Placení bez hotovosti. Kartou, nálepkou i mobilem

První platební karty se u nás objevily na konci osmdesátých let minulého století. Dnes jich je v Česku přes 11 milionů. K bezhotovostnímu placení ale slouží i platební nálepky, mobil nebo hodinky.
Placení bez hotovosti. Kartou, nálepkou i mobilem

První platební kartu, tehdy ještě v Československu, představila v roce 1988 Živnostenská banka. Karta ovšem sloužila pouze pro platbu v obchodech Tuzex. První karty použitelné pro výběr z bankomatu přišly o rok později – v roce 1989, kdy Česká spořitelna jako první spustila na Václavském náměstí veřejný bankomat.

V roce 1990 pak začala Živnostenská banka vydávat mezinárodní kartu Visa. Platbu kartou v obchodě prostřednictvím platebního terminálu jsme si poprvé vyzkoušeli v roce 1993 díky Komerční bance. Od té doby začal počet platebních karet v Česku prudce stoupat. Další zlom přišel v roce 2011. Poprvé se totiž objevily bezkontaktní platební karty. Kreditní, které představila Citibank ve spolupráci s Mastercard a debetní karty Visa, které jako první zavedla Česká spořitelna.

S bezkontaktní kartou u bankomatu. Air bank.

Princip fungování bezkontaktních platebních karet patrně není nutné zdlouhavě vysvětlovat – z 11 milionů karet (debetních i kreditních), které v Česku jsou, jich je devět milionů bezkontaktních. Boomu bezkontaktního placení se přizpůsobují také obchodníci. „Technologická vyspělost domácího trhu, kde dělá podíl bezkontaktních technologií na transakčním prostředí obchodní infrastruktury 72 procent, řadí Českou republiku k nejvyspělejším trhům v rámci evropského srovnání,“ říká Roman Kotlán, výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty.

Aktuálně mají bezkontaktní platební karty všechny tuzemské banky. Další bezhotovostní platební metody ovšem už tolik rozšířené nejsou.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

Nálepka na mobil nebo klíče

Vedle bezkontaktních karet nabízí některé banky také bezkontaktní platební nálepky. Platební nálepka je zmenšená verze platební karty, kterou si jednoduše nalepíte na mobilní telefon, přívěsek na klíče nebo třeba diář. Oproti bezkontaktní platebním kartám jsou ovšem funkce nálepek omezené. Platit můžete především u obchodníků nebo na internetu – veškeré údaje, které je při platbě online potřeba zadat, najdete na nálepce. Stejně jako při placení klasickou kartou zaplatíte útratu do pětistovky bez zadání PINu. Ten může být stejný jako PIN ke kartě, zvolit si ale můžete i odlišnou kombinaci čísel.

Když si dáte nálepku na klíčenku nebo na mobil, nemusíte s sebou všude tahat peněženku. Na snímku ještě se značkou GE Money, dnes samozřejmě Moneta

Výběr z bankomatu pak přichází v úvahu, jen pokud je vybavený bezkontaktní čtečkou. Bankomaty pro bezkontaktní výběry aktuálně nabízejí pouze AirBank, ČSOB a MONETA Money Bank.

Pokud byste nutně potřebovali hotovost, lze v některých obchodech využít službu cashback. Podmínkou ovšem je, že v daném obchodě nakoupíte minimálně za tři stovky a pokladní požádáte o maximálně 1500 korun. Jak přesně výběr hotovosti v obchodě probíhá, si můžete projít v našem článku.

Jako první začala v roce 2013 nabízet platební nálepky GE Money Bank, dnes MONETA Money Bank. Postupně se přidaly další banky, na rozdíl od bezkontaktních platebních karet ale nejsou platební nálepky tolik rozšířené. „Aktuálně máme vydaných víc než 50 tisíc nálepek. Naši klienti s nimi od začátku roku provedli víc než jeden a půl milionu transakcí v objemu téměř 600 milionů korun,“ popisuje Andrea Studihradová z České spořitelny. Pětačtyřicet tisíc bezkontaktních nálepek k debetním kartám mají také klienti Raiffeisenbank, dalších osm tisíc ke kreditním kartám. Vedle České spořitelny a Raiffeisenbank nabízejí platební nálepku také Air Bank, ČSOB a Era/Poštovní spořitelna, mBank, MONETA Money Bank a letošní nováček banka Creditas.

Platba mobilem: bankovní aplikace

Ostatní banky si vystačí s bezkontaktními platebními kartami, některé se raději zaměřují (případně chtějí zaměřit) na jiný způsob bezkontaktního placení – platby mobilem. „Rozhodli jsme se jít cestou platební karty přímo v mobilním telefonu a budeme se jí držet i v budoucnu,“ vysvětluje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Právě Komerční banka je spolu s ČSOB první bankou, která klientům umožňuje platbu mobilem za použití NFC technologie (Near Field Communication). Loni v srpnu představila Komerční banka službu MojeMobilní karta. Jde o digitální kartu, kterou je potřeba aktivovat v mobilním bankovnictví. S mobilem jednoduše zaplatíte u obchodníků, kteří mají bezkontaktní platební terminál. Využít můžete i cashback. Aktuálně používá službu MojeMobilní karta deset tisíc klientů banky.

