Bankovní účet online: Založte si ho bez čekání

PR článek | rubrika: FINEXPO | 4. 4. 2022
Internetové bankovnictví využívá téměř každý. Podle posledního průzkumu České bankovní asociace celých 97 % Čechů bez problému řeší své finance online. Věděli jste ale, že i bankovní účet si založíte, aniž byste museli na pobočku?
Bankovní účet online: Založte si ho bez čekání

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Co potřebujete k založení účtu: Patnáct minut a dva doklady

Pandemie výrazně ovlivnila naše chování, a tak si i konzervativnější Češi zvykají, že zvládnou vyřídit spoustu záležitostí online. Osobní návštěvu banky volí hlavně v případě, že potřebují vyřídit složitější úkony. Samotné banky na to samozřejmě reagují a nabízí stále více služeb online, snižují počty kamenných poboček a poskytují lepší servis virtuálních bankéřů. Jejich ještě větší rozšíření by uvítalo 45 % Čechů.

Právě virtuální asistenti by mohli brzy nahradit zaměstnance na pobočkách hlavně při jednodušších a rutinních činnostech. Mezi takové patří i založení účtu, kvůli kterému ve většině případů není nutná návštěva pobočky.

Pokud už máte účet u jiné banky, pak je zařízení nového bankovního účtu snadný proces. Třeba u České spořitelny zabere zhruba patnáct minut, během kterých vás „vyzpovídá“ chytrý chatbot přímo na stránce banky.

Stačí mu nahlásit základní osobní údaje včetně e-mailu a telefonního čísla a mít připravené dva doklady totožnosti – občanský průkaz a pas nebo řidičský průkaz.

Základní podmínky pro založení bankovního účtu online

  • Věk minimálně 18
  • České občanství a trvalý pobyt v ČR
  • Účet v jiné bance
  • Aktivační platba ve výši 1 Kč

Založit online jde bez problému i studentský účet. Podmínky jsou stejné jako u běžného účtu a výhodou je, že nemusíte dokládat ani potvrzení o studiu.

Kdy můžete začít účet používat: S bankovní identitou téměř ihned

Jak dlouho trvá samotné vyřízení a schválení účtu? Většinou veškerá kontrola zadaných údajů a nahraných dokladů proběhne do 24 hodin.

Pokud ale už máte ověřenou bankovní identitu (Bank ID), pak se stačí přihlásit přes ni a celý proces se tím výrazně urychlí.

Nemusíte už fotit nebo skenovat doklady, případně zadávat jejich čísla do chatovacího okénka. Skrze bankovní identitu si vás online bankéř ověří a máte hotovo během několika minut.  Po zaslání aktivační platby je bankovní účet připravený a můžete ho začít naplno využívat. Ihned také získáte přístup do internetového bankovnictví a mobilní aplikace. Můžete hned odesílat nebo přijímat platby. Jednoduše sjednáte další služby nebo nastavíte trvalé příkazy.

Kdy dostanete platební kartu: Plastovou do týdne, virtuální máte okamžitě k dispozici

Bankovní účet si sice založíte jednoduše online, ale na plastovou platební kartu si stále pár dní počkáte. Většinou vám dorazí na zadanou poštovní adresu do sedmi pracovních dnů.

Na okamžitou potřebu používat kartu ale banky myslí. Pokud chcete platit hned a nemáte čas čekat, zkuste využít virtuální platební kartu.  Sjednáte si ji ve dvou krocích v aplikaci nebo internetovém bankovnictví a dostanete ji k bankovnímu účtu zdarma. Hlavní výhodou je, že ji nemůžete ztratit a placení s ní je snadné.

S virtuální kartou nejen pohodlně zaplatíte v obchodech, ale můžete díky ní i vybírat hotovost z bezkontaktních bankomatů. Nebo bezpečně nakoupíte na e-shopu, který ještě tolik neznáte a nemáte k němu důvěru. Ihned po zaplacení totiž můžete virtuální kartu zrušit a založit si novou. Máte tak jistotu, že ji nikdo nezneužije.

Virtuální kartu si snadno nahrajete do mobilní peněženky a při placení nebo výběru pak jen přiložíte k terminálu nebo bankomatu mobil případně chytré hodinky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services