Běžné účty: Podle čeho vybrat ten pravý?

PR článek | rubrika: PR Článek | 2. 10. 2017
Finanční trh je jako velká bonboniéra. Když například hledáte vhodný běžný účet, sáhnete náhodně po jednom z bonbonů. Někdy letmo prohlédnete všechny a odhadujete, který je nejlepší. Ale jestli opravdu je, poznáte, až ochutnáte. Pak je tu jiná možnost: podívat se zezadu na krabičku, kde máte popsané jednotlivé příchuti. Dneska budeme my tou krabičkou. Popíšeme parametry bankovních kont a pomůžeme vybrat to pravé.
Běžné účty: Podle čeho vybrat ten pravý?

To nejlepší nemusí být vždy to, co potřebujete

Jak už jsme se zmínili, běžné účty se sobě nepodobají jako vejce vejci, každý je trochu jiný a každý odpovídá potřebám jiným uživatelům. Proto neberte na zřetel, když se banka kasá, že je nejlepší. To klidně může být, ale ne zrovna pro vás. Stejně jako se každému řídí dobře jiné auto nebo žehlí s jinou žehličkou.

Zaprvé si ujasněte, jestli hledáte standardní konto, účet pro studenty nebo podnikatelský účet. Pak si napište na papír, co všechno od účtu očekáváte. Platíte například často kartou v zahraničí nebo z ní vybíráte? V tom případě se zajímejte o to, jak banka zpoplatňuje cizoměnový platební styk. Pokud všechny platby posíláte skrze telefon, zkoumejte přehlednost mobilní aplikace, její funkce a také recenze uživatelů.

3 věci, které se při výběru účtu vyplatí sledovat

  • Veškeré poplatky

Informujte se raději o všech věcech, za které je nutné platit. Často se stává, že jsou klienti zaskočení, protože si banka naúčtuje poplatky za něco, za co by je to ani ve snu nenapadlo.

  • Možnosti úročení peněz

Nejen spořicí, ale i běžný účet může vydělávat. Jde sice jen o poměrně malé částky, ale každá koruna se počítá. Zjistěte předem, jestli vaše vybraná banka takové možnosti nabízí.

  • Komfortnost služeb

Takové nepřehledné internetové bankovnictví dokáže i z poklidných osob udělat rozzuřené býky. A co teprve, když zjistíte, že kvůli každé drobnosti musíte navštívit pobočku.

K běžnému účtu si můžete zřídit i spořicí

Takovou možnost nabízí svým klientům už téměř každá banka. Na běžném účtu si necháte jen ty peníze, s kterými chcete volně disponovat, a na spořicí účet pošlete zbytek výplaty, který se bude zhodnocovat podle úroku určeného bankou. Jeho výši si můžete samozřejmě předem zjistit.

Navíc, pokud máte obě konta u jedné banky, fungují v dokonalé symbióze. Z jednoho na druhý si můžete naprosto libovolně posílat hotovost, což je oproti jiným druhům spoření nebo investicím obrovská výhoda. Když vám jako na potvoru auto vypoví službu, ve čtyřicetistupňových vedrech vás nechá na holičkách lednička nebo prostě potřebujete pár korun navíc, máte své naspořené peníze po ruce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services