Na nákupy – aplikace od ČSOB

Od loňského června můžou platit mobilem také klienti Československé obchodní banky a Ery/Poštovní spořitelny. Na rozdíl od Komerční banky ovšem nepotřebují virtuální kartu – s aplikací ČSOB Na nákupy si jednoduše spárují stávající platební karty. „Za první rok provozu mobilní peněženky si aplikaci vyzkoušelo přes 20 tisíc klientů, kteří přes ni provedli 500 tisíc plateb v objemu přesahujícím několik set milionů korun,“ popisuje provoz aplikace mluvčí ČSOB Patrik Madle. Nejčastěji prostřednictvím mobilu platí za nákup v supermarketech, lékárnách, drogeriích a restauracích. Kromě platby u obchodníků ale můžou klienti ČSOB a Ery s mobilním telefonem vybírat také hotovost z bezkontaktních bankomatů.

Přihlášení do aplikace i platbu mobilem jsme testovali, podrobnosti si můžete projít v článku:

Cash je král

Je král mrtev?

Kdo měl pakl bankovek, panoval. Jenže to dávno neplatí. Některé státy vážně debatují o zrušení hotovosti. Má to být pohodlné a bezbakteriální. Pár tisíc klientů banky UniCredit Bank by asi po zkušenosti z minulého týdne nesouhlasilo.

A optimistou není ani Pavel Kohout:

Krásný nový svět

Co si o světě bez hotovosti myslí osobnosti ze světa financí?

Svět bez bankovek a mincí. Blízká budoucnost, nebo sci-fi?

Placení mobilem v minulosti umožňovala také Fio banka a MONETA Money Bank. Zájemce si ale musel pořídit speciální SIM kartu, kterou navíc vydával pouze operátor O2. Na vlastním řešení platby mobilem u obchodníka aktuálně pracuje Česká spořitelna, ještě letos chystá mobilní platby MONETA Money Bank. „V listopadu tohoto roku rozšíříme naše služby digitálního bankovnictví o možnost placení mobilem. V tuto chvíli ale není možné potvrdit konkrétní platformu,“ říká tiskový mluvčí banky Jakub Švestka. V budoucnu by ji svým klientům chtěla nabídnout také AirBank.

Univerzální řešení

Vedle vlastní aplikace, která placení mobilem umožní, se ale nabízí i univerzální řešení – Android Pay od společnosti Google. „V minulosti jsme nabízeli placení mobilem pomocí NFC karty ve spojení se SIM kartou. Z technických důvodů jsme ale byli nucení službu ukončit. Klientům chceme nabídnout náhradu, která bude podle nás ještě lepší a jednodušší, a to placení pomocí Android Pay. Ke konci roku by služba měla být dostupná v Česku, následně chceme připravit vše potřebné a nabídnout ji klientům. Přesný termín ale ještě neznáme,“ prozrazuje plány Fio banky tiskový mluvčí Zdeněk Kovář.

Android Pay funguje na stejném principu jako aplikace NaNákupy od ČSOB. Jednoduše ji spárujete se svými platebními kartami a poté platíte u obchodníků. Spárování karty s aplikací ovšem musí povolit banka, která ji vydala. Zapojení do Android Pay zvažuje také Raiffeisenbank.

Další univerzální službou je mobilní aplikace Masterpass kartové společnosti Mastercard. Aplikaci lze propojit jak s kartami od Mastercardu, tak s kartami vydanými společností VISA. Platby v kamenných obchodech ovšem neprobíhají prostřednictvím NFC technologie ale naskenováním QR kódu. Aplikace funguje v několika spolupracujících obchodech, jejich přesný výčet najdete na webu Mastercard. Společnost do budoucna nevylučuje ani podporu NFC plateb. Podle Luďka Slouky, produktového manažera Mastercard, ale bude záležet, zda budou mít banky o připojení k aplikaci zájem a dovolí do ní své karty digitalizovat.

Anketa

Jaký způsob placení nejvíc vyhovuje vám?

Budoucnost? Hodinky a náramky

Platební karty se ovšem nemusí nahrávat výhradně do mobilní aplikace. Místo na trhu, především světovém, pomalu nacházejí i nejrůznější hodinky a fitness náramky. Jde o takzvanou nositelnou elektroniku, která vedle řady funkcí umožňuje také bezkontaktní placení. Vše opět funguje díky NFC technologii. V praxi tedy jednoduše přiložíte hodinky k platebnímu terminálu a zaplatíte útratu.

