Bankovní žně pokračují a čekají se i letos

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 3. 3. 2008
Bankovní žně pokračují a čekají se i letos
Tři největší tuzemské banky dosáhly loni rekordních zisků hlavně díky velké poptávce po úvěrech. I když růst české ekonomiky se letos zpomalí, výdělky bank se budou i nadále zvyšovat.

Banky jsou barometr ekonomiky. Když se jí daří, kvete byznys i bankám, a naopak. Česku se podle této poučky musí vést skvěle.

V pátek jako poslední ze tří velkých českých bank zveřejnila výsledky za rok 2007 Česká spořitelna. V soutěži o největší loňský zisk své konkurentky, Komerční banku a ČSOB, s přehledem porazila. Celkem Spořitelna loni vydělala 12,15 miliardy korun, Komerční banka 11,225 miliardy korun a třetí ČSOB 10,837 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2006 vzrostl zisk velké trojce zhruba o dvacet procent.

Banky dokázaly zvýšit zisk i navzdory americké hypoteční krizi či obavám z recese v USA. „Banky v České republice se pouze v omezené míře věnují investiční činnosti, a proto nevykazují tak velké ztráty v porovnání s velkými investičními bankami v zahraničí jako třeba Citigroup či UBS,“ říká Milan Lávička, analytik Atlantik FT. Komerční banka například vlastní cenné papíry v celkové hodnotě zhruba 180 milionů korun. Když cenné papíry ztrácí hodnotu, musí se přeceňovat. A kdyby je Komerční banka odepsala na nulu, její jednáctimiliardový zisk bude stále úctyhodný.

U bank jsou tržby závislé na hrubém domácím produktu, vysvětluje Patrick Vyroubal z Atlantik FT. V tomto ohledu se Česku v letech 2005 až 2007 dařilo. Růst reálného HDP se pohyboval nad šesti procenty. Dobrá nálada českých domácností, ale i firem, se přelila na banky. Lidé si více půjčovali, jelikož se jejich ekonomická situace zlepšila, nebo očekávali zlepšení. „Pokud bych měl jmenovat jeden společný rys nárůstu zisků, uvedl bych úvěrový boom,“ říká Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Stejného mínění je i Lávička: „V roce 2007 se bankám dařilo především díky pokračujícímu zájmu o úvěry.“ A kdo měl naopak finanční přebytek, více investoval, většinou zase prostřednictvím bank. S úvěry a investicemi je spojené i to, že banky vydělávají více na poplatcích za transakce a služby.

Podle odhadu Patrika Nachera, provozovatele serveru bankovnipoplatky.com, tvoří poplatky až třetinu bankovních výnosů. „To je nejvíce z okolních zemí,“ říká Nacher. Gernot Mittendorfer, generální ředitel České spořitelny, ovšem tvrdí, že poplatky reálně klesají, protože jsou kvůli inflaci nižší. Patrik Nacher označuje takováto slova za „chytristiky“, jak ospravedlnit poplatky za základní služby, kterým se člověk nemůže vyhnout. „Rok 2008 může situaci rozhýbat. Už to není jen debata spotřebitelé versus banky, ale jde i o souboj spotřebitelé plus některé banky versus jiné banky,“ naráží Nacher na vstup polské mBanky, která si za základní služby nic neúčtuje.

Podle Lávičky vstup mBanky na český trh urychlí trend zlevňování či rušení některých poplatků a tvrdí: „S rostoucím objemem úvěrů, přinášejícím vyšší úrokové výnosy a s rostoucí nabídkou komplexnějších služeb by mohly být banky nadále schopny snižovat své poplatky, aniž by se to promítlo do nižšího zisku.“

Bankovní velká trojka v číslech

ČSČSOBKB
čistý zisk12,15 mld.10,84 mld.11,23 mld.
poměr nákladů k výnosům50 %52,9 %45,7 %
čistá úroková marže*3,72 %2,73 %3,2 %
meziroční nárůst
čistý zisk 17 %21,9 %21,9 %
čistý úrokový výnos16,7 %16,3 %14,7 %
čistý výnos z poplatků a provizí7,1 %6,1 %5,9%
* Čistá úroková marže je podíl rozdílu úrokových výnosů a nákladů na průměrně úročených aktivech

Dopad pozitivních výsledků na cenu akcií českých bank patrně utlumí nynější nepříznivá situace na finančních trzích. Z nynějšího kolísání akcií se banky ještě nejspíš nějakou dobu nedostanou. „Kdo si přesto chce akcie některých českých bank koupit, tomu může napovědět směr dalšího vývoje až prezentace výsledků bank za první čtvrtletí 2008,“ říká Lávička. Banky s nimi vyjdou na světlo většinou v průběhu května. Výše zisku bude záviset na tom, jak bude letos česká ekonomika šlapat.
„Letos se očekává, že hospodářský růst poklesne na úroveň kolem 4,2 procenta,“ tvrdí bývalý hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán. „Proto ani zisky bank neporostou tak rychle jako loni,“ tvrdí Hatlapatka a dodává: „Konkrétní čísla budou záviset na tom, jak banky dokážou zkrotit náklady. Očekával bych 10 – 15procentní růst.“ Ve prospěch bank hovoří skutečnost, že české domácnosti jsou oproti průměru eurozóny stále relativně málo zadlužené a chuť na další půjčky jim nejspíš vydrží i letos.

Co si myslíte o výdělcích bank? Imponují vám? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

27. 2. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

Klienti České spořitelny se opět stali terčem útoku podvodníků, kteří se z nich snaží prostřednictvím e-mailu dostat přístupová jmena a hesla k internetovému bankovnictví. Podobným... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Do kdy je možné reklamovat vadnou bankovní transakci?

22. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Do kdy je možné reklamovat vadnou bankovní transakci?

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi.

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

18. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

Výpis z účtu dostává do schránky stále ještě většina klientů tuzemských bank. Při vyřizování na přepážce dostanou další doklad. Za pár let to je pěkná kupa. Někdo vše vyhazuje, jiný... celý článek

Partners Financial Services