5 věcí, které bankovní účty před pár lety neuměly a dnes jsou samozřejmost

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 18. 6. 2018
Lidé nejsou moc zvyklí banky za inovace chválit, i když by si to možná zasloužily – za posledních pár let udělaly pěkných pár kroků kupředu. Pojďme si představit 5 vychytávek, které zněly ještě nedávno jako sci-fi a dnes patří mezi standardní výbavu bankovních účtů.
5 věcí, které bankovní účty před pár lety neuměly a dnes jsou samozřejmost

Zdroj: cottonbro, Pexels

1. Vedení bankovního účtu zdarma

Před lety výsada malých dravých bank, dnes samozřejmost, kterou nabízí pomalu každá bankovní instituce. Vedení účtu bez poplatku bývá sice spojeno s podmínkami, ani ty ale nejsou ve skutečnosti velkou překážkou. Zvlášť pokud vám na daný účet chodí výplata.

Banky navíc vycházejí vstříc třeba studentům, kteří mívají až do 26 let účet bez poplatků automaticky, a to bez nutnosti dokládat potvrzení o studiu jako dřív. Stejně tak mohou se zvýhodněním počítat senioři, rodiče malých dětí nebo handicapovaní.

TIP

S Plus Kontem od ČSOB může mít vedení účtu zdarma každý. Nyní navíc získáte odměnu 500 Kč, pokud si ho založíte online přes chatbota.

2. Smartbanking

Smartbankingová revoluce započala kolem roku 2012, doopravdy ale vzplála ale až během posledních pár let. Lidé se zkrátka museli naučit důvěřovat chytrým mobilům a aplikacím, než pomocí nich začali řešit finanční záležitosti. A naučili se. Aktuální růst počtu uživatelů mobilního bankovnictví je raketový – jen v ČSOB vzrostl za minulý rok o 24 %.

Ve Smartbankingu od ČSOB si dnes odkudkoli zkontrolujete, kolik máte peněz na účtu, jestli už vám přišla výplata i to, kdy je potřeba splatit půjčku nebo kreditku. Zároveň jednoduše zaplatíte nájem, složenky, faktury nebo najdete nejbližší bankomat. Mít banku v mobilu je přitom bezpečné, přístup do aplikace hlídá otisk prstu, Face ID nebo PIN kód.

3. Okamžité platby

Ještě v roce 2019, padesát let potom, co lidstvo přistálo na Měsíci, pořád nešly peníze posílat okamžitě z jednoho bankovního účtu na druhý. Museli jsme si sice počkat, ale už nějakou chvíli mezi většinou bank fungují okamžité platby.

Okamžitá platba znamená, že když dnes pošlete peníze mezi dvěma zapojenými bankami, přijdou stejně rychle jako SMSka, tedy za pár sekund. A ani si za to nemusíte nic připlácet.

4. Levné platby do zahraničí

Poslat peníze do Brna: Zdarma

Poslat peníze do Bratislavy: 200 Kč

Takhle nějak ještě nedávno vypadaly ceníky bank. Už to naštěstí neplatí, SEPA platby jsou od roku 2019 zdarma nebo jen za pár korun. Pojmenování SEPA znamená „jednotná oblast pro platby v eurech“ a zahrnuje 34 států: celou EU plus země EHS jako Švýcarsko, Velká Británie a Norsko.

TIP

Když někomu dlužíte v korunách a posíláte mu peníze na zahraniční účet, částku nejdřív přepočítejte podle kurzovního lístku na eura (Devizy prodej).

5. Placení mobilem

Placení pípnutím u terminálu na pokladně supermarketu mobilem nebo chytrými hodinkami je další vychytávkou, o které před pár lety nebylo ani vidu ani slechu. A když už, tak jen mezi počítačovými a technickými geeky. Stačilo pár měsíců a je z toho běžná praxe.

Mezi širší veřejnost se placení mobilem dostalo s nástupem Apple Pay, Google Pay nebo Garmin Pay v roce 2019. Pokud jste placení tímto způsobem ještě nezkusili, není se čeho bát. Do speciální aplikace si nahrajete kartu a u pokladny pak přikládáte čip, který je namísto plastové karty zabudovaný v mobilu.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services