Hodinky s funkcí bezkontaktní platby pomocí digitalizované karty představil na konci srpna Mastercard ve spolupráci se společnostmi Garmin (Garmin Vivoactive 3) a Fitbit (Fitbit Ionic). V Česku si ale budeme muset na tuhle technologickou novinku ještě chvíli počkat. Kdy přesně budou k placení stačit jen hodinky na zápěstí, záleží podle Luďka Slouky z Mastercardu především na tuzemských bankách. „Kdo to nabídne v Česku jako první je otázkou. Doufejme, že na odpověď nebudeme muset dlouho čekat.“

Sám sobě peněženkou

Pokud vám placení pomocí hodinek přijde tak trochu jako sci-fi, asi vás překvapí, že technika je mnohem dál. I v Česku už se najde několik lidí, kteří mají v ruce implantovaný speciální čip, pomocí kterého můžou platit. Ovšem pouze v podnicích, kde lze útratu platit digitální měnou – bitcoiny. Přehled takových míst hledejte třeba na coinmap.org – mapa není vždy spolehlivá, ledacos v ní nemusí být úplně aktuální nebo aktuálně úplné.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2017 0:36, Franta

Teď jsem dostal na Facebook několik komentářů že nejsem jediný komu se tak stalo. Z těchto komentářů shrnuji: Seznamka Vám bannerem nebo reklamou nabízí seznámení se stejně starými (C-date), se stejnou úrovní vzdělání (BE2), kamarádství, zábavu a pokec (18+). Jakmile na reklamu nebo banner najedete myší ihned se Vám otevřou na nové kartě tyto stránky a z prohlížeče již mají načtený jako přihlašovací Váš e-mail a vyžadují heslo. Pokud máte na e-mailu nastaveno automatické přihlašování, je vyplněno i přihlašovací heslo tečkami. Pokud na stránky kliknete již chtějí další základní údaje (věk, muž-žena, místo bydliště, zájmy, atd....) a vyskakovacími okny nabízejí možnost číst poštu, vidět fota, výběr v hledání přátel a kamarádů s tím že musíte mít Premium účet a na jedem měsíc to činí jen 149,-Kč při platbě převodem z účtu, složenkou, platební kartou, kreditní kartou. Když nabídku přímo neodmítnete a vyskakovací okno uzavřete křížkem v pravém horním rohu okna a nebo stisknutím klávesy ESC, zájem o Premium členství aniž byste chtěl potvrdíte. Vůbec nemusíte nic vyplňovat a ani zadávat platbu do PC. Paypal to bere jako uzavřenou smlouvu a protože zná e-mail příjemce i plátce a čísla účtů včetně údajů z Vaší platební karty, částku Vám stáhne z účtu, který ji vykáže jako platbu kartou a protože se jedná o částku bagatelní do 200,-Kč, o platbě Vás neinformuje. Nedostanete ani žádný e-mail o registraci na stránky, o potvrzení členství, o přihlašovacích údajích a ani dání na vědomí o provedené platbě. Měsíc je ticho po pěšině a z ničeho nic na účtu opět bez Vašeho vědomí, souhlasu či dání na známost další platba kartou ale již ve výši 2247,-Kč (členství Premium na 3 měsíce ale již á 749,-Kč na měsíc. V obchodních podmínkách seznamky je totiž uvedeno, že pokud si aktivujete členství Premium na 1 měsíc za 149,-Kč, považují to za uzavření obchodní smlouvy a pokud tuto smlouvu písemnou a vlastoručně podepsanou výpovědí doručenou na adresu firmy v Luxembourgu v jimi dané lhůtě před další platbou nevypovíte, bude Vám v den skončení měsíčního Premiového členství toto automaticky prodlouženo a to minimálně na dobu tří měsíců. Pokud smlouvu písemně vypovíte, ukončí Vám Premiové členství posledním dnem již zaplacené doby. Do tohoto dne nemůžete profil smazat a ani členství zrušit. Ozvalo se mi 9 lidí a všichni tvrdí to samé co já a někteří ani nevěděli jak srážky zastavit.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2017 5:51, Franta

Pozor na platby kartou na internetu. Jednou jsem zaplatil na NETu kartou dálniční známku do Maďarska a SR.Dcera na Facebooku najela na banner seznamky C-date nabízející klasickou seznamku, seznámení pro zábavu a kamarádství a seznámení pro seniory a nechtěně otevřela její stránky. Stránky si stáhly samy a vyplnily náš rodinný e-mail a když zmáčkla klávesu ESC systém ji zaregistroval a ihned ji nabídl placené členství Premium s platbou prostřednictvím platební karty na 3 měsíce, 6 měsíců a 1 rok. Nezmáčkla odmítnutí, jen z okna vyjela klávesou ESC a systém ji automaticky zaregistroval placené členství na 3 měsíce aniž by ji o tom uvědomil a okamžitě si prostřednictvím platební karty sám začal stahovat platby z našeho účtu. Poslední den uplynutí 3 měsíční doby opět automaticky placené členství prodloužil a stáhl další částku. Na tuto skutečnost jsme přišli až kontrolou účtu odkud mizela každé 3 měsíce částka 2300,-Kč. Jediná obrana- okamžitě zablokovat kartu, zrušit ji a nechat si vystavit novou, písemně vypovědět smlouvu o zprostředkování seznámení do Luxembourgu. Firma zrušila premiové placené členství až po uplynutí již stažené platby - žádné vracení peněz. Placený profil nelze zrušit a ani smazat a ani nelze až do uplynutí doby zrušit členství !!! Pozor teda na C-date, Be2, academic singles, 2 app a další ovládané firmnou z Luxembourgu.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Partners Financial Services