Přehled účtů pro studenty a mladé

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 20. 11. 2017 | 2 komentáře
Která banka nabízí klientům ve věku od patnácti do šestadvaceti let nejlepší účet? A je vůbec důvod, proč hledat specializovaný účet, když máme dost účtů zadarmo?
Přehled účtů pro studenty a mladé

Konkurenční boj mezi bankami hraje do karet klientům. A projevuje se to už i v okrajovějších segmentech, které dřív banky spíš přehlížely. Ukázkovým příkladem jsou účty pro mladé a studenty, nabídka se v posledních letech viditelně lepší. Banky si uvědomují, že mladí od 15 do 26 let jsou ekonomicky stále silnější. A především: v Česku lidé nemění účty rádi, není vůbec na škodu zkusit si vychovat a připoutat klienty, kteří si časem můžou přijít sjednat spotřebitelský úvěr nebo hypotéku.

Jak vybírat

Dohromady u nás najdete devět bankovních účtů určených speciálně pro mladé a studenty. Až na jednu výjimku (navíc snadno překonatelnou) je ve všech případech vedení účtu zdarma bez jakékoli podmínky. Bez poplatku jsou u osmi z devíti účtů našeho přehledu i odchozí a příchozí internetové platby, inkasa a SIPO.

Nabídka se ale už začíná lišit v případě SEPA plateb (zvýhodněných plateb v eurech do zemí Evropské unie, Švýcarska, Norska, Lichtenštejnska, Monaka nebo na Island). Některé bankovní domy nabízejí transakce v eurech jednou měsíčně zdarma nebo za pár desetikorun, jiné si za stejnou službu účtují stokoruny. Klienty, kteří častěji platí v zahraničí, určitě zaujme i možnost multiměnové funkce, kterou nabízejí některé banky v rámci konta pro mladé.

Rozšiřte si výběr

Účty zdarma, bez dalších přívlastků

Pokud jste už plnoletí, nemusíte vybírat jen mezi specializovanými účty pro mladé. Pátrání po ideálním účtu rozšiřte o nabídku dalších bank, které sice nenabízejí „účet pro studenty“, jejich nízkonákladové účty „pro každého“ ale můžou být výhodnější. Nezapomínejte ale, že zadarmo mívá nějaké podmínky. Řada bank například nabízí účet zadarmo pouze v případě, že vám na něj každý měsíc přijde určitý obnos. A protože je to často přes deset tisíc, může to pro některé studenty být problém.

Velký přehled bankovních účtů zdarma

Podmínky vedení platebních karet se příliš neliší. U každého účtu je alespoň jedna debetní karta zadarmo. Některé banky nabízejí i platební nálepky. Výrazné rozdíly mezi bankovními konty pro mladé jsou naopak ve vybírání z bankomatů. Většina bank má bezplatné výběry hotovosti jen u vlastních bankomatů. Najdete ale také účet, u kterého můžete zadarmo vybírat po celém světě. A v jiném případě je zase zpoplatněné i použití bankomatu vlastní banky.

Studenti starší osmnácti let se při výběru bankovního účtu budou zřejmě zajímat také o možnost kontokorentu, tedy přečerpání konta do minusu (mladší se můžou zajímat taky, ale žádná banka jim půjčku nenabídne). Většina bank má pro tuto věkovou kategorii stanovený limit maximálního zadlužení v nižších desítkách tisíc korun. Kromě úrokové sazby půjčky je dobré sledovat i to, jak často banka vyžaduje, aby se klient dostal opět do plusu. 

Přehled bankovních účtů pro studenty a mladé

Česká spořitelna
ČSOB
Era/Poštovní spořitelna

Účet pro studenty

Věk: Od narození do 26 let. Do 20 let není potřeba potvrzení o studiu. Od jednadvacátého roku stačí doložit potvrzení o studiu jednou. Po dovršení 26 let služba Moje zdravé finance na dva roky zdarma.

Vedení účtu: Zdarma.

Platby: Všechny elektronické příchozí a odchozí tuzemské platby včetně trvalých příkazů, inkas a SIPO jsou zdarma. Za 25 korun je možné dokoupit dvě příchozí SEPA platby zdarma a dvě odchozí SEPA platby za zvýhodněnou cenu 30 korun. Jinak stojí příchozí SEPA platba 100 korun a odchozí 220 korun.

Bankomaty: Výběr z bankomatů České spořitelny zdarma, výběry z ostatních bankomatů v Česku 40 korun. Výběry v zahraničí v bankomatech Erste Group 5 korun, v ostatních 125 korun. Za 25 korun měsíčně je možné dokoupit balíček pro výběry z bankomatů v zahraničí: z bankomatů Erste Group zdarma a z bankomatů ostatních bank za zvýhodněnou cenu 40 korun.

