Kdo je kdo v online světě? Finančníci z Consequ zvolili k ověření identity idGuard

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 3. 2021
Klienti žádají služby poskytované po internetu a doba covidová si je přímo vynucuje. Jak ale na dálku zkontrolovat totožnost? Přední nezávislý správce investic vsadil na řešení od Unicornu.
Kdo je kdo v online světě? Finančníci z Consequ zvolili k ověření identity idGuard

Zdroj: Unicorn

Komerční spolupráce

Papírování je zdlouhavé, otravné a vzniká při něm mnoho chyb. Ve finanční společnosti Conseq, která lidem, firmám a dalším institucím spravuje investice, se tak už před lety rozhodli pro digitalizaci, která zjednoduší vše od náboru klientů po obsluhu jejich portfolií. S převodem dokumentů a formulářů do elektronické podoby přišly na pořad dne elektronické podpisy. Další rozvoj digitálního investování pak přinesl potřebu důvěryhodně online ověřit totožnost klienta. V Consequ, který je se zhruba 77 miliardami korun ve správě největším nezávislým investičním manažerem v Česku, zvolili řešení od Unicornu nazvané idGuard.

Jedničky a nuly místo papírů

V první fázi digitalizace se v Consequ soustředili na elektronické návrhy smluv, které se po vyplnění standardně tiskly a podepisovaly. „Už to, že se formulář vytvoří elektronicky a software zkontroluje, zda jsou vyplněna všechna pole, není mezi nimi konflikt, rodné číslo má správný formát a podobně, byla velká pomoc a prevence nepřesností,“ říká Richard Siuda, ředitel sekce retailového prodeje společnosti Conseq Investment Management. 

Poté přibyly různé formy elektronických podpisů – ať už dvoufaktorové ověření e-mailem a SMS zprávou, nebo biometrický podpis, což umožnilo proměnit sjednání smlouvy v bezpapírový proces. „Papírové dokumenty už nejsou potřeba. Je to velké plus i pro nezávislé zprostředkovatele, kteří naše služby a produkty nabízejí, protože náš systém je navázán na jejich interní systémy. Finanční poradce tak jednou zadá údaje o klientovi do svého systému a může je následně využívat pro tvorbu dalších smluv či dokumentů,“ říká Siuda. 

V další fázi digitalizace hodlá Conseq přinést klientům možnost zadávat elektronicky i pokyny při správě investic. „Zejména u některých transakcí, jako je přesun peněz mezi fondy či výběr peněz z investičního účtu, potřebujeme ověřit identitu klienta. Proto jsme se rozhodli využít idGuard, abychom měli jistotu, že ten, kdo operaci provádí, je opravdu klient, který je přihlášen a k tomu oprávněn,“ vysvětluje Siuda. A dodává, že služba od Unicornu může pomoci i při identifikaci klienta během prvotního sjednávání smlouvy online.

Jednoduchost se pojí se spolehlivostí

„Finanční služby jsou jednou z klíčových oblastí, kde vidíme pro idGuard uplatnění. Jeho potenciál je ale daleko širší. Online identifikaci klientů mohou využít ubytovací služby, pronajímatelé aut, vzdělávací instituce i e-shopy a výčet tím zdaleka nekončí,“ říká manažer idGuardu Pavel Horák.

Unicorn pojal idGuard jako maximálně spolehlivou, a přitom jednoduchou webovou službu. Uživatel naskenuje či nafotí doklad totožnosti a pořídí své aktuální selfie. Software z dokladu načte všechna textová data i fotografii, kterou následně porovná se selfie snímkem dotyčného. Přesnost biometrického porovnání dosahuje 99 procent. Důležitým bezpečnostním prvkem je „liveness check“, který ověřuje, že identifikovaná osoba je skutečně živým člověkem a nejde například o podstrčenou fotografii. 

Pro identifikaci prostřednictvím idGuardu stačí telefon či jiné zařízení s kamerou. Celý proces trvá nejvýše minuty. Firmě nebo instituci zabere podle Horáka nasazení služby řádově hodiny. „Stačí nastavit základní parametry a k idGuardu se připojit prostřednictvím jedné URL, zatímco na druhé je za okamžik k dispozici výsledek se získanými daty, včetně potvrzení identity zákazníka,“ popisuje Horák. Služba je navíc propojitelná s databázemi a registry, jako je registr obyvatel, databáze odcizených dokladů či registr dlužníků. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services