Květen podle bank a pojišťoven: změny úrokových sazeb a nové online bankovnictví

Kdo zdražoval, kde seženete levnější hypotéku a kdo přichystal zbrusu nové produkty? Peníze.cz přinášejí přehled novinek za květen 2018.
Květen podle bank a pojišťoven: změny úrokových sazeb a nové online bankovnictví

V uplynulém měsíci bylo rušno především v oblasti internetového a mobilního bankovnictví: měnil se vzhled, přidávaly funkce a přibylo online sjednání.

  • Česká spořitelna spustila v ostrém provozu nové internetové a mobilní bankovnictví George. George je první bankovní aplikace na trhu, která v reálném čase automaticky analyzuje finanční chování uživatelů a nabízí jim personalizovaná doporučení, která mají pomoci s hospodařením. Aplikace například varuje v momentě, kdy klient nemá na účtu dostatek peněz na zaplacení inkasa nebo trvalých příkazů. K dispozici je také nonstop klientský chat, na podzim chce Česká spořitelna napojit účty dalších bank. To klientům umožní správu několika bankovních účtů z jednoho rozhraní.
  • Zatímco Česká spořitelna multibanking (napojení účtů dalších bank) teprve chystá, klienti MONETA Money Bank už můžou z internetového bankovnictví Smart Banka spravovat účty vedené u Air Bank, České spořitelny nebo ČSOB.
  • Nové – jednodušší a přehlednější – internetové bankovnictví připravila také Komerční banka. Přibylo několik nových funkcí: v přehledu plateb jsou nyní vidět i platby uskutečněné aktuální den (včetně dosud nezaúčtovaných). Stejně se zobrazují i platby čekající na zpracování v horizontu třiceti dnů: trvalé příkazy, inkasa nebo splátky úvěrů.
  • Sberbank vedle úvěru FÉR půjčka a spořicího účtu FÉR spoření Plus umožňuje kompletní online založení také v případě běžného účtu FÉR konto.
  • Raiffeisenbank tentokrát nevsadila na online služby, místo toho se zaměřila na svoji bankomatovou síť: většinu bankomatů opatřila čtečkou pro bezkontaktní výběry.
  • Založení a správa digitální peněženky PayPal je od května snazší pro toho, kdo nevládne (například) angličtinou: mezi podporované jazyky přibyla čeština.

Akce, slevy a bonusy

Pokud své ratolesti sjednáte do 21. července mKonto pro děti, dostanete od mBank příspěvek 100 korun. Bonus se vyplácí každý měsíc do ukončení akce, celkově si tak můžete přilepšit o dvě stovky.

Další akční nabídky najdete zde.

Spoření: nové sazby a produkty

Pokud jde o spoření, přinesl květen dva nové spořicí produkty a změny v úrokových sazbách.

  • Směrem dolů posunulo úrokové sazby spořitelní družstvo Artesa. Plošných změn – o 0,65 procenta se dočkal termínovaný vklad ARTESA STANDARD vedený v eurech. O pět desetin procenta klesly sazby u termínovaných vkladů ARTESA STANDARD v českých korunách a u spořicího vkladu s výpovědní lhůtou ARTESA JISTOTA. O půl procenta klesly úroky i u termínovaného vkladu ARTESA PREMIUM v CZK s úložkou na tři a pět let a termínovaného vkladu ARTESA BONUS v CZK na tři, čtyři a pět let.
  • Úroky termínovaných vkladů měnilo i spořitelní družstvo NEY – kompletní přehled najdete zde.
  • Stavební spořitelna Wüstenrot rozšířila nabídku stavebního spoření o nový tarif ProSpoření s úrokem 1,2 procenta. Nové stavebko lze sjednat výhradně online.
  • Novinkou v nabídce Equa bank je Spořicí účet s výpovědní lhůtou pro podnikající fyzické osoby a právnické osoby. Vedení účtu je zdarma, stejně tak příchozí a odchozí platby. Pro podnikající fyzické osoby a úložku maximálně 25 milionů korun dělá úrok 0,4 procenta, pro právnické osoby 0,3 procenta. Vklady nad tuto hranici se neúročí.

Akce, slevy, bonusy

ČSOB a Era/Poštovní spořitelna nabídnou úrok dvě procenta na jeden rok každému, kdo si do 30. června sjedná spoření Duo Profit – podmínkou je sjednání jak spořicí, tak investiční části produktu.

Další akční nabídky najdete zde.

