Jak je to s pojištěním vkladů v České republice

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 16. 10. 2008 | 16 komentářů
Jak je to s pojištěním vkladů v České republice
Fond pojištění vkladů je momentálně „v kurzu“. Do nedávna o jeho existenci neměla většina lidí ani tušení. V Česku je nyní ze zákona pojištěno 90 procent vkladů do výše 25 tisíc eur. Vláda chce tuto garanci zdvojnásobit. Další zvýšení této hranice nejspíš přijde za rok.

Česko bude muset nejspíš brzy znovu zvýšit hranici, do níž jsou pojištěny vklady proti krachům bank. V úterý vláda schválila zvýšení hranice, do níž jsou pojištěny úspory klientů bank z 25 tisíc na 50 tisíc eur. O den později Evropská komise navrhla, aby se za rok tato minimální hranice posunula na 100 tisíc eur. Tím mění rozhodnutí ministrů financí ze 7. října. Ti se dohodli, že minimální hranice se zvýší na 50 tisíc eur s tím, že členské státy mohou toto minimum posunout až na 100 tisíc eur. Proto česká vláda schválila zvýšení pojištěné částky na 50 tisíc eur.

Pokud návrh Komise schválí Evropský parlament a Rada EU, bude muset česká vláda pravidla pojištění přepsat. Kromě vyšší částky bude muset nařídit Fondu pojištění vkladů, aby vklady klientů zkrachovalých banknapříště nevyplácel do tří měsíců, ale do tří dnů.

Garance vkladů v EU

ZeměZáruka
DánskoVeškeré vklady
NěmeckoVeškeré vklady
PortugalskoVeškeré vklady
RakouskoVeškeré vklady
SlovenskoVeškeré vklady
Velká Britániedo 64 000 eur
Českodo 50 000 eur*
Litvado 100 000 eur
Polskodo 50 000 eur
Řeckodo 100 000 eur
Španělskodo 100 000 eur
Švédskodo 52 000 eur
Franciedo 70 000 eur
Itáliedo 103 291 eur
Maďarskodo 24 000 eur
Nizozemsko do 40 000 eur
* Návrh vlády musí ještě schválit parlament.
Zdroj: ČTK

Zvýšením pojištěné částky na 100 tisíc eur bude podle Komise v EU v bezpečí 90 procent soukromých vkladů. V případě Česka bude toto procento výrazně vyšší. „Už nyní navržená částka 50 tisíc eur kryje 97 procent vkladů drobných střadatelů,“ prohlásil v Bruselu ministr financí Miroslav Kalousek. Dodal, že pro návrh Komise by Česko patrně ruku zvedlo, kdyby na stotisícový limit přistoupily všechny státy. Tedy i ty, které se nedávno zaručily za veškeré bankovní vklady.

Český vládní návrh na zvýšení garancí nemění nic na dřívějších vyjádřeních, že tuzemský bankovní sektor je zdravý a stabilní. Zvýšení garance má podle prohlášení České bankovní asociacemít spíše psychologický charakter, který má posílit důvěru vkladatelů. Nyní musí návrh schválit parlament a podepsat prezident. Je ovšem možné, že se opozice pokusí prosadit plnou garanci jako v okolních státech. I v takovém by se musela za rok pravidla přepisovat.

Pojištění vkladů v Česku se vztahuje na veškeré vklady, tedy vklady jak fyzických, tak i právnických osob, vedené v pojištěných institucíchv české i cizí měně. Týká se to především kreditních zůstatků na běžných, termínovaných či vkladových účtechnebo vkladních knížkách (dále pak i vkladů potvrzených vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem).

Kvůli péči o vklady klientů krachujících bank a jiných finančních institucí byla zřízena speciální instituce – Fond pojištění vkladů (FPV). Ten vznikl v Česku už začátkem devadesátých let. Jeho hlavním předmětem činnosti je poskytování náhrad za pohledávky z vkladů oprávněným osobám. V současnosti tato instituce disponuje 10 miliardami korun, které získala z prostředků pojištěných bank a finančních institucí (například stavebních spořitelen a družstevních záložen). Tyto prostředky má FPV podle slov své výkonné ředitelky Renáty Kadlecové investované ze 70 procent do českých státních dluhopisů. Zbytek je uložen v dluhopisech evropských zemí, firemních dluhopisech a měnových fondech.

V souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie jsou i díky jednotné bankovní licenci pojištěny také vklady klientů v pobočkách zahraničních bank, jejichž mateřská společnost sídlí v některé ze zemí EU. Na úspory těchto klientů se vztahuje pojištění vkladů v sídle mateřské společnosti jejich banky. Jednotné bankovní licence přitom podle FPV využilo všech devět poboček zahraničních bank, které působí v Česku. „Tuzemský fond pojištění vkladů ale i těmto bankám, nabízí možnost připojistit své pohledávky, pokud jejich domovský systém pojištění je pro tuzemské vkladatele méně příznivý,“ dodává Kadlecová. Podle ní této možnosti již využila například Citibank, HSBCa mBank.

Za dobu své existence FPV vyplatil náhrady za dvanáct bank ve výši 25 miliard korun.

Věříte tuzemským bankám nebo máte raději své vklady v zahraničních? Přispějte svým názorem do diskuse.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2008 10:01, Mahu

"pojištěných bank a finančních institucí (například stavebních spořitelen a družstevních záložen)" - to není šťastně napsáno. Mezi instituce pojištěné u FPV patří: banky, stavební spořitelny a družstevní záložny. Nic víc, nic míň, žádné například. Viz http://www.fpv.cz/pojistene-instituce.php

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2008 11:10, V.Mlich

Jsou to silenci, kdyz chteji z penez vsech danovych poplatniku garantovat vklady par lidem, co maji nad pul milionu. Volici by jim to pri volbach meli spocitat. Ten dosavadni fond pojisteni je spravedlivy v tom, ze do nej prispivaji jen vkladatele podle vyse vkladu a hranice zavisi od velikosti zustatku toho fondu. Ale tahat do toho vsechny danove poplatniky, co mnohdy ani nemaji ucet v bance, aby jistili nekolik milionaru, to je politicka neodpovednost.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Má stát garantovat vklady v bankách?

9. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ | 12 komentářů

Má stát garantovat vklady v bankách?

Velká většina Čechů nejspíš bude mít jistotu, že nepřijde o své úspory v bankách. Ministr financí chce záruku za vklady rozšířit na milion a čtvrt. Sociální demokraté požadují úplné... celý článek

Která země má nejlépe pojištěné vklady?

2. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Která země má nejlépe pojištěné vklady?

Úspory v bance jsou ve většině zemí chráněny. Záleží ovšem do jaké výše a jak jsou vklady proti krachu banky pojištěny. Víte, v které zemi se mohou střadatelé cítit nejbezpečněji? Tipněte... celý článek

Fond pojištění vkladů čekají změny

9. 9. 2003 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Fond pojištění vkladů čekají změny

V případě krachu banky vám náhradu poskytne Fond pojištění vkladů. Ten chce ovšem víc informací o situaci v bankách, proto se chystají změny v legislativě. Ty by zároveň měly znamenat... celý článek

Partners Financial Services