Nenechte se nalákat na drahý účet „bez poplatků“ aneb Jak vybrat běžný účet?

PR článek | rubrika: PR Článek | 4. 12. 2017
Vhodný běžný účet rozhodně nemusí být jen ten, který je zadarmo. Sjednání a vedení osobního konta může být sice bez poplatku, avšak za jakékoliv jen trochu nadstandardní služby si pořádně připlatíte. Jak vybrat běžný účet, který vám bude vyhovovat a za který nezaplatíte majlant?
Nenechte se nalákat na drahý účet „bez poplatků“ aneb Jak vybrat běžný účet?

Jestliže jste při výběru běžného účtu zaslepeni slůvkem „zdarma,“ pak je na čase otevřít oči a začít se zajímat o poplatky nejen za běžné služby, o bonusy a benefity a o servis banky. To vše vám totiž pomůže vybrat vhodný běžný účet.

Nulové poplatky nejdou ruku v ruce s vedením účtu zdarma

I přestože se mnoho běžných účtů tváří, že jsou zcela zdarma, není tomu tak. Nulové bankovní poplatky a zdarma správa konta totiž nejde k sobě. Jestliže vám banka nabídne vedení účtu bez poplatku, můžete si být jisti, že vám svou velkorysost naúčtuje ve službách. Ano, výběry z vlastního bankomatu a základní platební transakce jsou dnes již opravdu zdarma, avšak stačí si vybrat z bankomatu cizí banky nebo provést zahraniční platbu a už platíte desítky korun.

Proto si před výběrem ujasněte, co od běžného účtu očekáváte, jaké služby budete pravidelně využívat a jaké jen sporadicky. Měli byste vědět:

  • kolik peněz vám bude na účet chodit,
  • kolikrát za měsíc budete vybírat,
  • zda budete využívat internetové a mobilní bankovnictví,
  • jak vysoký zůstatek na účtu budete mít.

I přestože víte, že některé služby nebudete vůbec využívat, je vhodné mít o nich přehled. Zajímejte se tak v bance, kolik stojí zaslání papírového výpisu, hotovostní vklad na účet, příkaz k inkasu, úhrada faktury mobilního operátora nebo zrušení účtu.

Získejte běžný účet zdarma výměnou za aktivitu

Důležitou roli při výběru osobního konta hraje i to, zda vybíráte účet pro dítě, pro studenta nebo pro dospělého, kterému bude pravidelně každý měsíc na účet odcházet výplata. Právě pravidelnost totiž banky oceňují. Jestliže se zaručíte, že každý měsíc vám na účet přijde 10 000 Kč, pak můžete získat zpoplatněný běžný účet opravdu zcela zdarma. Stejně tak některé banky odměňují kontem bez poplatku klienty, kteří aktivně platí kartou.

Při výběru proto nelpěte jen na účtu zdarma a ptejte se na možnost osvobození od poplatků, popřípadě na zvýhodněné ceny poplatků. Občas lze domluvit i zřízení paušální částky.

Využijte zvýhodněný kontokorent, kreditní kartu či spořicí účet

Při výběru běžného účtu zohledněte také nabízené bonusy, a to například v podobě kontokorentu či kreditní karty za zvýhodněnou cenu. Navíc někteří poskytovatelé nabízí klientům zcela zdarma kromě běžného účtu i účet spořicí, který se také hodí.

V neposlední řadě pak neopomínejte servis banky. Zajímejte se o to, kolika kamennými pobočkami banka disponuje, zda má zdarma zákaznické linky a jak přehledné jsou její webové stránky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services