Půjčky, hypotéky a úvěry ze stavebního spoření

Květen na trh úvěrů přinesl dvě nové půjčky na bydlení a změny v úrokových sazbách hypoték:

  • Levnější hypotéku s roční a pětiletou fixací od května nabízí Fio banka: u úvěru s fixací na jeden rok klesla nabídková sazba o dvě desetiny procenta – z 1,68 na 1,48 procenta. Hypotéku s pětiletou fixací banka nově nabízí s úrokem 2,18 procenta ročně namísto původních 2,28 procenta.
  • Změny v sazebníku hypotečních úvěru připravila i Československá obchodní banka. Dražší jsou úvěry do 90 procent hodnoty nemovitosti s úrokovou sazbou fixovanou na tři a pět let. V ostatních případech úrokové sazby klesly. Kompletní přehled najdete zde.
  • S nižším úrokem u hypotéky do 70 procent hodnoty nemovitosti můžou počítat také zájemci o úvěr od Hypoteční banky. Změna se týká úvěrů s jednoletou fixací a dále všech úvěrů s fixací na sedm (nově 2,99 %) až třicet let (nově 3,49 %).
  • UniCredit Bank zvýšila úrokovou sazbu u PRESTO Půjčky Převedení úvěrů o jedno procento: konkrétně ze 4,9 na 5,9 procenta ročně.
  • Nový produkt – Hypotéka PLUS – se objevil v nabídce Equa Bank. Úvěr cílí především na mladé: zájemci můžou díky spoluúčasti rodičů získat celou požadovanou částku na nákup nemovitosti. Pro rodiče a osoby blízké pak banka poskytuje garanci vyvázání nemovitosti po splacení části hypotéky při splnění podmínek sjednaných ve smlouvě. Equa bank vedle toho klientům nabízí také vyřízení a úhradu vkladu zástavního práva do katastru nemovitostí a výpisu z katastru po vyčerpání hypotéky. Konečně poslední novinkou je možnost navýšení stávající hypotéky až do výše 90 procent ceny nemovitosti se zvýhodněnou úrokovou sazbou.
  • Wüstenrot vylepšila hypoteční úvěr pro chalupáře. Na chatu či chalupu lze nově získat až 90 procent hodnoty nemovitosti (dosud maximálně 70 procent). Kromě toho došlo ke snížení úrokových sazeb v pásmu 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti. Například hypotéku s tříletou fixací úrokové sazby lze nyní u Wüstenrotu pořídit s úrokem od 2,64 procenta ročně. Zároveň Wüstenrot odpouští poplatek 2400 korun za zpracování a poskytnutí úvěru (platí pro všechny fixace).
  • Českomoravská stavební spořitelna nově nabízí Úvěr v předstihu, který lze získat i bez konkrétní vybrané nemovitosti. Půjčku stavební spořitelna poskytne jako překlenovací úvěr (se sazbou od 1,99 procenta ročně), nebo jako řádný úvěr (podle sazby stanovené v úvěrové smlouvě). Půjčku lze využít na koupi bytu či domu nebo financovat koupi stavebního pozemku či výstavbu nové nemovitosti.

Pojišťovny: změny u cestovka a pojištění zvířat

Pojišťovny před letní sezónou mění nastavení cestovních pojistek, novinkou na trhu je pojištění psů a koček:

  • Pojišťovna VZP přichystala k cestovnímu pojištění balíček Bezstarostná jízda určený pro klienty, kteří jedou na zahraniční dovolenou vlastním vozem. Součástí balíčku je přeprava posádky i samotného vozu zpět do Česka v případě poruchy. Cestovní pojištění Bezstarostná jízda vyjde na týden pobytu v rámci celé EU a ostatních kontinentálních zemí na 126 korun.
  • Cestovní pojištění mění také pojišťovna UNIQA: k tarifům EVROPA a SVĚT přidává tarif SVĚT bez USA a Kanady. V těchto dvou zemích se totiž platí vysoké částky za lékařské ošetření, což dosud výrazně ovlivňovalo výši pojistného. Pro turisty cestující na jiný kontinent, ale nikoli do obou zmíněných zemí, tak bude cestovní pojištění cenově daleko příznivější (až o 70 procent). Další novinkou je rozšíření pojištění storna (až 80 procent z ceny zájezdu) i v případech, kdy odjezd na dovolenou zhatí nezaviněná dopravní nehoda soukromého nebo veřejného dopravního prostředku v den odjezdu.
  • Pojišťovna Direct přichází s novým podnikatelským pojištěním, které lze díky jednoduchým parametrům sjednat kompletně online.

Nové pojištění psů a koček ve spolupráci s ČSOB pojišťovnou nabízí PetExpert. Pojistit lze úraz či nemoc zvířete, pojištění nákladů na nalezení, pojištění nákladů na opatrování, nadstandardní léčbu a další. Více informací zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Partners Financial Services