Měnit banku se Čechům nechce. Co klienti vytýkají českým bankovním domům?

PR článek | rubrika: PR Článek | 7. 5. 2018
Změnit banku chce každý třetí Čech. K činům se ale rozhodnou jen 2 %. Česká bankovní asociace si posvítila na spotřebitelské chování na bankovním trhu a zjišťovala, jak moc Češi důvěřují bankám a kolik jich je ochotno přejít ke konkurenci.
Měnit banku se Čechům nechce. Co klienti vytýkají českým bankovním domům?

 Lidé jsou se svou bankou spokojeni, alespoň to vyplývá z CSI Indexu (Customer Satisfaction Index), ve kterém banky na základě jednotlivých položek obdržely 84 bodů z celkových 100. Kromě spokojenosti si Češi pochvalují také rozrůstající se konkurenci.

Bankovní služby využívá většina České populace. Výjimkou nejsou ani ti, kteří mají sjednané finanční produkty u více bankovních ústavů. Zatímco bankovní účet a kontokorent mají u Equa bank, hypotéku si sjednají třeba v mBank.

Proč je těžké odhodlat se ke změně banky?

Z průzkumu agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci dále vyplynulo, že s vysokou mírou spokojenosti jde ruku v ruce i vysoká míra důvěry v bankovní sektor. I přesto ale třetina Čechů uvažuje o změně banky.

K přechodu ke konkurenci se však odhodlá pouhá 2 % klientů. Mnohem častěji lidé začnou využívat služby u dalších bank. A proč? Důvody jsou více než jednoduché.

  • Lidé si nechtějí přidělávat starosti. Mnohem lehčí je pro ně se rozčilovat nad vysokými a zbytečnými poplatky, než začít jednat a přejít k levnější bance.
  • Klienti, kteří se ke změně odhodlají, oznámí své rozhodnutí bance a ta jim velmi často nabídne lepší podmínky, než nabízí konkurence. Díky tomu potřeba změnit banku vymizí.

Jakmile chce zákazník odejít za lepším, dočká se služeb téměř zadarmo. Tak to bohužel nefunguje jen u bank, ale i například u poskytovatelů mobilních služeb a dodavatelů energií.

České banky jsou stabilní a odolné, pochvalují si klienti

Nadávat Češi umí. Terčem kritiky jsou často i banky, především pak stálice, jako jsou Česká spořitelna nebo Komerční banka. I přesto ale v průzkumu respondenti uvedli, že svým bankám věří. Proč?

  • Protože český bankovní trh není poznamenán žádným velkým skandálem.
  • Protože finanční krizi banky ustály s grácií. Prokázaly stabilnost a odolnost vůči ekonomickým změnám.

Rezervy Češi vidí v poplatcích, v úrocích a v nedostatku bankomatů

Vysoké poplatky a nízké úroky u spoření jsou velmi často zapomenuty díky stále se zvyšujícímu uživatelskému pohodlí. Zákazníci velmi oceňují možnost vyříditsi mnoho věcí z domova a dobré zabezpečení svých dat. To, že jsou bankovní služby v Česku bezpečné, si myslí dokonce 84 % z dotázaných.

Kde ale naopak klienti vidí u českých bank značné rezervy? Především v oblasti týkající se poplatků a úrokových sazeb na spořicích účtech. Podle respondentů by banky měly zrušit nebo alespoň snížit poplatky za služby. Stejně tak by měly navýšit úroky na spořicích produktech.

V neposlední řadě by se zákazníci z menších měst a obcí rádi do budoucna dočkali více bankomatů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services