Jen bankomaty nestačí. Která banka nabízí nejvíc vkladomatů a kdo vlastní mincomaty?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 16. 9. 2019 | 1 komentář
Bankomaty jsou součástí bankovního světa od roku 1939, v Česku se první objevil v roce 1992. Vybírat hotovost z bankomatů je pro většinu lidí dnes už samozřejmé, ale vše má svůj vývoj a i bankomaty se modernizují. Nově se z nich stávají vkladomaty a disponují bezkontaktní čtečkou platebních karet. Jde s dobou i vaše banka?
Jen bankomaty nestačí. Která banka nabízí nejvíc vkladomatů a kdo vlastní mincomaty?

Komerční spolupráce

Zapomenutá karta v bankomatu byla častým nešvarem, díky bezkontaktním čtečkám dnes už ale stačí platební kartu k bankomatu jen přiložit a ihned můžete na displeji pozorovat spárování s vaším účtem. Ti, kteří disponují chytrým telefonem s funkcí NFC, pak nemusí mít ani platební kartu a vybírat mohou pomocí svého mobilního zařízení.

Největší sítí vkladomatů se pyšní Komerční banka, Česká spořitelna a ČSOB

Éru bezkontaktních výběrů z bankomatů v České republice započaly banky Air Bank a ČSOB, později se přidala MONETA, Raiffeisenbank, Fio banka a Česká spořitelna. V současné době s bezkontaktními čtečkami karet koketuje také Komerční banka. Novou službu zpřístupnila klientům už na 222 bankomatech, do konce roku 2019 by pak modernizací mělo disponovat 300 bankomatů.

Kromě toho, že nejeden bankomat Komerční banky nabízí zmiňovanou bezkontaktní čtečku karet, umožňuje také vklad bankovek. Pro uložení financí tak nemusíte na pokladnu banky, ale můžete využít jeden z 369 bankomatů, do konce roku 2019 by jich klienti měli mít k dispozici rovných 400. Spolu s Komerční bankou se pyšní největší sítí vkladomatů také Česká spořitelna a ČSOB. Obě banky mají více jak 230 vkladových bankomatů.

Kdo nabízí vklad na účty v cizích měnách a kdo na účet konkurence?

Banky se předhání v atraktivnosti, díky tomu klienti Komerční banky ocení možnost vkladu českých bankovek na účty v cizí měně, a to nejen co se eura a dolaru týká, ale také libry, a franku. Navíc banka nabízí možnost zřízení vkladové karty, která přijde vhod především podnikatelům a firmám.

Vklad peněz prostřednictvím vkladomatů je vždy zdarma, většina bank ale umožňuje tuto službu pouze pro vložení financí na vlastní účet, vklad na jiný účet ve stejné bance lze provést jen v UniCredit Bank, ČSOB a České spořitelně, poslední zmiňovaná je navíc raritou, protože klientům nabízí i vklad na účet konkurenční banky. Za tuto jedinečnost si ale účtuje poplatek ve výši 80 Kč. 

Lze vkládat i mince?

Bankomaty rozhodně nestagnují, banky sledují trendy ve světě a jdou s dobou. Kromě vkladu bankovek tak ČSOB umožňuje i vklad mincí a Česká spořitelna začala provozovat pro vklad „kováků“ tzv. mincomaty. Klienti těchto bank tak nejsou odkázáni jen na vkládání papírových peněz.

I přes modernizaci se ale najdou také banky, které vkladové bankomaty a ani mincomaty neplánují, některé dokonce ani nedisponují žádným klasickým bankomatem, jedná se například o Banku CREDITAS, Equa bank nebo J&T Banku.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services