Karty: Debetní karta Visa Classic zdarma, debetní nálepka za 6 korun, multiměnová funkce ke kartě za 25 korun.

Kontokorent: Vedení zdarma. Maximální povolené přečerpávání do 25 tisíc korun. Úroková sazba 18,9 procenta ročně. Lhůta pro splacení úvěru je 12 měsíců.

Více informací zde.

Komerční banka
mBank
Moneta Money Bank

Studentský účet G2

Věk: Od 15 do 30 let. Studenti starší dvaceti let předkládají potvrzení o studiu.

Vedení účtu: Zdarma.

Platby: Všechny elektronické příchozí a odchozí tuzemské platby včetně trvalých příkazů, inkas a SIPO jsou zdarma. Příchozí SEPA platba 145 korun, odchozí 195 korun.

Bankomaty: Výběry z bankomatů Komerční banky zdarma. Výběry z bankomatů jiných bank 39 korun. Jednou měsíčně výběr z bankomatu v zahraničí zdarma, další výběr za 99 korun.

Karty: Bezkontaktní debetní embosovaná platební karta VISA nebo Mastercard zdarma.

Kontokorent: Vedení zdarma. Přečerpávání do částky 20 tisíc korun. Úroková sazba 12 procent, do pěti tisíc korun bezúročně. Lhůta pro splacení úvěru je 360 dnů.

Více informací zde.

Oberbank
Raiffeisenbank
UniCredit Bank

StartKonto

Věk: Od 18 do 25 let.

Vedení účtu: Zdarma.

Platby: Odchozí platba zadaná elektronicky 4 koruny, příchozí 6 korun. Inkaso a SIPO s poplatkem 8 korun. Příchozí SEPA platby za 200 korun, odchozí za 250 korun.

Bankomaty: Výběry v bankomatech Oberbank stojí 6 korun, v bankomatech ČSOB 12 korun a v bankomatech ostatních bank 40 korun. Výběry v zahraničí za poplatek 100 korun.

Karty: Debetní karta Maestro v prvním roce zdarma. Později za poplatek 15 korun měsíčně.

Kontokorent: Poplatek za vedení kontokorentu 1,5 procenta z výše úvěru, minimálně 300 korun ročně. Maximální limit přečerpávání 50 tisíc korun. Úroková sazba od 8,3 procenta. Lhůta pro splacení úvěru je 12 měsíců.

Více informací zde.

Vyhledávání bankomatů

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Nebo prostě jakýkoli, ten, co je blízko? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat i tam, kde bydlíte a kde pracujete? 

BankaPočet bankomatů
Air Bank a.s.257
Česká spořitelna, a.s.1 266
Československá obchodní banka, a. s.829
ČSOB Poštovní spořitelna17
Fio banka215
Hello bank!7
Komerční banka, a.s.750
MONETA Money Bank, a. s.551
Raiffeisenbank a.s.140
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.180

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Banky lákají školáky na bonusy. Která dá k novému účtu nejvíc?

5. 9. 2023 | Kateřina Hovorková

Banky lákají školáky na bonusy. Která dá k novému účtu nejvíc?

Některé banky připravily k začátku školnímu roku akce, které mají přilákat dětské klienty. Na nově založené účty jim připíšou i několik set korun. Nabízejí i zajímavé úročení vkladů,... celý článek

Odměna 3000 Kč jen za zkoušku, láká banka. Podmínku splníte snadno

28. 8. 2023 | Petr Kučera | 7 komentářů

Odměna 3000 Kč jen za zkoušku, láká banka. Podmínku splníte snadno

Peníze zdarma – jenom za trochu vašeho času. Ale kromě toho třeba poznáte, že jiná banka má lepší účet než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky.

Kapesné od ČSOB. K dětskému účtu nabízí hru o peníze

31. 5. 2023 | redakce Peníze.CZ

Kapesné od ČSOB. K dětskému účtu nabízí hru o peníze

Až 600 korun nabízí mládeži od osmi do osmnácti let ČSOB. Akce je zaměřená na sběr nových zákazníků, peníze tedy můžou získat jen ty děti, které si mezi 1. červnem a 30. zářím založí... celý článek

Spořitelna přichází se spořicím účtem pro děti. Bonus získáte snadno

29. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Spořitelna přichází se spořicím účtem pro děti. Bonus získáte snadno

Spořicí účet pro děti zatím v nabídce České spořitelny, největší banky podle počtu klientů, chyběl. Co teď nabízí a jak vychází v porovnání s konkurencí?

Partners Financial Services