úrokové sazby v ČR nejsou vyšší, ale naopak nižší, než v zemích eurozóny. Je totiž představitelné, že ani poslední snížení sazeb nebylo poslední.

ČSOB výnosový a ti druzí

Nejvíce peněz – 703 milionů korun - získal ČSOB výnosový (profil, názory), následovaný s odstupem více než půl miliardy Sporoinvestem ISČS (profil, názory), a IKS peněžní trh (profil, názory) a Sporobondem ISČS (profil, názory). Souhrnný ukazatel přírůstku peněz pod správu investiční společnosti za týden vede s notným náskokem OB Invest. Od podílníků získala 702 milionů nových peněz. Druhá ISČS "nabobtnala" o 280 milionů korun a třetí IKS KB o 86 milionů korun. Náskok má OB Invest také v měsíčním horizontu. Za tu dobu získala 1,65 miliardy korun nových investic, ISČS 921 milionů korun a IKS Komerční banky 379 milionů korun. Znovu se ale ukazuje, že srovnávat fond určený korporacím (ČSOB výnosový) a fondy pro veřejnost (všechny ostatní úspěšné), je jako sčítat jablka s hruškami.

Nejvíce peněz, 121 milionů korun, odplynulo již tradičně z Restitučního fondu (profil, názory). Na dalších místech, s poklesem majetku o pouhé jednotky milionů, se umístily ISČS Výnosový (profil, názory), IKS Globální (profil, názory) a Výnosový fond První investiční (profil, názory). Fondy nevzniklé z kuponové privatizace zastupoval v tabulce neúspěšných, které podílníci opouštějí, Pioneer Trust (profil, názory). S odlivem majetku za 2,7 milionu korun se umístil na pátém místě. Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Akcie a do nich investující fondy dále klesají

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových a peněžního trhu jsou záporné.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 1,97 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 5,28 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 7,45 procenta a za rok propadl o plných 27 procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 1,6 procenta smíšený fond InvestAGe AGB (profil, názory) před stále úspěšnějším Citicorp OPF akcií (OFCITAKC). Nejvíce, přes 4,47 procenta, ztrácel ČSOB světový akciový (profil, názory), následovaný s minus 3,49 procenty svým bratrem - ČSOB evropským akciovým (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Co si myslíte o posledním snížení sazeb? Obětovala ČNB úroky a motivaci lidí spořit na obhajobu měny? Domníváte se, že lidé peníze raději utratí než aby je uložili s úrokem dvě až tři procenta ročně? Bylo toto snižování poslední, nebo k němu ČNB přistoupí v tomto roce znovu? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services