Stačí drobnost a banka si vás poddá. Dovoluje jí to smlouva.

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 21. 5. 2010 | 3 komentáře
Stačí drobnost a banka si vás poddá. Dovoluje jí to smlouva.
Obchodní podmínky bank, které jsou součástí smluv o úvěrech či běžných účtech, hrozí klientům, že i při drobných prohřešcích budou muset doplatit hned celý dluh nebo platit vysoké úroky. Banky tvrdí, že jde o ochranu před nepoctivci.

Máte hypotékunebo jiný úvěr od banky, bez problémů splácíte, a přesto vás najednou banka vyzve: Okamžitě zaplaťte zbývající milion, porušili jste smluvní podmínky!

Budete-li mít štěstí, místo výzvy ke splacení zbytku úvěru vám banka kvůli porušení smlouvy "jen" zvedne úrokovou sazbu o 25 procentních bodů. U hypotéky tak třeba místo úroku 5,2 procenta začnete najednou platit ročně 30,2 procenta.

Stačí přitom, abyste po svatbě včas písemně nenahlásili změnu příjmení. Nebo abyste okamžitě neoznámili, že vám zaměstnavatel - stejně jako všem kolegům ve firmě - dočasně snížil mzdu o pět procent kvůli krizi. Nebo když bance včas písemně nehlásíte, že se chystáte na týden lyžovat do Alp. Nebo že vaše manželka otěhotněla.

Podobně přísná může být banka i v případě, když jste se o pár dnů zpozdili se zaplacením čtyř stovek za telefon, internet nebo kabelovku. Dokonce stačí, když jste kamarádovi zapomněli včas vrátit stovku, co jste si od něj nedávno půjčili v restauraci.

U jedné banky dokonce nemusíte mít ani úvěr, stačí běžný účet. Přesto po vás může chtít neprodleně zaplatit i stovky korun, pokud špatně odhadla situaci na trhu a má kvůli tomu nečekaně vyšší výdaje.

Problémy hledejte ve všeobecných obchodních podmínkách

Obchodní podmínky totiž mnohdy obsahují formulace, které teoreticky připouštějí i takovéto extrémní výklady. Rozhodnutí, zda je uplatní, přitom záleží pouze na bance. Ukázala to analýza online deníku Aktuálně.cz.

"Jestliže vám někdo půjčí, tedy i banka, může si samozřejmě určit podmínky. To je v pořádku. Nikdo nečeká vyvážená práva a povinnosti. Ale pokud klient na takové podmínky přistoupí, měl by vědět, na čem je, mít určitou jistotu. Smluvní body by tedy měly být srozumitelné, přesně formulované, nepřipouštějící dvojí výklad nebo naprostou libovůli banky," říká právník Martin Dvořák, spolupracující s několika spotřebitelskými poradnami.

A právě tuto jistotu klienti některých bank nemají, ani když bez problémů splácejí.

Například GE Money Bankmůže vaše prohlásit závazky vůči bance za ihned splatné, pokud se ocitnete v prodlení se splněním jakéhokoliv závazku vůči třetí osobě. Stačí tedy porušení libovolné písemné nebo i ústní dohody třeba se sousedem nebo kamarádem, nemusí jít ani o peníze. Smluvní podmínky navíc nehovoří o tom, že by tím musela být ohrožena vaše schopnost dál splácet úvěr.

Českou spořitelnupak musíte "neprodleně písemně informovat o všech skutečnostech, které by mohly mít za následek ohrožení splácení a návratnosti úvěru nebo zhoršení postavení banky jako věřitele". Znamená to být neustále ve střehu a teoreticky hlásit jakékoliv riskantní záměry (třeba týdenní lyžování), které mohou vést k dlouhodobému zranění a dočasnému výpadku příjmů. Podobné riziko - při extrémním výkladu - hrozí také u Volksbank.

Komerční bankavám pro změnu může zvednout úrok o 25 procentních bodů, jestliže jste obviněni z nedbalostního zavinění dopravní nehody. Stačí dokonce, když jste trestně stíháni i kvůli takovým trestným činům jako je pomluva, odnímání rostlin nebo poškození lesa. Není přitom rozhodující, jestli budete za tento trestný čin skutečně odsouzeni (navíc za ně většinou hrozí maximálně podmíněný trest odnětí svobody).

Citibankpak klienty předem varuje: Můžete si připlatit, když se změní situace na trhu nebo když na nás politici budou přísnější - ptát se vás ale nebudeme, rovnou vám pošleme vyúčtování. Klient si také zřejmě připlatí, jestliže se cestou z pobočky banky do centrály ztratí důležitý dokument.

Banky: Je to obrana proti nepoctivcům

Podle bank v praxi nehrozí, že by přísný výklad těchto ustanovení použily proti klientovi, který bez problémů splácí úvěr.

"Postupujeme vždy individuálně, přičemž vypovědět úvěrový vztah s klientem není v žádném případě primárním cílem banky. Jedná se o ochranu pro případy, kdy klient hrubým způsobem poruší své závazky a kdy situace spěje k tomu, že bude ve značném ohrožení i klientův závazek vůči bance," vysvětluje mluvčí Volksbank Lucie Hálová.

"Cílem uvedených ustanovení je dosáhnout maximální obezřetnosti ze strany banky. Uplatňujeme je velice zřídka, s výjimkou případů, kdy je klient v prodlení," ujišťuje také mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.

Reakce dalších bank a zbytek článku si přečtete na aktuálně.cz na adrese http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=668254

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Jak banky kličkují kolem nových práv klientů

17. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Jak banky kličkují kolem nových práv klientů

Zákon o platebním styku přinesl od listopadu klientům řadu nových práv. Některé banky však ve všeobecných obchodních podmínkách o těchto právech mlčí, nebo je dokonce popírají.

Banky využily díru v zákoně, peníze vám pošlou pomaleji

25. 11. 2009 | Petr Kučera | 12 komentářů

Banky využily díru v zákoně, peníze vám pošlou pomaleji

Banky našly způsob, jak se vyhnout přísnějšímu zákonu, který od 1. listopadu v Česku nutí finanční ústavy k rychlejšímu převodu peněz.

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

3. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

Od listopadu lze zrušit bankovní účet zdarma, trvá-li déle než jeden rok. To v Česku většina bank už umožňuje. Nově ale musí každý měsíc klienta zdarma informovat i o pohybech na účtu.... celý článek

Partners Financial Services