Twisto výrazně zdraží, zdarma už nedá ani virtuální kartu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 12. 2022 18:00 aktualizováno 17. 12. 2022 16:00
Twisto výrazně zdraží, zdarma už nedá ani virtuální kartu

Zdroj: Twisto

Služba Twisto od začátku března zdraží na dvojnásobek. Tarif Standard nově přijde na 99 korun měsíčně (dosud 49 Kč), tarif Premium na 199 Kč měsíčně (dosud 99 Kč).

Základní varianta účtu – tarif Online – sice zůstane zdarma, její součástí už ale nebude virtuální platební karta. Tu bylo možné používat jako běžnou platební kartu pro online nákupy.

„Novými opatřeními reagujeme na současnou situaci na finančních trzích, kde v posledních měsících dochází k nárůstu úrokových sazeb a tedy i k velkému zdražování peněz, které od nás máte každý měsíc k dispozici,“ píše Twisto klientům.

Přes platební tlačítko na partnerských e-shopech mohou Twisto dál využívat i neregistrovaní uživatelé, splatnost je v jejich případě 30 dnů. Registrovaní uživatelé si mohou vybrat jeden ze tří tarifů:

Bezplatný tarif Online nabízí především odložené platby s bezúročným obdobím až na 45 dnů včetně možného rozložení do tří měsíčních splátek. Za další odklady se platí.

Tarif Standard nabízí navíc mimo jiné klasickou platební kartu, platby mobilem s Google Pay a Apple Pay nebo možnost rozdělení si útraty s kamarády (Twisto Split).

Nejdražší tarif Premium obsahuje ještě cestovní pojištění pro celou rodinu a službu „nejlepší zahraniční kurz“ (středový kurz bez obvyklé bankovní přirážky). Ten dosud mohli klienti využívat do limitu 16 500 Kč měsíčně, od března jej budou moct čerpat až do výše svého měsíčního limitu. Teoreticky může jít o zvýšení, v praxi ale mnoha klientům limit klesne. Twisto jim totiž zároveň už od ledna výrazně sníží jejich celkový limit pro odložené platby, tedy úvěrový rámec. 

Celkové limity služby Twisto klesnou už od 9. ledna. Jejich nastavení zůstane – tak jako dosud – individuální, podle informací webu Peníze.cz však v mnoha případech klesnou třeba i na třetinu nebo dokonce pětinu dosavadního limitu. Například klient, který si dosud mohl přes Twisto bezúročně půjčovat až 50 tisíc měsíčně, dosáhne v novém roce přibližně na 15 tisíc. 

„Cena peněz na trhu v uplynulých měsících skokově narostla a z některých dosud fungujících modelů se tak staly obchodně neudržitelné. Bohužel se to týká i výše limitu tisíců našich klientů. Abychom vám mohli i nadále poskytovat služby Twista, museli jsme váš limit snížit. Novou výši jsme zvolili tak, aby pro nás financování vašeho Twisto účtu bylo z obchodního hlediska stále ještě udržitelné,“ píše Twisto

Když už musíte...

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

(spolupráce s Partners Financial Services)

Odložené platby jsou pro e-shopy i spotřebitele alternativou k dobírce. Lidé mohou zaplatit až poté, co jim zboží přijde a vyzkoušejí si ho. E-shop dostává peníze hned, nečeká na ně jako u dobírky. Pro e-shop vychází odložená platba podobně jako platba kartou, obchodník tedy hradí transakční poplatek (provizi). Podobně jako u kreditní karty využívá klient bezúročné období.

Původem česká služba Twisto funguje od poloviny roku 2013, v roce 2018 vstoupila do Polska. V roce 2021 ji koupila australská společnost Zip. Také loni skončilo Twisto ve ztrátě – dosáhla 164 milionů korun, hospodaření za rok 2020 skončilo v minusu 124 milionů a o rok dříve se ztrátou 137 milionů.

V dlouhodobé ztrátě je také nejbližší konkurence – služba Skip Pay (dříve Mall Pay), kterou od letošního dubna stoprocentně vlastní ČSOB. Za službu se neplatí žádný paušál, součástí jsou i platby mobilem. Bezúročné období lze využít nejen při platbě kartou, ale i převodem z účtu. Skip Pay teď láká nové klienty na bonus až 1500 korun na první nákup prakticky kdekoliv.

Letos na podzim do Česka oficiálně vstoupila Klarna, švédský průkopník odložených plateb. Na odložené platby se zaměřuje také služba PlatímPak, za kterou stála Equa bank a po převzetí banky přešla pod Raiffeisenbank.

Zdroj: Twisto

Nový ceník služby Twisto od března 2023.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek